slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Istoria abordării corpului uman PowerPoint Presentation
Download Presentation
Istoria abordării corpului uman

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 16

Istoria abordării corpului uman - PowerPoint PPT Presentation


  • 94 Views
  • Uploaded on

Istoria abordării corpului uman. Cunoaşterea alcătuirii şi funcţiilor organismului este un proces lung istoric. Corpul uman , ca domeniu de cercetare al ştiinţelor umane , dar mai ales al istoriei şi etnologiei , este relativ nou.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Istoria abordării corpului uman' - todd-rosario


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide2

Cunoaştereaalcătuiriişifuncţiilororganismuluieste un proces lung istoric.

Corpuluman, ca domeniu de cercetare al ştiinţelorumane, darmai ales al istorieişi

etnologiei, esterelativnou.

slide3

ÎnAntichitate, mediciiegiptenicunoşteauunele date asupraalcătuiriicorpuluiomenesc, datorităexperienţeidobânditeînpracticaîmbălsămării.

slide4

Texteleunorpapirusuriaratăcăexistenţavertebrelor, tendoanelor, muşchilor, nervilor, organelortoraciceşiabdominale, creierului, meningelorşilichiduluicefalorahidian era cunoscutăîncă cu 1500 de aniînainteaereinoastre.

slide6

Dar, studiul cu ochiulliber al corpuluiomenesctrebuiadepăşit, deoareceelementeleanatomice de bază, atât la om, câtşi la celelaltevieţuitoare, animaleşivegetalesuntcelulele, care înceamai mare parte suntinvizibile cu ochiulliber.

slide7

Incă din celemaivechitimpuri, omenirea a fostmânată de curiozitate, privind cu mare interestoatefiinţele vii, de la plantepână la corpulomenescîn sine. Istoriaanatomieiumaneestedeosebit de interesantăpentrucăsubliniazăfoartesubtil, evoluţiacognitivăşitehnologică a omenirii.

slide8

Primelestructuricelulare au fostvăzuteabiadupădescoperireamicroscopuluiînsecolul al XVII-lea.

slide9

Istoriasiantropologiacorpuluiuman

Corpuluman, ca domeniu de cercetare al ştiinţelorumane, darmai ales al istorieişi

etnologiei, esterelativnou. Nu îlregãsimmultmaidevreme de mijloculsecoluluitrecut

nicimãcarîncercãrile din VestulEuropei. Însãdupã al doilearãzboimondial, înFranţa

mãcar, ianaştere o adevãratãantropologie a corpuluiuman, cum, tot acolo, la nouvelle

histoire, mereuatentã la ceeace se petreceîndomeniileînvecinate, recupereazã

perspectivacorporalãîncercetãrileistorice. Înceeacepriveştespaţiulromânesc, prima

dintreştiinţeleumane care va introduce încâmpulsãu de cercetare, în mod deliberatşi

sistematic, domeniulcorpuluiestelingvistica, care înperioadainterbelicãprinAtlasul

LingvisticRomânI şi II, dã la iveala un material extrem de bogatşiinteresantprivitor la

corpuluman.

slide10

De data aceasta, vârful de lance vaficonstituit de istorieşiantropologie.

Dar ceînseamnãistoriaşiantropologiacorpuluiuman? Deoarecepracticesteinepuizabil

şi a fostabordat constant, într-un felsaualtul, încã de la naştereaştiinţelorsociale. Şi

cum rãspunsul la întrebãrilegrele se dovedeştemaiîntotdeaunasimplu: înmomentulîn

care înetnologieşiistoriecorpulumanîncepesã fie studiatîn mod intenţionatşi

sistematic, din acel moment putemconstatanaşterea, ca o orientaredistinctã, a noii

direcţii de cercetare.

slide11

Prima personalitate cu o contributiesemnificativăîn domeniulbiologieiesteAlcmaeon care trăiaîn Crotona (azi, în sudulItaliei), în timpulsecolului al V-lea Î.Hr. Alcmaeonesteprimul care foloseștedisecțiaîn cazulcercetărilorsale stiințifice, demonstrândca sediulinteligențeiumaneesteîn craniu, pemotiv ca, din moment ce o loviturăîn zonacapuluiafecteazasicreierul, trebuiesăexisteșio explicatiepentruacestlucru. Pemasuraefectuariidisectiilor, Alcmaeonobservă legăturiintrecreiersiochi (nerviioptici) șiîntreurecheși gât (canalullui Eustachio).

slide12

In anul 158, medicul grec Galen este cel care aduce contributii esentiale, chiar daca eronate, in domeniul medicinei, folosind disectiile pe porci si maimute. Prin intermediul experimentelor sale, Galen emite teoria conform careia arterele sunt umplute cu sange, in antiteza cu teoriile emise de Hipocrate care sustinea ca arterele sunt umplute cu aer pe care il transporta la diferite organe din corpul uman. Aceasta credinta era bazata pe faptul ca arterele animalelor decedate pareau sa fie goale. Teoria lui Galen sustine ca sangele continut in artere merge de la inima catre organe si de la organe inapoi la inima.

slide13

In anul 1540 Vesalius, un tanar profesor de chirurgie la Universitatea din Padua, demonstreaza inexactitatile teoriilor lui Galen in legatura cu anatomia umana, aratand ca observatiile celui din urma sunt, intr-adevar corecte pentru maimute, dar nu si pentru om. Avantajul pe care il avea Vesalius, pe langa cunostiintele medicale mult mai avansate decat cele ale lui Galen, era posibilitatea de a tipari descoperirile sale si de a distribui imaginile tiparite.

slide14

1628 este anul in care este publicata cea mai mare descoperire de pana atunci pentru anatomia umana, “Exercitatio anatomica de motu cordis et sanguinis in animalibus” (“Functia anatomica a miscarilor cordului si a sangelui la animale”) care demonstreaza ca, in organismul uman, sangele este pompat continuu, intr-un circuit extrem de precis, de catre inima. Acest circuit aduce sangele venos in ventriculul drept al inimii, iar de acolo este trimis catre ventriculul stang, prin plamani. Din ventriculul stang sangele pleaca prin artere catre diferitele zone ale corpului. Descoperirea este facuta de William Harvey. Cu toate acestea, Harvey nu reuseste sa demonstreze de ce sangele ar trebui sa fie circulat de catre inima, pentru ca oxigenul inca nu fusese descoperit.

slide15

Incepand cu anul 1489, Leonardo da Vinci, un pasionat al anatomiei umane, incepe desenul extrem de detaliat al corpului omenesc, bazandu-se pe disectiile umane pe care le efectua la morga din Roma. Pe parcursul a 25 de ani, reuseste sa disece aproximativ 30 de cadavre, pana cand, in anul 1515, Papa Leo al X-lea ii ordona sa inceteze. Important este ca Leonardo da Vinci reuseste sa descrie, in cele peste 750 de desene anatomice, structura detaliata a oaselor, a structurii musculare, a organelor interne, a creierului si chiar pozitia fetusului in uter. Studiile sale, in legatura cu inima arata ca, la acel moment, era pe punctul de a descoperi conceptul de circulatie sangvina.

slide16

Proiect realizat de :

  • AmzaAndra
  • Marin Andrada
  • Mircea Monica
  • Rosca Roxana
  • Stoica Bianca

Prof coord. Roman Octavian