slide1 n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Au mai rămas în istorie şi...răufăcătorii (2) Prof. Cornelia Cucu PowerPoint Presentation
Download Presentation
Au mai rămas în istorie şi...răufăcătorii (2) Prof. Cornelia Cucu

play fullscreen
1 / 23
Download Presentation

Au mai rămas în istorie şi...răufăcătorii (2) Prof. Cornelia Cucu - PowerPoint PPT Presentation

zelia
83 Views
Download Presentation

Au mai rămas în istorie şi...răufăcătorii (2) Prof. Cornelia Cucu

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. Au mai rămas în istorie şi...răufăcătorii (2) Prof. Cornelia Cucu Liceul cu Program Sportiv Bacău

 2. Grigori Rasputin (1871-1916) Grigori Efimovici Rasputin s-a născut într-o familie de ţărani siberieni săraci. A devenit călugăr şi a dobândit faimă ca tămăduitor prin credinţă. În 1905, a ajuns la St. Petersburg, unde a fost prezentat ţarului Nicolae al II-lea şi ţarinei Alexandra. Ambii au fost impresionaţi de Rasputin, deoarece părea capabil să-l vindece pe fiul lor, Alexei, care suferea de hemofilie.Rasputin a câştigat protecţia ţarului şi l-a convins să-i permită să controleze numirea şi destituirea miniştrilor din guvern. În 1915, când Nicolae era plecat pe front pentru a-şi comanda armatele,Rasputin a preluat practic conducerea guvernului, numind şi destituind miniştri după bunul său plac. În 1916, nobilii nemulţumiţi l-au otrăvit,l-au împuşcat,apoi l-au înecat într-un râu.

 3. “Ma” Barker (1872-1935) Pe numele său adevărat Donnie Clark, celebra răufăcătoare “Ma” Barker s-a născut în Missouri, SUA. Împreună cu soţul ei, George, şi cei patru fii ai lor, au format o bandă care a terorizat Vestul Mijlociu american. Au strâns o avere considerabilă ( peste trei milioane de dolari) din răpiri şi jaf cu mână armată, iar în anii 1920, poliţia a oferit recompense mari pentru membrii familiei, vii sau morţi. În 1935, “Ma” şi fiul ei, Arthur, au fost ucişi într-un schimb de focuri cu FBI-ul la Lake Weir, Florida. Ceilalţi trei fii au murit tot de moarte violentă – Herman s-a sinucis, Fred a fost ucis pe când evada din închisoare, iar Lloyd a fost omorât de soţia sa.

 4. Mata Hari (1876-1917) Pe numele său adevărat Margaretha Zelle, Mata Hari s-a născut în Olanda, unde s-a măritat cu Rudolph Macleod, ofiţer scoţian în armata olandeză. Cei doi au călătorit mult, înainte de a se separa în 1905, când ea a început să studieze dansul. A impresionat publicul din Paris, unde a apărut sub numele de scenă Lady Macleod şi Mata Hari – care înseamnă “soare” în malaieziană. Mata Hari şi-a atras mulţi amanţi, printre care şi destui ofiţeri, şi se pare că în 1907 a devenit spioană. Amanţii ei de dinaintea Primului Război Mondial includeau ofiţeri superiori atât germani, cât şi aliaţi. Mata Hari a susţinut că era agentă dublă şi că se prefăcea că spionează pentru Germania, dar de fapt transmitea secretele la aliaţii din Franţa. A fost arestată de francezi şi executată la Paris în 1917, pentru spionaj.

 5. Născut în Bosnia, Gavrilo Princip a luptat pentru independenţa Serbiei, pe când făcea parte din Imperiul Austro- Ungar. Membru al grupului terorist sârb “Mâna Neagră”, i-a asasinat pe arhiducele Franz Ferdinand de Austria şi pe soţia acestuia la Sarajevo, în 1914. Drept urmare, Austro-Ungaria a declarat război Serbiei declanşându-se astfel Primul Război Mondial. Princip a fost trimis la închisoare în Austria, unde a murit în 1918. Gavrilo Princip (1895-1918)

 6. Bandit român născut în Carcaliu, Tulcea, într-o familie de pescari. Arestat pentru tentativă de crimă, a evadat şi a început viaţa de proscris. Împreună cu banda sa, a jefuit ambarcaţiuni , magazine şi a răpit femei pentru răscumpărare. A fost împuşcat de jandarmi, arestat şi ucis sub pretextul de fugă de sub escortă. Terente (1896-1927)

 7. Charles Luciano, poreclit “Lucky” (“Norocosul”), deoarece a scăpat mult timp de închisoare, a fost un faimos şef mafiot. Născut în Sicilia, a emigrat în SUA în 1907 şi s-a îmbogăţit din afaceri cu prostituţie, droguri şi taxe de protecţie. În 1936, a fost condamnat şi închis, dar a păstrat controlul operaţiunilor din închisoare. După eliberare, a fost deportat din SUA petrecându-şi restul vieţii în Italia. A fost fondatorul Sindicatului Familiilor Mafiote (1936-1946). “Lucky” Luciano (1897-1962)

 8. Născut în Anglia, John Christie a fost judecat şi spânzurat în 1953 pentru uciderea soţiei sale. În timpul procesului, a mărturisit asasinarea altor şase femei, printre care o anume Evans.Christie a fost, de asemenea, suspectat că ar fi omorat-o şi pe fiica lui Evans, deşi pentru crima respectivă fusese spânzurat tatăl acesteia, Timothy Evans. Ca rezultat al acestei erori tragice, Parlamentul britanic a abolit în cele din urmă pedeapsa cu moartea pentru crimă. John Christie (1898-1953)

 9. Poate cel mai celebru dintre toţi gangsterii americani, Alphonse Capone s-a născut în Brooklyn, New York, din părinţi care imigraseră din Italia. Ca adolescent, a făcut parte din diverse bande de cartier iar din perioada tinereţii a rămas cu o cicatrice de brici, care i-a adus porecla “Scarface”. Al Capone (1899-1947)

 10. A ajuns la putere în anii 1920, când vânzarea alcoolului fusese interzisă în SUA – perioada prohibiţiei. Operând în Chicago, Capone a obţinut sume uriaşe din vânzări ilegale de alcool, jocuri de noroc şi alte activităţi ilicite. A fost nemilos cu rivalii, măcelărindu-i cu mitraliere, dacă încercau să se amestece în afacerile sale. Pe 14 februarie 1929, a organizat uciderea a şapte membri ai unei bande rivale, acţiune denumită “Masacrul de Sf. Valentin”. Trata cu poliţiştii, mituindu-i, şi niciodată nu s-au putut găsi suficiente dovezi pentru a-l acuza de principalele sale delicte. În cele din urmă, a fost condamnat pentru evaziune fiscală şi închis timp de unsprezece ani. A fost eliberat în 1939, din cauza deteriorării sănătăţii petrecându-şi restul vieţii în Florida.

 11. Gangsterul american John Dillinger şi-a început cariera infracţională cu o tentativă de jaf în 1923. În 1933, a fost creierul din spatele mai multor jafuri de bănci în decursul cărora el şi banda sa ucideau fără milă pe oricine li s-ar fi împotrivit. În anii 1930 era acuzat de 16 omoruri, fiind cunoscut ca “Inamicul public nr.1”. A fost arestat în 1934, a evadat, fiind prins de FBI, cu ajutorului unui informator. Poliţia l-a împuşcat în Chicago. John Dillinger (1903-1934)

 12. Marie Besnard (1905-1970) Franţuzoaica Marie Besnard şi-a otrăvit primul soţ în 1927. Aproape imediat după aceea s-a măritat cu Leon Besnard, împreună cu care a plănuit să-şi otrăvească rudele pentru a le moşteni banii. Au început prin a se băga sub pielea membrilor familiei, ca să se asigure că vor fi incluşi în testamente, după care l-au ucis pe tatăl Mariei, pe tatăl şi sora lui Leon, doi veri şi o pereche bogată cu care se împrieteniseră.În cele din urmă, Marie l-a omorât pe Leon. În timpul procesului ei, capul de acuzare a fost slab prezentat şi Marie a fost achitată în 1961.

 13. Adolf Eichmann (1906-1962) Nazistul german, originar din Austria, Adolf Eichmann a intrat în SS şi a stabilit politica germană antisemită din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.A organizat Holocaustul, trimiţând evrei şi alte rase considerate inferioare în lagărele de exterminare. În Procesul de la Nürnberg a fost condamat la moarte în contumacie, ca mare criminal de război.În 1950, a reuşit să fugă în Argentina, dar a fost urmărit de agenţi israelieni care l-au adus în Israel, unde a fost judecat şi executat.

 14. Bonnie şi ClydeClyde Barrow (1909-1934)Bonnie Parker (1911-1934) Născuţi în Texas, gangsterii Bonnie şi Clyde au căpătat o imagine romantică, dar au comis crime oribile în patru state americane. S-au cunoscut în 1932 şi au devenit prieteni. La scurt timp după aceea, Clyde a fost arestat, judecat pentru numeroasele sale jafuri şi hoţii, fiind condamnat la închisoare. Când Bonnie l-a vizitat la închisoare, i-a strecurat un pistol şi Clyde a evadat. Bonnie şi Clyde, împreună cu alţi membri ai bandei lor, şi-au continuat cariera de delicte. Cele mai multe dintre jafurile lor, în Texas, Oklahoma, Missouri şi New Mexico, au fost la scară redusă, însă cei doi ucideau pe oricine le stătea în cale. Bonnie a scris poezia “The Story of Bonnie and Clyde”, care le-a sporit celebritatea, şi şi-a prezis un sfârşit tragic. Au fost împuşcaţi la un baraj organizat de poliţie, în Louisiana.

 15. Joseph Mengele a fost medic german în lagărul de exterminare de la Auschwitz, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, şi s-a ocupat cu selectarea deţinuţilor care erau ucişi în camerele de gazare, fiind supranumit “Îngerul morţii”. A întreprins de asemenea cercetări medicale, printre care “experimente” ce implicau injectarea copiilor cu substanţe toxice şi efectuarea de operaţii fără anestezie. După război, s-a refugiat în America de Sud, unde şi-a schimbat identitatea. A murit în Brazilia, în 1979. Joseph Mengele (1911-1979)

 16. Spionul britanic Kim Philby a studiat la Cambridge. A devenit comunist şi spion pentru Uniunea Sovietică, iar ulterior a fost recrutat de Serviciul Secret Britanic. Philby a căpătat o funcţie la ambasada britanică de la Washington , unde a lucrat de asemenea pentru CIA, serviciul de contraspionaj american. În tot acest timp, a transmis ruşilor secrete occidentale. În 1963 şi-a recunoscut trădarea, fugind la Moscova. Kim Philby (1911-1988)

 17. Soţii RosenbergEthel (1915-1953)Julius (1918-1953) Soţii americani Rosenberg au făcut parte din una dintre cele mai puternice celule de spionaj din lume. David, fratele lui Ethel Rosenberg, lucra la Centrul de Cercetări Nucleare Los Alamos, iar Julius lucra pentru armata SUA. Împreună, ei au strâns secrete nucleare americane, pe care le-au transmis unui curier, care, la rândul său, le-a predat unui diplomat sovietic. Celula de spionaj a fost descoperită când un alt savant şi spion sovietic, Klaus Fuchs, a fost judecat în Anglia. Fratele lui Ethel s-a predat şi a mărturisit totul, pentru a-şi salva viaţa. Soţii Rosenberg au fost judecaţi, găsiţi vinovaţi şi condamnaţi la moarte. După mai multe recursuri respinse, au fost executaţi în 1953.

 18. Caryl Chessman (1921-1960) Născut în Michigan, SUA, Caryl Chessman a fost dat în urmărire pentru o serie de jafuri, violuri şi răpiri, înainte de a împlini 30 de ani. A fost prins în California şi condamnat la moarte, dar execuţia i-a fost amânată de mai multe ori, astfel că a rămas în închisoare timp de 12 ani, în aşteptarea execuţiei. În această perioada a învăţat patru limbi străine şi a scris câteva cărţi, printre care Judecata prin chin şi Chipul justiţiei, ducând campanie împotriva pedepsei cu moartea. A fost executat în 1960. Soarta lui a atras protestele celor nemulţumiţi de funcţionarea sistemului legislativ american.

 19. James Earl Ray (1928-1998) Născut în Alton, Illinois, Sua, James Earl Ray a fost un infractor mărunt, puţin cunoscut. În 1968, l-a asasinat pe liderul drepturilor civile, Martin Luther King,în Memphis,Tennessee. În 1969, a fost arestat la Londra. A mărturisit asasinarea lui King, a fost judecat în SUA, dar şi-a retras depoziţia, când a fost condamnat la 99 de ani închisoare. După aceea, numeroase persoane, inclusiv prieteni ai lui James Earl Ray şi membri ai familiei lui Martin Luther King, au solicitat rejudecarea procesului, dar aceasta n-a mai avut loc şi Ray a murit de ciroză hepatică în închisoare, în 1998.

 20. Bibliografie 1. xxx, Oameni celebri, Editura Teora, Bucureşti,2005 2. Larousse, Personalităţi care au schimbat istoria lumii.De la Revoluţia Franceză până la începutul secolului XX, 1789-1914,Editura Rao, Bucureşti,2003 3. Larousse, Personalităţi care au schimbat istoria lumii.De la primul război mondial pânăîn prezent,Editura Rao, Bucureşti,2003 4. www.wikipedia.org

 21. SFÂRŞIT