slide1 n.
Download
Skip this Video
Download Presentation
Reactorul nuclear

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 11

Reactorul nuclear - PowerPoint PPT Presentation


 • 134 Views
 • Uploaded on

Legile fizicii sunt vorbe ale destinului. (Alfred Northwhitehead ). Reactorul nuclear. Fisiunea nucleara Fuziunea nucleara Acceleratoare de particule. Stef Simona Ciurbe Ligia Cls XII-D. Fisiunea nucleara.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Reactorul nuclear' - damara


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1

Legile fizicii sunt vorbe

ale destinului.

(Alfred Northwhitehead)

Reactorul nuclear

 • Fisiunea nucleara
 • Fuziunea nucleara
 • Acceleratoare de
 • particule

StefSimona

CiurbeLigia

Cls XII-D

slide3

Reactorul nucleareste o instalație în care este inițiată o reacție nucleară în lanț, controlată și susținută la o rată staționară (în opoziție cu o bombă nucleară, în care reacția în lanț apare într-o fracțiune de secundă și este complet necontrolată).

Reactoarele nucleare sunt folosite pentru numeroase scopuri. Cea mai semnificativă utilizarea curentă este pentru generarea de putere electrică. Reactoarele de cercetare sunt folosite pentru producerea de izotopi și pentru experimente cu neutroni liberi. Din punct de vedere istoric, prima folosire a reactoarelor nucleare a fost producerea plutoniului pentru bombaatomică. O altă utilizare militară este propulsia submarinelor și a vapoarelor (deși aceasta presupune un reactor mult mai mic decât cel folosit într-o centrală nuclearo-electrică).

slide4

Schema simplificată

a unui reactor nuclear

1.Bara pentru oprire de urgenta

2.Bare de control

3.Combustibil

4.Protectie biologica

5.Iesirea vaporilor

6.Intrarea apei

7.Protectie termica

slide6

Centrala Nucleară de la Cernavodă este unica din România.

În prezent (2007) funcționează unitățile I și II, ce produc împreună circa 18% din consumul de energie electrică al țării.

Planul inițial, datând de la începutul anilor 1980, prevedea construcția a cinci unități. Unitatea I a fost terminată în 1996, are o putere electrica instalata de 706 MW si produce anual circa 5 TWh. Unitatea II a fost pornită pe 6 mai, conectată la sistemul energetic național pe 7 august și funcționează la parametrii normali din luna septembrie 2007.

Reactoarele nucleare de la Cernavodă utilizează tehnologia canadiană cunoscută sub acronimulCANDU. Apa grea, folosită drept moderator, este produsa la ROMAG PRODDrobeta-Turnu Severin.

Centrala nucleara

slide7

Fuziuneanucleara

Un alt tip de reactieprin care se elibereazaenergieeste

fuziuneanuclearacanddouanucleeusoare se unescpentru

a forma un nucleumaigreu.

slide8

Energia produsă în interiorul Soarelui şi al altor steleapare în urma reacţiilor de fuziune nucleară. În cazul fuziunii nucleare doi atomi (de obicei izotopi de hidrogen) se unesc dând naştere unuia nou, mai greu (heliu), iar în cadrul acestui proces este eliberată o cantitate uriaşă de energie. În momentul in  care doi atomi mai uşori fuzionează dând naştere unuia mai greu, mai masiv, atomul rezultant are masa mai mică decât suma maselor celor doi atomi care i-au dat naştere. Conform ecuaţiei lui Einstein, E=mc2, care exprimă echivalenţa masă-energie, şi asemenea cazului fisiunii nucleare, masa lipsă se transformă în energie în cadrul procesului de fuziune nucleară.

Fuziunea

nucleara

slide9

Acceleratoare de particule

 • Producerea unor reactii nucleare necesita particule proiectil avand o energie cinetica mare,necesara trecerii prin bariera electrostatica de potential a nucleului tinta.Cum aceste conditii nu sunt indeplinite in conditii naturale sunt necesare dispozitive numite “acceleratoare”,care maresc energia cinetica a particulelor proiectil pana la valori ce corespund producerii unor reactii nucleare.
slide10

Dupa natura lor pe care o parcurg particulele,acceleratoarele pot fi:

 • Acceleratoaredirecte
 • Acceleratoareliniare
 • Acceleratoare cu raza variabila
 • Acceleratoare cu razaconstanta
slide11

Bibliografie

 • Google
 • www.referatefizica.ro
 • Totuldesprefizica
 • Editura:”Litera International”
 • Manual de fizica