kommunik ci a weben cseveg rendszerek
Download
Skip this Video
Download Presentation
Kommunikáció a weben csevegő rendszerek

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 21

Kommunikáció a weben csevegő rendszerek - PowerPoint PPT Presentation


 • 60 Views
 • Uploaded on

Kommunikáció a weben csevegő rendszerek.  Tömegkommunikáció. Az egyik enciklopédia a tömegkommunikációt az alábbi megfogalmazásban tálalja :” A szervezettség foka szerint hagyományosan megkülönböztetik a személyek közötti és a tömegkommunikációt :

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Kommunikáció a weben csevegő rendszerek' - brygid


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
t megkommunik ci
 Tömegkommunikáció

Az egyik enciklopédia a tömegkommunikációt az alábbi megfogalmazásban tálalja:” A szervezettség foka szerint hagyományosan megkülönböztetik a személyek közötti és a tömegkommunikációt:

A személyek közötti kommunikáció két vagy több személy között folyik, személyes találkozás révén vagy valamilyen közvetítőeszköz segítségével.

A tömegkommunikáció mindig valamilyen médiumon keresztül történik, és rendszerint professzionális kommunikátorok irányítják. Jellemzője, hogy szervezett, intézményesült és tömeges formában zajlik.

slide3
Személyek közötti:

Személyes találkozás vagy valamilyen közvetítőeszközzel

Kétirányú beszélgetés

Az üzenet tartalma nem nyilvános

Nem rögzítik

Tömegkommunikáció:

szervezett, intézményesült és tömeges formában zajlik

Általában egyirányú az üzenet (nem nyújt lehetőséget a visszacsatolásra)

üzenet a nagyközönségnek szól,(nyilvános)

Rögzülnek az üzenetek, ezért visszakereshetőek

slide4
A technika fejlődése (különösen a digitalizáció) lassan elmossa a személyek közötti és a tömegkommunikáció közti határokat.

A kommunikáció piramisa

slide5
Janowitz (1968):

„a tömegkommunikáció intézményekből és technikákból áll, amelyek segítségével bizonyos (specializált) csoportok a maguk szolgálatába állítják a kommunikációs eszközöket (sajtó, rádió, film, stb.), hogy a szimbolikus tartalmukat a közönség nagy, heterogén és széles körben szóródó csoportjaihoz eljuttassák”.

Ezek már kézzelfoghatóbb megfogalmazások, így sokkal könnyebben jellemezhetőek a tömegkommunikáció csatornái.

slide6
Internetes kommunikációs fajták
 • Fórum
 • Blog
 • MSN Messenger
 • Közösségi web, pl.: iwiw, MyVip, Facebook stb…
 • E-mail
 • SMS szerverek
 • Newsgroup-ok
 • Fájlok átvitele (FTP)
 • Csevegés, chat
 • NetPhone
 • Webkamera
 • Netrádió és NetTV (streaming)
f rum
Fórum

A fórum a kommunikáció egyik formája, egyfajta üzenőfal a webes felületen. Úgy mint az MSN, ez is a csoportos kommunikációs módok közé tartozik. A fórum nagyrész nyitott, bárki által olvasható. A fórumon általában két szinten mozognak a hozzászólások. Az első szint a témakörök szintje, ezt a webhely üzemeltetője tervezi és hozza létre. Bárki nem alkothat új témakört. Az egyes témakörökben kapnak helyet a témák, a topic-ok. Topic.ot csak regisztrált felhasználó nyithat.

slide8
Blog

Az önkifejezés kap nagy hangsújt. Ez tulajdonképpen egy mindenki számára elérhető internetes napló. Neve egy szóalaki eltorzításból ered: web log, és ebből lett a blog. Hasonlít a fórumhoz, mert ez is mindenki számára elérhető és olvasható, de ez csak egy személy által írható és módosítható. Különbség a fórummal szemben, hogy a tartalmára nézve nincs kötöttség. A blogíró a személyes megjegyzésektől kezdve a naplószerű írásokon át, a napi hírekig bármit közzétehet a nagy nyilvánosság számára.

msn messenger
MSN Messenger

Az ICQ népszerűsége arra késztette a szoftvergyártókat, hogy újabb, az ICQ-hoz hasonló szolgáltatást indítsanak. Az MSN (Microsoft Network) Passport szolgáltatás továbbfejlesztésével létrejött az MSN-kliens, amely képes kép és/vagy hangátvitelre is.

Jellemzői:

csoportos beszélgetés, meghívás, tanulás, szórakozás

k z ss gi web
Közösségi web

Manapság sok olyan webhely létezik ahol egymás közt valamilyen kapcsolatban álló személyek közötti kommunikáció a cél.

Ezek a szolgáltatások ingyenesek, az üzemeltető a webhelyeken lévő reklámokból tartja fenn magát.

e mail
E-mail

Az egyik elsőként kifejlesztett módszer volt az internetes kommunikáció történetében. Az elektronikus levelezés előnye, hogy ingyenes, és hamarabb a címzetthez ér. Hátránya, hogy csak számítógépen lehet elolvasni, ahhoz hogy fizikai formában is megjelenjen ki kell nyomtatni. Hivatalos ügyek intézésére még kevés helyen használják. Az elektronikus levelezésben gyakran elhagyhatók a postai levelek esetében megszokott formaságok, ugyanakkor fellelhetők olyan jelölések, amelyek a hagyományos leveleknél nem megszokottak.

Smiley-k például

sms szerverek
SMS szerverek

A mobiltelefonok és a mobil kommunikáció elterjedésével váltak egyre népszerűbbé az ingyen SMS küldő szolgáltatások, amelyek igen hasonlítanak a kezdetlegesebb e-mailszolgáltatásokra, egyetlen előnyük az, hogy nem kell egy egész számítógépet magunkkal vinni az üzenetek fogadásához.

newsgroup ok
Newsgroup-ok

A newsgroup jelentése hírcsoport. A hírcsoportokba küldött leveleket nem kézbesítik, hanem egy szerveren tárolják, és csak azok olvashatják, akiknek az adott géphez hozzáférési joguk van. Eleinte csak szöveges információkat tartalmazott, de mára már képi megjelenéssel is kiegészültek.

f jlok tvitele ftp
Fájlok átvitele (FTP)

Ez a fájlok küldésére-fogadására alkalmas módszer, nem használják kommunikációra, de lehetséges. Az oktatásban a fájlok transzferére kiválóan alkalmas, középiskolai tanulmányaim során mi is alkalmaztuk ezt a módszert az informatika-oktatásban. Manapság, már az e-mail-ekhez csatolható több gigabájtnyi fájlok világában, egyre divatjamúltak ezek a rendszerek.

cseveg s chat
Csevegés, chat

Ez egy írásos alapú, szinkron kommunikációt biztasító felhasználóbarát, terminálkommunikációs változata a „talk”-nak. Hátránya, hogy metakommunikációs jeleket nem továbbíthatunk vele.

netphone
NetPhone

A Net-Phone egy Internet alapú telefonszolgáltatás, melynek segítségével a világ bármely országába, vonalas és mobil hálózatába telefonálhat. A Net-Phone segítségével egyszerűen és rendkívül olcsón bonyolíthatja nemzetközi hívásait. Az IP feletti hangátvitel – elterjedt nevén VoIP, Voice over IP vagy IP-telefónia – a távközlés egy olyan formája, ahol a beszélgetés nem a hagyományos telefonhálózaton, hanem az interneten vagy más, szintén IP-alapú adathálózaton folyik. Ez tehát azt is jelenti, hogy privát VoIP kiépítése minden további nélkül lehetséges egy helyi hálózaton. Ilyen a Skype!

webkamera
Webkamera

Az internetes video-kommunikáció egyik alapvető eszköze, nagy előnye, hogy nemcsak hang, hanem videókép továbbításásra is alkalmas. Így a kommunikáló felek láthatják egymást, egymás gesztikulációját, mimikáját. Ez ma már mindenki számára elérhető, bár nagy sávszélességet igényel.

netr di s nettv streaming
Netrádió és NetTV (streaming)

A rádió és  a televízió digitalizált változatai, amelyeket bizonyos adatfolyamok (stream) fogására alkalmas programok dekódolnak hanggá és képpé valós időben. Ezekhez a szolgáltatásokhoz általában nagy sávszélesség szükséges. Ezek a tömegkommunikációs médiumok kiválóan alkalmasak reklámok közvetítésére is.

slide19
Az IRC rövidítve Internet Relay Chat, azaz Internet Alapú Beszélgetés. Eredetileg Jarkko Oikarinen 1988-ban írta. Finnországból indult el világhódító körútjára, és attól kezdve a földön több mint 60 országban használják. Az IRC sokfelhasználós csevegő rendszer, ahol az emberek a csatornákon találkoznak, hogy beszélgessenek csoportosan vagy személyesen. A világsikert az 1991-es Öbölháború hozta meg, és az 1993-as Borisz Jelcin elleni puccs idején még tovább nőtt a felhasználók köre.
hogy p l fel az irc
Hogy épül fel az IRC?

A felhasználó futtat egy kliens programot, ami kapcsolatba lép egy szerverrel az IRC hálózaton. Minden szerver fogad és továbbít üzeneteket felhasználótól felhasználónak. Egy szerver csatlakozhat számos más szerverhez és rengeteg felhasználóhoz. Számos kisebb és nagyobb IRC hálózat létezik. Különböző IRC kilensek léteznek: Mirc, irckliens, dIRC stb..

slide21
A legegyszerűbb csevegő oldalak:

A Google Talk a Google IM (instant messenger, azonnali üzenetküldő alkalmazás) szolgáltatása, amely a szöveges chat mellett lehetővé teszi a két személyi számítógép közötti telefonos beszélgetést is.

AZ AOL Instant Messenger (AIM) egy azonnali üzenetküldő alkalmazás, amit az American Online internet szolgáltató jelentetett meg 1997-ben.

Továbbá:

chat.hu

gyaloglo.hu

freechat.hu

hotdog.hu

ad