Download
energia nucleara n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Energia nucleara PowerPoint Presentation
Download Presentation
Energia nucleara

Energia nucleara

565 Views Download Presentation
Download Presentation

Energia nucleara

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. EnergiaNucleara Elev: Marian Vladut Clasa: 12-a D Profil: Electronicasiautomatizari Profesor de fizica: Driha Maria Energianucleara

 2. Ceesteenergianucleara? ●Energianuclearaesteenergiaobtinutaprinunirea(fuziune) a doiatomisaudescompunerea a unui atom greu in altidoi(fisiune), in mod normal ceamaifolositametodaeste (se folosescsubstanteinstabile ca uraniu din care rezulta tot un atom de uraniudar cu numar atomic maimic(pierdeelectroni)) Fuziuneaeste o metoda "intalnita" in interiorulsoareluiunde 4 atomi de hidrogen se unescintr-un singur atom de heliu care apoi se descompunerezultanddoar 3 atomi de hidrogen (al patrulea se transforma in caldura). ● Energiaatomicaestefoarteieftinadeoarece un singur kg de uraniupoateinlocui cu succes 5000de tone de carbune. ● Energiarezultata se obtine sub forma termica(caldura)siestefolositacelmai des pentru a face apasafiarbaiarprinfierberesaproducaaburice pun in miscareturbinelepentru a genera electricitate

 3. Pro si contra energieinucleare Energianuclearaprezintanumeroaseavantaje. Este economica: o tona de U-235 produce maimultaaenergiedecat 12 milioane de barili de petrol. Eatecurata in timpulfolosiriisi nu polueazaatmosfera. Din pacateexistasicatevadezavantaje. Centralelenuclearesuntfoartescumpe. Producdeseuri radioactive care trebuiesa fie depozitatesute de aniinainte de a deveniinofensive. Un accident nuclear, ca celprodus in1986 la centralanucleara de la Cernobal, in Ucraina, poatepolua zone intinsesipoate produce imbolnavireasauchiarmoartea a sute de persoane.Cercetarile se indreapacatredescoperirea de noisurseinepuizabile de energie. Uneledintreelesuntdejautilizate.

 4. FuziuneaNucleara Fuziunea nucleară, proces care se produce natural în stele, dar care încă nu este stăpânit pe deplin pentru a produce energie în scopuri comerciale, constăînunireanucleelor a doi atomi (de obicei izotopi de hidrogen) dând naştere unuia nou, mai greu (heliu), iar în cadrul acestui proces este eliberată o cantitate uriaşă de energie.

 5. FisiuneaNucleara In reactiile de fisiunenucleara, atomiielementelormaigrele (cum arfiuraniulsauplutoniul) suntdivizatipentru a forma elementemaiusoare. Ca sireactiile de fuziune, reactiile de fisiunenuclearaurmeaza o serie de etape. In mod normal, elementelemaiusoaredecatfierul nu suntsupusereactiilor de fisiunenucleara, deoareceacesteanecesitaenergie, maidegrabadecatsa o elibereze. Atuncicandatomiimaigreidecatatomii de fiersuntsupusireactiilor de fisiunenucleara, esteeliberataenergie, deoarecemasatotala a produselorrezultateestemai mica decatmasainitiala. Masasuplimentaraestetransformata in energie.

 6. Exemple de reactii de fuziunesifisiune Centralelenucleareproducenergieprinreactii de fisiunenucleara. Combustibilulutilizat de acesteailreprezintaelementele radioactive, cum arfiuraniul. Adeseori, produselerezultate in urmaacestorreactiisuntdeasemenea radioactive. Cu masuri de precautieadecvate, energianuclearapoatefisigura, insa multi oameni se tem de combustibiliiradioactivisi de produsele finale ale acestora. Multi oameni de stiintalucreazapentru a produce reactii de fuziunenuclearacontrolate, insapanaacum nu au avutsucces. Dacareusesc, atuncicombustibilulsiprodusele finale (hidrogenulsiheliul) nu vorfipericulos de radioactive. Reactiile de fuziunenuclearanecesitatemperaturifoarteridicate, cum suntcelegasite in nucleulsoareluinostru. Cativaoameni de stiintasustin ca au produsreactii de fuziune la rece, cand au fuzionathidrogenul in heliu la temperaturacamerei. Dacaacestlucruarfiintr-adevarposibil, asemeneareactiiarajutafoartemultomenirea in ceeaceprivesteproblemaenergiei. Cu toateacestea, altioameni de stiinta nu au reusitsarecreezeacest experiment, iarafirmatiile legate de fuziunea la rece au fostdiscreditate. Armelenucleare pot folosi fie fuziuneanucleara, fie fisiuneanucleara. Bombeleatomiceutilizeazafisiuneanucleara a atomilor de plutoniusauuraniupentru a-si produce explozia. Bombele cu hidrogen, care suntmaiputernice, isiproducenergiaprinfuzionareahidrogenului in heliu. Reactiile de fuziunesifisiunenuclearajoaca un rol important in producereaenergieisolaresinucleare. Acesteaalimenteazasicelemaipericuloasearmepe care le cunoastem.

 7. Accidentenuclearecelebre Nagasaki Hiroshima

 8. Dezastre in apropiereatariinoastre Accidentul Nuclear de la Cernobal A fost un accident major in CentralaAtomoelectricaCernobal, pe data de 26 aprilie 1986 la 01:23 noaptea, care s-a compusdintr-o explozie a centralei, urmata de contaminarearadioactiva a zoneiinconjuratoare. Sambata, 26 aprilie 1986, la 01:23:58 am, reactorul nr. 4 a suferit o exploziecatastrofala a vaporilor de apa, care a declansat un incendiu, o serie de exploziiaditionalesifluidizarenucleara. Accidentulpoatefigandit ca o versiuneextrema a accidentului SL-1 in Statele Unite din 1961, undecentrulreactorului a fostdistrus (omorandtreioameni), radioactivitatearaspandindu-se direct in interiorulcladiriiunde se afla SL-1. in timpulaccidentului de la Cernobalinsa, aceasta a fostdusaprinvantsprefrontiereleinternationale. Mai gasimputerea de a ne amuzaputin? Cernobal

 9. CentralaNucleara de la Cernavoda Este unica din România În prezent funcționează unitățile I și II, ce produc împreună circa 18% din consumul de energie electrică al țării. Reactoarele nucleare de la Cernavodă utilizează tehnologia canadiană cunoscută sub acronimul CANDU. În mod cu totul exceptional, când nivelul Dunării scade mult, iar apa de răcire nu mai poate fi pompată în instalațiile de răcire, reactoarele trebuie oprite.

 10. Curiozitati Un uragan eliberează în zece minute mai multă energie decât toate armele nucleare din lume, combinate. In ianuarie 2011, in lume, erau in functiune 442 de centrale nucleare, alte 65 fiind in constructie, potrivit European Nuclear Society. Statele Unite au celmai mare numar de centralenucleare in exploatare din lume, 104, inca o centralafiind in constructie. PeloculdoiurmeazaFranta, cu 58 de centrale in exploatare, plus una in constructiesiJaponia, cu 54 de centralenucleare in exploataresiincadoua in constructie. Energiaunuiuraganesteaproximativegala cu energia a 500.000 de bombe atomice. Un kilogram de uraniu are energie cat sasemilioane de kilograme de carbune. Romania are o singuracentralanucleara, la Cernavoda, care produce aproximativ 18% din necesarul de electricitate al tarii; constructia a fostinceputa in timpulregimuluicomunist, doardouareactoarefiindintretimpfinalizate (1996 si 2007), celelaltetreinefiind terminate niciacum, la maimult de 20 de anidupaschimbarearegimului, in 1989.

 11. Procent de Electricitateprovenita din energienucleara

 12. Top Zecetariproducatoare de energieNucleara (kWh)

 13. SFARSIT Bibiografie https://www.google.ro/search?q=nuclear+energy&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a http://www.e-scoala.ro/fizica/energie.html http://dli.ro/fisiunea-si-fuziunea-nucleara.html http://www.historia.ro/exclusiv_web/actualitate/articol/dezastrul-cernobil-imagini http://www.tpu.ro/educatie/ce-inseamna-decorticare/ http://www.referate-lucrari.com/referat_Energia-Nucleara-765.html