slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Corpul Uman PowerPoint Presentation
Download Presentation
Corpul Uman

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 21

Corpul Uman - PowerPoint PPT Presentation


 • 508 Views
 • Uploaded on

Corpul Uman. Capitole :. I Aparatul digestiv si digestia II Anatomia sistemului respirator. III Anatomia sistemului circulator IV Activitatea inimii. Capitolul I Aparatul digestiv si digestia.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

Corpul Uman


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
  Presentation Transcript
  1. Corpul Uman

  2. Capitole: I Aparatuldigestivsidigestia II Anatomiasistemului respirator III Anatomiasistemului circulator IV Activitateainimii

  3. Capitolul I Aparatul digestiv si digestia Tubul digestiv sau canalul alimentar este alcatuit din mai multe segmente: cavitatea bucala, faringele, esofagul, stomacul, intestinal subtire si intestinal gros. Aceste segmente se inlantuie sub forma unui tub continuu de calibru diferit, incepand de la orificiul bucal, pe unde patrund alimente, pana la orificiul anal Digestia.docx

  4. Boli ale sistemului digestiv GASTRITA-inflamatie a mucoasei stomacului data de intoxicatiile cu alcool , tutun sau substante caustice, consum de alimente alterate, supraincarcarea stomacului , mancaruri fierbiti etc.De asemenea diferitele infectii,starile alergice, mesele neregulate pot cauza gastrite. Boala, in forma acuta apare brusc si se manifesta prin indispozitie greata,regurgitatii dureri gastrice,dureri de cap varsaturi.Netratarea bolii duce la vindecare tot mai dificila. HepatitaB este una dintre cele mai frecvente boli infectioase din lume. Virusul hepatitei B, un virus care afecteaza ficatul, se transmite de la o persoana la alta prin sange si fluide corporale. Infectia cu virusul hepatitei B este fie acuta, fie cronica.

  5. Capitolul II Anatomia sistemului respirator Introducereaoxigenuluinecesararderilor de la nivelultesuturilorsieliminareadioxidului de carbon rezultat in urmaacesteioxidarisuntasigurateprinfunctionareasistemului respirator. Componentelesistemului respirator suntcailerespiratorii(cavitateanazala,faringele,traheea,bronhiile) siplamanii. Respiratia.docx

  6. Laringele: estealcatuit din maimultecartilaje, dintre care celsituat anterior prezinta o proeminentanumita“marullui Adam ”. La intrarea in laringe se afla un capacelnumitepiglota, care la nevoie, astupacavitatilelaringeluinumitaglota.

  7. Bronhiile in numar de doi, sunt ramificatii ale traheei care patrund in plamani. Inelele cartilaginoase ale acestora sunt complete, iar mucoasa lor contine, de asemenea, cellule ciliate. • Plamanii: sunt 2 organe buretoase elastic, de culoare roz, asezate in cutia toracica, deasupra diafragmei.

  8. Capitolul III • Anatomia sistemului circulator • Inima: este un organ musculos si cavitar, de marirea pumnului drept, care cantareste aproximativ 300 de g. este situate in cavitatea toracica, in spatele sternului, intre cei doi plamani. Varful este indreptat spre stanga, se sprijina de diafragma. Este invelita de un sac cu pereti dubli numit pericard. Circulatia.docx

  9. In sectiunea longitudinal se observaurmatoarele: -atriuldreptsiatriulstangsunt separate prinpereteleinteratrial; - ventricululdreptsicelstangsunt separate prinpereteleinterventricular. -parteastangasiparteadreapta a inimii, comunicaintreele; -muschiulventriculuistangestemaidezvoltat, -artera aorta pleaca din ventricululstang, iararterapulmonara din ventricululdrept. -venele cave se deschid in atriuldrept, iarcelepulmonare in atriulstang.

  10. Arterele sunt vasele care pornesc din ventricule, ducand sangele catre tesuturi; ele se ramifica in vase din ce in ce mai mici. Peretele arterelor este elastic. Cele mai importante sunt: artera aorta care pleaca din ventriculul stang, se curbeaza facand carja aortica, dupa care coboara spre partea inferioara a corpului;

  11. Capitolul IV Activitatea inimii, ritmica si involuntara, se desfasoara in trei timpi: -contractia celor 2 atrii(sistola atriala) - contractia celor 2 ventricule(sistola ventriculara) -repausul general al atriilor si ventriculelor(distola generala)

  12. Inima este un muschi ce are nevoie de repaos pentru eliminarea toxinelor rezultate in urma contractiei si pentru a-si reface rezervele. Aceasta recuperare se face in distola generala. Cei trei timpi, in care inima isi desfasoara activitatea se numeste revolutie cardiaca.

  13. Venele sunt vase care se deschid la nivelul atriilor, aducand sangele de la tesuturi. Peretele venelor contine foarte putine fibre elastic. De aceea o vena sectionata ramane moale si inchisa. Majoritatea venelor situate sub inima prezinta pe peretii lor valvule in forma de cuib, care inlesnesc urcarea sangelui spre cutia toracica. Cele mai importante vene sunt: vena cava inferioara si cea superioara, care se deschid in atriul drept si venele pulmonare, care conduc in atriul stang sangele venit de la plamani.

  14. Documentarea Manual biologie clasa a X-a. Editura: LVS Crepuscul Memorator a IX-a si a X-a anatomia umana

  15. Cateva curiozitati despre corpul uman: •  Acidul gastric pe care stomacul omului il elimina pentru a descompune mancarea este atat de puternic incat poate dizolva o lama de ras. • Atunci cand ne lovim intr-un anume loc din zona cotului resimtim o durere acuta. Aceasta se datoreaza faptului ca pe aici trece nervul cubital, pozitionat de-a lungul osului humerus. Se considera ca aceasta ar fi o scurta forma de paralizie.

  16. Cel mai greu „organ” al corpului este pielea. Ea cantareste 3,2 kilograme • Corpul omenesc elibereaza in 30 de minute destula energie • cat sa incalzesti un litru de apa. • Creierul continua sa transmita semnale sub forma de impulsuri electrice timp de aproximativ 37 de ore dupa moarte.

  17. Daca cantitatea de apa din corpul omenesc este redusa cu 1% iti va fi sete, iar daca este redusa cu 10% vei muri. • Daca saliva nu poate dizolva ceva, atunci nici nu putem simti gustul. • Daca toti cei 600 de muschi ai corpului uman s-ar incorda in acelasi timp si in aceeasi directie, omul ar putea ridica o greutate de 25 de tone.

  18. Drumul mancarii de-a lungul esofagului dureaza cam 8 secunde. In medie, stomacul digera o masa bogatain grasimi in 6 ore, in timp ce pentru o masa bogatain carbohidrati ii sunt necesare doar 2 ore. • Fara pigmenti, pielea noastra ar fi excesiv de alba. Insa vasele sanguine de la suprafata pielii adauga un strop de rosu. Pigmentul galben si melanina sepia sunt create, la randul lor, de razele UV. Aceste patru nuante sunt amestecate pentru a da nastere culorilor de piele pentru toate rasele.

  19. Femeia clipeste de 2 ori mai des ca barbatul. • Osul hioid, aflat deasupra laringelui, sustine muschii limbii si este singurul os din organism care nu atinge nici un alt os. • Femurul este mai tare decat betonul. • Gura noastra produce aproximativ 250 g de saliva zilnic

  20. Beneficiile activitatii fizice: Activitatea fizica are un rol important in garantarea unei vieti sanatoase. O viata active produce modificari si adaptari organice positive din punct de vedere al functionalitatii organismului. Aceste adaptari sunt relative stabile in timp; beneficiile unei vieti active se resimt de-a lungul anilor mai ales in activitatea aparatului cardiovascular si muscular. Cand se practica activitatea fizica, fie ca profesionist fie ca amator, este foarte importanta o dieta corespunzatoare. Dieta optima trebuie sa acopere necesarul de energie, pentru repararea tesuturilor si pentru sustinerea cresterii. Pierderea de energie depinde de sportul practicat.

  21. Proiect realizat de Oana Hreniuc