Download
the middle ages n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
The Middle Ages PowerPoint Presentation
Download Presentation
The Middle Ages

The Middle Ages

137 Views Download Presentation
Download Presentation

The Middle Ages

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. The Middle Ages

  2. The Feudal System 100 • Name 3 buildings you might find on a manor Answer: Manor House, mill, barn, peasants houses, bakery

  3. The Feudal System 200 • What did a “vassal” have to do for a “Lord”? Answer: Give taxes (money, crops,animals), fight against other lords

  4. The Feudal System 300 • Who did the fighting in the Feudal system? Answer: Knights

  5. The Feudal System 400 • Whas was the Lord’s role in the Feudal system? Answer: To defend his vassals and peasants

  6. The Feudal System 500 • How could a serf get his freedom? Answer: Buy it, or escape for a year and a day

  7. Life in Europe 100 • Which disease spread throughout Europe on fleas living on rats, killing 1/3 of all people in Europe Answer: The “Black Death” or the Bubonic Plague

  8. Life in Europe 200 • This war led both England and France to feel more like nations Answer: The Hundred Years’ War

  9. Life in Europe 300 What was a troubadour? Answer: a traveling musician who spread tales of knights’ courage

  10. Life in Europe 400 • This document forced the king to give certain rights and freedoms to the nobles Answer: The Magna Carta

  11. Life in Europe 500 • Why did trade grow in Western Europe? Answer: Europe became safer, the Church brought stability, and people could travel and trade more

  12. The Church 100 • Why did so many people become Christians in Europe? (what did it offer?) Answer: The promise of life after death and the punishment of the wicked

  13. The Church 200 • Name 3 events where the Church was involved in everyday life Answer: births, weddings, funerals

  14. The Church 300 • What were monasteries and convents? Answer: places where religious people went to live, pray, and study

  15. The Church 400 • How did the Church have power in politics in the Middle Ages? Answer: they made laws, could excommunicate kings, and they had money

  16. The Church 500 • Over what issues did the Church struggle with Kings? Answer: power: the ability to choose Bishops

  17. People We Should Know 100 • The French peasant girl who inspired her people to fight the British Answer: Joan of Arc

  18. People We Should Know 200 • Who encouraged the first trip to the Holy Land? Answer: Pope Urban the II

  19. People We Should Know 300 • This Muslim leader fought off King Richard the Lionhearted and kept Jerusalem under Muslim control Answer: Saladin

  20. People We Should Know 500 • What king angered his nobles, leading to the signing of the Magna Carta? Answer: King John

  21. People We Should Know 400 • The people who held the Holy Land before Christian knights decided to take it back Answer: The Seljuk Turks

  22. Going on a Trip 100 • The military expedition against the Muslims was called________ Answer: The Crusades

  23. Going on a Trip 200 • Which of the trips to the Holy Land was a victory for the Christians? Answer: The First

  24. Going on a Trip 300 • Why was the Holy Land important to Christians? Answer: it was the place where all the events in the Bible took place

  25. Going on a Trip 400 • What products did returning soldiers bring back to Europe? Answer: Fruits, silks, spices,

  26. Going on a Trip 500 • What was the long-term benefit of these expeditions to the Holy Land for the Europeans? They learned science, math, astronomy, and began to trade with the East