cards proje k t tc tr ening zajednica kao metoda n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
CARDS PROJE K T TC – TR ENING „ Zajednica-kao-metoda ” PowerPoint Presentation
Download Presentation
CARDS PROJE K T TC – TR ENING „ Zajednica-kao-metoda ”

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 19

CARDS PROJE K T TC – TR ENING „ Zajednica-kao-metoda ” - PowerPoint PPT Presentation


 • 133 Views
 • Uploaded on

CARDS PROJE K T TC – TR ENING „ Zajednica-kao-metoda ”. Piotr Jabłoński Direktor Nacionalnog Ureda za prevenciju zlouporabe droga Zagreb, 10.-11. prosinac 2007. Zajednica-kao-metoda.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'CARDS PROJE K T TC – TR ENING „ Zajednica-kao-metoda ”' - bing


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
cards proje k t tc tr ening zajednica kao metoda

CARDS PROJEKT TC – TRENING„Zajednica-kao-metoda”

Piotr Jabłoński

Direktor Nacionalnog Ureda

za prevenciju zlouporabe droga

Zagreb, 10.-11. prosinac 2007.

zajednica kao metoda
Zajednica-kao-metoda
 • Ono što razlikuje terapijsku zajednicu od ostalih pristupa liječenju je uporaba zajednice kao primarne metode liječenja koje dovodi do pozitivnih prodruštvenih i psiholoških promjena kod pojedinaca (pristup zajednica-kao-metoda).
glavni elementi pristupa zajednica kao metoda uklju uju
Glavni elementi pristupa Zajednica-kao-metoda uključuju
 • Dnevni režim i društveni milje TZ-a su osmišljeni tako da olakšaju emocionalno liječenje, društveno učenje i promjene u načinima ponašanja te vlastiti identitet.
 • Svi članovi zajednice (zaposlenici i korisnici) stvaraju okruženje društva koje uči.
 • Korisnici TZa proživljavaju atmosferu podrške u obitelji koja im dozvoljava da se emocionalno izljieče i da promijene svoj način života i vlastiti identitet.
 • Oporavak se događa putem interakcija s drugim korisnicima i procesom učenja putem samo-pomoći i međusobne samo-pomoći.
zajednica kao metoda1
Zajednica-kao-metoda
 • Termin “terapijska zajednica” sadrži konotacije o zajednici koja može otkloniti, obnoviti ili izliječiti. Značajna razlika između terapijskih zajednica i ostalih tretmana i zajednica je uporaba zajednice kao metode za mijenjanje cijele osobe.
slide5
B) Metoda se odnosi na aktivnosti, strategije, materijale, procedure i tehnike koje se upotrebljavaju kako bi se postigao željeni cilj. Najvažniji cilj u terapijskoj zajednici je održati potpuno sudjelovanje pojedinca u društvenoj zajednici.
slide6
C) Sudjelovanje je najopsežnije mjerilo promjene pojedinca. Zajednica-kaometoda znači da članstvo u njoj samo po sebi određuje očekivanja ili standarde sudjelovanja i korištenja zajednice. Ona ocjenjuje kako pojedinci postižu ta očekivanja i kako na njih reagiraju, putem strategija koje promiču stalno sudjelovanje.
slide7
D) Zajednica-kao-metoda je opisana u smislu četiri povezane komponente: kontekst zajednice, očekivanja zajednice, ocjenjivanje zajednice, odgovori zajednice.
slide8
E) Zajednica-kao-metoda znači podučavanje pojedinca da koristi kontekst života u zajednici kako bi naučio o sebi. Idejaživota u zajednici osmišljen je kako bi stvorio terapijske i obrazovne promjene kod pojedinačnih sudionika: a svi sudionici su posrednici u tim promjenama. Kontekst, njihove aktivnosti, ljudi i učenja su organizirani u devet elemenata.
osam temeljnih koncepata zajednice kao metode
Osam temeljnih koncepataZajednice-kao-metode
 • Uloge članova
 • Stalni feedback od ostalih korisnika i zaposlenika
 • Uzori
 • Prijateljski i zdravi ‘obiteljski’ odnosi
 • Zajedničko učenje
 • Internalizacija TZ kulture i jezika
 • Hijerarhijska radna struktura i komunikacijski sistem
 • Otvorena komunikacija i osobno razotkrivanje
o ekivanja zajednice
Očekivanja zajednice
 • Očekivanja zajednice:

Implicitni i eksplicitni zahtjevi usmjereni prema pojedincu na temelju članstva, koji se odnose na standarde ponašanja i sudjelovanja.

provedba
Provedba
 • Kako članovi prolaze kroz program, očekivanja zajednice rastu u odnosu na djelovanje i stavove pojedinca prema svim aktivnostima. Očekuje se da su njihov fokus i napori maksimalni i stalni u pogledu različitih uloga i dužnosti, u poslu, grupama, na sastancima, seminarima i rekreaciji.
odgovornost
Odgovornost
 • Kako korisnici prolaze kroz program, zajednica od njih očekuje da povećaju djelokrug svojih odgovornosti i da budu sve odgovorniji. Korisnici u početku preuzimaju odgovornost samo za sebe a na kraju se spektar odgovornstiširi na cijelu zajednicu.
samo pregled
Samo-pregled
 • Kako korisnici prolaze kroz program, zajednica od njih očekuje povećanje samo-procjene. To je očito kroz njihovu samosvijest i samo-razotkrivanje poštujući pitanja osobne promjene. Njihovo se žarište pomiče s identifikacije ostalih korisnika (tj. vanjskih) o njihovom ponašanju, prema stavovima i emocionalnim problemima na probleme samo-identifikacije, a time i na aktivno bavljenje istima.
autonomija
Autonomija
 • Kako korisnici prolaze kroz program, zajednica od njih očekuje promjene u svim gore navedenim područjima kako bi se razvijali što manje oviseći o drugima. Autonomija je očita kada pojedinci iniciraju promjene u svim područjima ne oviseći o drugima. Zahtijevajući manje potpore ili kritike od ostalih korisnika ostvaruju svoje uloge i zadatake, traže i preuzimaju veću odgovornost i dužnost u zajednici, slobodno se uključuju u iskrena osobna razotkrivanja i bude svijesti o samome sebi, te samo-ispravljanju.
ocjenjivanje zajednice
Ocjenjivanje zajednice
 • Tokom liječenja, ostali korisnici i zaposlenici kontinuirano ocjenjuju da li i kako članovi postižu očekivanja sudjelovanja i potrebe zajednice.
 • Postižu li korisnici očekivane rezulate, ocjenjuje se putem tri opće strategije: izloženost, testiranje i izazov.
 • Ove strategije se koriste tokom cijelog liječenja mada se testiranje i izazovi više koriste krajem tretmana.
slide16
Strategije izloženosti ocjenjuju jesu li korisnici podložni učenju i korištenju zajednice kao izvora znanja. Strategije testiranja ocjenjuju mogu li korisnici u početku koristiti alate zajednice bez uputa ili podsjetnika.
 • Strategije izazova postavljaju korisnike u nove ili nepoznate situacije koje nisu direktno povezane s njihovim sposobnostima, prijašnjim iskustvima ili osobnim vrlinama.
odaziv zajednice
Odaziv zajednice
 • Odaziv zajednice na ocjenjivanje pojedinaca sastoji se od raznih reakcija, odluka i strategija korištenih za promoviranje stalnog sudjelovanja i pravilne uporabe zajednice.
 • Odaziv zajednice se mijenja tokom vremena, u skladu s promjenom očekivanja u pogledu korisnikovog stupnja liječenja. Općenito, odaziv zajednice tokom ranijih stupnjeva liječenja novog korisnika je liberalniji i fleksibilnij.
 • Ocjenjivanje zajednice i njeni odgovori su u skladu s očekivanjima zajednice u pogledu djelovanja, odgovornosti, samo-pregleda i autonomije tijekom svakog stupnja liječenja.
zaklju ak
Zaključak
 • Zajednica kao liječnički pristup je predstavljena u smislu učenja, ozdravljenja i kulturnih elemenata. Ovi elementi su preformulirani u metode koje se sastoje od četiri komponente zajednice: konteksta, očekivanja, ocjenjivanja i odgovora.
 • Osnovna pretpostavka koja se nalazi u temeljima zajednice-kao-metode je da pojedinci dobiju maksimalan terapijski i obrazovni učinaku suočavanju s očekivanjima zajednice za sudjelovanje u njoj, te pri korištenju konteksta zajednice kako bi se promijenili.
bibliogra fija
Bibliografija
 • George De Leon „The Therapeutic Community Theory, Model and Method”, Springer P.C., 2000
 • Therapeutic Community Curriculum

Trainer’s manual, U.S. Department of Health and Human Servises, DHHS

Publication, 2006