slide1 n.
Download
Skip this Video
Download Presentation
Woord van Leven

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 25

Woord van Leven - PowerPoint PPT Presentation


  • 157 Views
  • Uploaded on

Woord van Leven. September 2011. “We konden niet anders dan feestvieren en blij zijn, want je broer was dood en is weer tot leven gekomen. Hij was verloren en is teruggevonden.” Lucas 15,32.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Woord van Leven' - ida


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1

Woord van Leven

September 2011

slide2

“We konden niet anders dan feestvieren en blij zijn, want je broer was dood en is weer tot leven gekomen. Hij was verloren en is teruggevonden.” Lucas 15,32

slide3

Deze zin vormt het einde van de bekende parabel van de verloren zoon. De jongeman had het vermogen van zijn vader verbrast.

slide4

Maar uiteindelijk keerde hij terug naar zijn vader, die hem met open armen opwachtte. Uit deze gelijkenis die Jezus vertelt, spreekt de grote barmhartigheid van God.

slide5

De slotwoorden van de parabel zijn een uitnodiging van God aan jou en aan alle christenen om samen met Hem feest te vieren en te delen in zijn vreugde vanwege de terugkeer van een zondige mens die verloren was en weer is teruggevonden.

slide6

“Je broer was dood en is weer tot leven gekomen”, zegt de vader tot zijn oudste zoon, die heel zijn leven met zijn vader had gedeeld.

slide7

Na een dag van hard werken weigert deze nu het huis binnen te gaan waar de terugkomst van zijn broer wordt gevierd.

slide8

De vader loopt zijn trouwe zoon tegemoet, zoals hij ook zijn verloren zoon tegemoet was gegaan, en probeert hem te overtuigen.

slide9

Maar de tegenstelling tussen de gevoelens van de vader en die van de oudste zoon zijn groot. De vader zou willen dat iedereen deelt in zijn grenzenloze liefde en zijn grote vreugde.

slide10

De oudste zoon erkent zijn broer niet meer als broer. Hij is jaloers en spreekt minachtend over hem: “Die zoon van u die uw vermogen heeft verbrast...”

slide11

De liefde en de blijdschap van de vader staan in schril contrast met de wrok van de oudste zoon. Daaruit spreekt een koude, bijna liefdeloze houding. Voor die zoon komt het werk en het vervullen van zijn plichten op de eerste plaats.

slide12

Hij gehoorzaamt zijn vader. Maar houdthij ook van hem? Is zijn relatie die van een zoon met zijn vader of als die van een knecht met zijn baas?

slide13

“We konden niet anders dan feestvieren en blij zijn, want je broer was dood en is weer tot leven gekomen. Hij was verloren en is teruggevonden.”Lucas 15,32

slide14

Met deze woorden wijst Jezus op een gevaar dat ook jij zou kunnen lopen, namelijk dat je probeert om een degelijk en plichtsgetrouw mens te zijn, op zoek naar je eigen perfectie en met een oordeel over anderen die in jouw ogen minder goed hun best doen.

slide15

Maar als je uit bent op volmaaktheid, ben je vervuld van jezelf en staar je je blind op jezelf.

slide16

Dan doe je zoals die oudste zoon, die zijn vader al zijn verdiensten opsomt: “Ik dien u nu al zoveel jaren en nooit heb ik een gebod van u overtreden.”

slide17

Jezus maakt met zijn parabel duidelijk dat God geen relatie wil die alleen maar gebaseerd is op het onderhouden van geboden. Dat is niet genoeg.

slide18

In zijn gelijkenis legt Jezus de nadruk op de liefde van God. Hij laat zien dat God de eerste stap zet naar de mens toe en er niet op let of die mens dat wel verdiend heeft. Hij wil dat de mens zich voor Hem openstelt; dat hij werkelijk tot een verhouding met Hem komt.

slide19

En het is duidelijk dat de grootste hindernis voor God, die Liefde is, juist het drukke leven is van mensen die altijd bezig zijn met allerlei zaken, terwijl God hun hartzou willen.

slide20

“We konden niet anders dan feestvieren en blij zijn, want je broer was dood en is weer tot leven gekomen. Hij was verloren en is teruggevonden.” Lucas 15,32

slide21

Met deze woorden nodigt Jezus ook jou uit om voor een zondige mens dezelfde liefde te hebben die de Vader heeft voor die persoon. Jezus roept je op om de liefde die de Vader heeft voor wie dan ook, niet met jouw maat te beoordelen.

slide22

In de parabel nodigt de vader zijn oudste zoon uit om te delen in zijn blijdschap vanwege de teruggevonden zoon.

slide23

Ook van jou wordt een mentaliteitsverandering gevraagd, namelijk om mensen waar jij je boven voelt staan of voor wie je gevoelens van minachting zou kunnen hebben, als je broers en zusters te beschouwen. Dat zal een echte bekering in je teweegbrengen.

slide24

Want het zuivert je van de gedachte dat jij beter bent dan de anderen. Ook vermijd je daarmee iedere vorm van religieuze onverdraagzaamheid. En je stelt je open voor de redding die Jezus voor jou mogelijk heeft gemaakt en die niets anders is dan een geschenk van de liefde van God.

slide25

“We konden niet anders dan feestvieren en blij zijn, want je broer was dood en is weer tot leven gekomen. Hij was verloren en is teruggevonden.”

Lucas 15,32

“Woord van Leven”, uitgegeven door de Focolarebeweging.

Tekst van Chiara Lubich,”(1920-2008),

Eerder verschenen als wooord van leven in maart 2001

informatie www.focolare.nlGrafica Anna Lollo in collaborazione con don Placido D’Omina (Sicilia, Italia) Per informazioni www.focolare.org