t mogat l.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Támogató: PowerPoint Presentation
Download Presentation
Támogató:

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 26

Támogató: - PowerPoint PPT Presentation


 • 104 Views
 • Uploaded on

BIOKOMP4 Projekt Bioenergia termelési folyamatokból származó hulladékok, melléktermékek komplex agrár-környezetgazdálkodási célú hasznosítása Jedlik Ányos program 4. alapprogram: Élhető, fenntartható környezet. Támogató:. A Projekt célja.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

Támogató:


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
t mogat

BIOKOMP4ProjektBioenergia termelési folyamatokból származó hulladékok, melléktermékek komplex agrár-környezetgazdálkodási célú hasznosításaJedlik Ányos program 4. alapprogram:Élhető, fenntartható környezet

Támogató:

a projekt c lja
A Projekt célja

A biogáz, bioetanol, a biodízel előállítása és a biomassza égetése során visszamaradó -eddig fel nem használt- melléktermékeinek, hulladékainak hasznosítása, melyek a talajerő utánpótlására és a szennyezett talajok hatékonyabb remediációjára alkalmasak.

a projekt c lja3
A Projekt célja

Bővebben:

A hulladékok és melléktermékek irányított komposztálási technológiájának kifejlesztése, hazai és nemzetközi szabadalmának bejelentése.

a projekt c lja4
A Projekt célja

A mikrobiális oltóanyagok kifejlesztése, és kétirányú hasznosítása,

- egyrészt mezőgazdasági célra egy komposztalapú, mikrobiális termésnövelő készítmény know-how-jának kidolgozása,

- másrészt környezetvédelmi védjeggyel ellátott, szennyezőanyagok lebontására alkalmas, komposztalapú mikrobiológiai készítmény engedélyeztetése.

r sztvev k
Résztvevők:

Agrogeo Kft.

Geosan Kft.

Pilze-Nagy Kft.

Szent István Egyetem Gödöllő

agrogeo kft
Agrogeo Kft.

Az Agrogeo Kft. kisvállalkozás, 1988-ban alakult, alapítói a következő intézetek: Magyar Állami Földtani Intézet, Budapest; FVM Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Kecskemét; Bácsvíz Rt., Kecskemét; Kiskunsági Erdészeti és Faipari Rt., Kecskemét; Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága, Kecskemét; Kertészeti Főiskola, Kecskemét.

Tevékenységi körök:

 • Technológiafejlesztés, k+ f az alábbi területeken:
 • Talajjavítás
 • Hulladékgazdálkodás: települési szilárd és folyékony hulladékok kezelése, települési hulladéklerakók környezetszennyező hatásának mérséklése, települési szennyvíziszapok komposztálása, sertés hígtrágya kezelés, borászati derítéssorán keletkezett hulladékok ártalmatlanítása
 • Hulladékok kijuttatása során jelentkező nehézfém toxicitás és káros gázkibocsátás mérséklése
 • Hulladékkezelés és ártalmatlanítás során nyert végtermékekből értékesíthető, piaci értékkel rendelkező termék előállítása, értékesítése
 • Szaktanácsadás
szent istv n egyetem k rnyezetipari region lis egyetemi tud sk zpont
Szent István Egyetem, Környezetipari Regionális Egyetemi Tudásközpont

A Tudásközpont az Egyetem különálló, kari szintű szervezeti egysége a Környezetipari Regionális Egyetemi Tudásközpont (továbbiakban: RET). A Tudásközpont 2005. december 1-én alakult meg gödöllői székhellyel, a Szent István Egyetemen.

A Szent István Egyetemen majd 12 ezer hallgató folytat tanulmányokat. A gödöllői Campusz területén a Mezőgazdasági Környezettudományi Kar és a Gépészmérnöki Kar összefogásával jött létre a Környezetipari Regionális Egyetemi Tudásközpont.

A KÖRET rendelkezik Genetikai, Fermentációs, Ökotoxikológiai, Mikrobiológiai laborrészleggel. Labor eszközök tekintetében a legújabb berendezéseket szerezte be a KÖRET, azonban a laborok kiépítése és teljes felszerelése a KÖRET indulása óta eltelt időszak rövidsége miatt még nem teljes. Rendelkezésre álló eszközök. PCR, RealTime PCR, Centrifuga, Gél-dokumentációs rendszer, Ultrafagyasztó szekrény, termosztátok, Nano-fotométer, Fehérjefutató rendszer, Liofilizáló, stb.

A KÖRET főbb regionális tevékenységei az alábbi alprogramokban zajlanak

1. Szennyvíziszap és lignocellulóz tartalmú hulladék együttes komposztálása,

2. Szennyezés előrejelző rendszerhez modell-fejlesztés,

3. A környezetipar ökológiai hatásai és környezetbiztonsága.

geosan kft budapest
Geosan Kft., Budapest

A Geosan Kft. 100%-ban magyar tulajdonú kisvállalkozás, mely 1996-ban történt megalakulásakor a Mérnöki Iroda tevékenységére épült, majd 2001 évben a Biotechnológiai Fióktelepbeindítása követett.

Szakterületük:

 • Talajbaktériumok, mikrobiológiai készítmények aerob/anaerob fermentációja, gyártása, bérgyártása
 • Szénhidrogénbontó mikrobiológiai készítmények fermentációja, gyártása
 • Egyéb aerob, anaerob mikrobiológiai készítmények fermentációja, gyártása
 • Talajbaktériumok (nirogénfixálók, foszfor mobilizálók, cellulóz és speciális szerves anyagbontók stb.) izolálása, szaporítási eljárásának kidolgozása
 • Speciális szénhidrogénbontó mikroorganizmusok izolálása, szaporítási eljárásának kidolgozása
 • Nehezen bontható ipari és kommunális szennyvizek mikrobiológiai bontásának, bontás intenzifikálásának megoldása.
 • Humán L-almasav sók előállításának kidolgozása, gyártása
pilze nagy kft
Pilze-Nagy Kft.

A PILZE-NAGY KFT 1992. óta folytat laskagomba termesztést és ezzel együtt végzi saját termékeinek kereskedelmét. A cég 1997. január 1-jétől Kft. A cég három fő tevékenysége: a termesztéshez szükséges laskagomba alapanyaggyártása (2002. decemberétől), a laskagomba termesztése, valamint annak integrációs hálózatából történő felvásárlása, tisztítása, csomagolása és a friss laskagomba kereskedelmi forgalmazása.

Szakmai elismerések:

A cég 1997. évi megalakulása óta folyamatosan jelen van hazai és nemzetközi kiállításokon. Az általunk termesztett laskagomba kiváló minőségét a folyamatosan bővülő, és egyre inkább az értékesebb leveles feldolgozást igénylő – piacon kívül azokon a kiállításokon elért elismerések is fémjelzik, amelyeken eddig megjelentünk. Ezeken a kiállításokon a Pilze-Nagy Kft. a szakmai grémiumok állandó elismerését vívta ki, melyet számos díj igazol.

a projekt f feladatainak ismertet se
A projekt fő feladatainak ismertetése

A tervezett projekt tevékenységeinek bemutatása:

 • Komposztálási kísérletsorozat végrehajtása
 • Komposztalapú, mikrobiális termésnövelő készítmény kifejlesztése
 • Komposztalapú, mikrobiális termésnövelő készítmény szabadföldi és üvegházi termesztésben növénykísérletek lefolytatása
 • Komposztalapú, mikrobiológiai készítmény hasznosítása szerves mikroszennyezőkkel terhelt talajok mentesítésében
 • Termékek jogi oltalom alá helyezése
term k1
Termék1
 • A bioenergia termelésből származó hulladékok, melléktermékek irányított komposztálása.
 • Irányított komposztálási technológia, amelynek legfontosabb elemei: lignocellulóz tartalom hatékony lebontásában alkalmazott újgenerációs mikrobiológiai starterkultúra, ipari és ivóvíz tisztításból és növényi olaj gyártásból származó melléktermékek irányított betáplálása a bioenergia előállításból származó hulladékok, melléktermékek felhasználásával egybekötve
term k2 3
Termék2+3
 • A szerves szennyezőanyagok lebontására alkalmas, komposztalapú mikrobiológiai készítmény és alkalmazási eljárás.
 • A komposzt hordozóanyagú szénhidrogénbontó készítmény felhasználása környezeti talaj kármentesítési programokhoz kötődik.
term k4
Termék4
 • A projektben megvalósuló starter kultúrák szaporítása, mely új termékként való bejelentése.
 • A termésnövelő starterkultúrák jelentősége az ökogazdálkodás előtérbe kerülésével egyre növekedő tendenciát mutat, így az ilyen jellegű termékek gyártásának, forgalmazásának jelentős fellendülése várható.
green ventures 2010 j nius 16 18 potsdam
Green Ventures 2010. június 16-18.Potsdam

A Potsdami Kereskedelmi és Iparkamara Kisvállalkozói Központja szervezésében 2010-ben 13. alkalommal megrendezésre került eseményt ma már Németország legnagyobb környezetvédelmi és energetikai technológiák fórumaként tartják számon.

A rendezvény hagyományosan három fő témakört ölel fel, melyek az alábbiak:

 • víz-, levegő-, talajvédelem,
 • energia, építőipar,
 • hulladék újrafeldolgozás és hasznosítás, megújuló anyagok.
ecsm konferencia 2010 szeptember 9 10 budapest
ECSM Konferencia 2010. szeptember 9-10.Budapest

A nemzetközi tudományos konferencia célja, hogy találkozási lehetőséget biztosítson Európa egyetemeiről, kutatóintézeteiből, laboratóriumaiból és vállalkozásaiból érkező kutatóknak és mérnököknek, akik a szennyvíziszap gazdálkodás problémáinak megoldásával foglalkoznak.