amerikai futball n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Amerikai futball PowerPoint Presentation
Download Presentation
Amerikai futball

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 10

Amerikai futball - PowerPoint PPT Presentation


 • 287 Views
 • Uploaded on

Amerikai futball. Készítette: Pisák Bence Tantárgy: Testnevelés. Először is mi a játék lényege:. A játék célja, hogy a labdát az ellenfél endzone-jába vigyék, és ezzel pontokat szerezzenek. A labdát lehet: hordani passzolni esetenként rúgni.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Amerikai futball' - ave


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
amerikai futball

Amerikai futball

Készítette: Pisák Bence

Tantárgy: Testnevelés

el sz r is mi a j t k l nyege
Először is mi a játék lényege:
 • A játék célja, hogy a labdát az ellenfél endzone-jába vigyék, és ezzel pontokat szerezzenek. A labdát lehet:
 • hordani
 • passzolni
 • esetenként rúgni.
 • A játékot az a csapat nyeri, amely a játékidőn belül a legtöbb pontot szerzi.
a p lya

2

A pálya

3

4

1

1

5

5

 • A játék egy 120 yard (110 méter) hosszú és 53 1/3 yard (49 méter) széles, téglalap alakú pályán zajlik. A hosszanti szélen lévő vonalak az (1) oldalvonalak, a rövid szélen lévők az (2)end line-ok. A pálya két végén vannak a (3) goalline-ok, amelyek egy 100 yard hosszú pályarészt fognak közre. Pontot szerezni az (4) endzone-naknevezett, 10 yard széles területen lehet, amely a goal line-tól az end line-ig tart. A pályát 5 yardonként az úgynevezett (5) yard line-ok keresztezik. Az oldalvonalakkal párhuzamosan található két vonalsor neve (6)hashmark. A labda minden játékkezdéskor a hash markok között van.
 • Az endzone mögött található a 18,5 láb (5,64 méter) széles kapu, amelynek alsó része 10 láb (3,05 m) magasan kezdődik. A sikeres rúgás feltétele az, hogy a labda e (7) keresztrúd fölé és a (8) kapufák közé kerüljön. Biztonsági okokból a kaput tartó pózna szivacsos anyaggal van borítva, elkerülendő az ütközésből eredő sérüléseket.

6

6

3

4

8

8

2

7

a mezsz mok ltal nos kioszt sa
A mezszámok általános kiosztása
 •   1–19: irányító, rúgó, punter
 • 10–19: szélső elkapó
 • 20–49: futó, cornerback, safety
 • 40–49: tight end (ha 80–90 között nincs szabad szám), linebacker (ha 50–59, illetve 90–99 között nincs szabad szám)
 • 50–59: támadófal, linebacker
 • 60–79: támadófal, védőfal
 • 80–89: szélső elkapó, tight end
 • 90–99: linebacker, védőfal
felszerel s
Felszerelés

Sisak

Nadrág protektorokkal

Vállvédő

cheerleaderek
Cheerleaderek

Az amerikaifutballban a játékok közötti szünetekben különféle show-kal fokozzák a hangulatot, ilyen a pompomlányok, azaz a cheerleaderek koreográfiája is, amely a tánc, az aerobic és az akrobatika elemeiből áll össze. Kezdetben a csapatok biztatását szolgálta, de mára már a pompomlányoknak külön bajnoksága, szépségversenye és magazinja van

slide9

Az Amerikai Futball és Cheerleading szakosztály 2011 februárjában alakult meg a Miskolci Egyetemen. Az alapításkor a szakosztály céljának tűzte ki a sportág egyetemi szinten történő bevezetését, a ’collegefootball’ elterjedését hazánkban. Hosszútávon egyetemi liga megalakítása illetve megfelelő utánpótlás rendszer kialakítása szerepel a szakosztály jövőképében.A Miskolc Lions az ország első csak egyetemistákból álló amerikai footballcsapata.

A Black Cats a szakosztály legalább olyan fontos részét képezi, mint a football csapat. A Cheerleading sokkal több, mint szurkolás. A cheerleading önálló sportág, mellyel fellépéseken, országosversenyeken is részt vehetsz amellett, hogy a fiúk mérkőzésein vezetitek a szurkolást.

A Lions nemcsakegycsapat. A Lions egyközösség.