Download
rmn rezonanta magnetica nucleara n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
RMN(rezonanta magnetica nucleara) PowerPoint Presentation
Download Presentation
RMN(rezonanta magnetica nucleara)

RMN(rezonanta magnetica nucleara)

760 Views Download Presentation
Download Presentation

RMN(rezonanta magnetica nucleara)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. RMN(rezonanta magnetica nucleara)

  2. MRI=magnetic resonance imaging • NRMI=nuclear magnetic resonance imaging • SCURT ISTORIC • 1973-a fost publicata prima imagine RMN; • ianuarie 1974-prima sectiune RMN de soarece viu; • 1977-primele studii pe oameni; • (comparatie: prima imagine cu raze X in 1895!!!!!!!!!!!)

  3. DEFINITIE: Tehnica ce permite vizualizarea tesuturilor moi din organism, cum ar fi creierul si ficatul. Se bazeaza pe principiul rezonantei magnetice nucleare, care arata ca semnalele emise de nucleii de hidrogen, dupa ce au fost expuse pulsurilor de radiofrecventa, intr-un camp magnetic puternic, pot fi masurate. -culege semnale de la moleculele de apa si grasime, care intra in compozitia majoritatii tesuturilor moi ale organismului. (radiografiile- tesuturi osoase)

  4. PRINCIPIU DE FUNCTIONARE: Molecula de apa este formata dintr-un atom de oxigen si doi de hidrogen. Toti atomii au cate un nucleu, in jurul caruia orbiteaza un numar de electroni. Nucleul atomului de hidrogen, care este un proton unic, este cel care produce semnalul utilizat in RM. Nucleii de hidrogen continuti de apa (si de grasimi) sunt facuti sa emita un semnal care va fi procesat in vederea formarii unei imagini.

  5. Protonii au o caracteristica, numita spin. Aceasta poate fi inteleasa ca provocand rotatia protonului in jurul propriului ax si actionand ca un mic magnet in forma de bara, cu un pol nord si un pol sud. Intr-un camp magnetic, axul se poate alinia catre sau in sens invers directiei campului.

  6. In practica, ceva mai mult de jumatate dintre protoni isi aliniaza axul de rotire la campul magnetic. Aplicarea unui puls de radiofrecventa cu ajutorul aparatului RM tulbura temporar aceasta aliniere. Cand undele de radiofrecventa sunt intrerupte, protonii incep sa se realinieze, intr-un ritm ce variaza in functie de tesut si incep sa emita propriile unde de radiofrecventa. Acestea sunt receptionate de scannerul RM si sunt folosite la formarea imaginilor.

  7. DE STIUT: Scannerul RM este ,in esenta, un magnet foarte mare. Cele mai puternice campuri magnetice posibil a fi folosite in scop clinic sunt produse folosind magneti bazati pe superconductori. Sunt generate campuri magnetice cu putere de pana la de 10.000 de ori mai mare decat cea a campului magnetic al Pamantului!!! Radiofrecventele sunt generate si captate folosind transmitatori si receptori inclusi in scanner sau intinsi peste sau in jurul pacientului.

  8. Totusi nu se cunosc nici un fel de riscuri biologice asociate expunerii. (bombardament!!!)

  9. EXEMPLU DE CAZ: CRANIOPHARYNGIOMA

  10. END