slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Kognition og uendelighed PowerPoint Presentation
Download Presentation
Kognition og uendelighed

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 8

Kognition og uendelighed - PowerPoint PPT Presentation


  • 103 Views
  • Uploaded on

Kognition og uendelighed . Et tværfagligt undervisningsforløb med matematik, dansk og religion. Bjørn Felsager , Brian Olesen Midtsjællands Gymnasium.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Kognition og uendelighed' - xuxa


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1

Kognition og uendelighed

Et tværfagligt undervisningsforløb

med matematik, dansk og religion

Bjørn Felsager, Brian Olesen

Midtsjællands Gymnasium

slide2

Claus Michelsen (SDU) og Steffen Iversen har for nylig (2005) udviklet en generel ramme for tværfaglig undervisning , der bygger på tværfaglige kompetencer som forbindelsesleddet mellem de to fag:

Vandret udbredelse: tværfaglig dimension

Lodret strukturering: enkelt faglig dimension

Vandret sammenfletning: tværfaglig dimension

Vi besluttede os for at bruge kognitive analysersom den generelle tværfaglige kompetence med relevans for alle fag i gymnasiet , ikke mindst i forbindelse med Almen Studieforberedelse (AT) . Den moderne kognitionsforskning blev dermed forbindelsesleddet på tværs af fagene i projektet.

slide5

Gruppe 1: Opførte deres eget skuespil –

Skovhuggeren og døden .

Gruppe 2: Diskuterede forskellige scenarier

herunder Gåden om fodboldene og

Sisyfosmyten.

Gruppe 3: Opførte Hilberts hotel.

Gruppe 4: Drengene diskuterede forskellige aspekter af Rummets form,pigerne diskuterede Narnia som et eksempel på rejsen til den anden verden.

Gruppe 5: Brugte spejle som deres gennemgående metafor.

Gruppe 6: Diskuterede Harry Potter og en mulig forbindelse til Fibonaccitallene.

Fremlæggel-

se i 2 mo-

duler.

Gruppe 1

Gruppe 2

Gruppe 3

Gruppe 4

Gruppe 5

Gruppe 6

Kommen-tarer:

Klassen/

Lærerne

Generel evaluering:

1 modul

slide6

Udvalgte uddrag fra fremlæggelserne I

Spejle som en metafor for uendelighed

Hilberts Hotel

Fodbold som eksempel på en superhandling

Calvino – Rummets form:

En model for den projektive plan (ved hjælp af Cabri 3D)

slide7

Udvalgte uddrag fra fremlæggelserne II

Matta sluttede sig til den franske gruppe af surrealister i 1937 før han to år senere flyttede til New York. Hans malerier kan synes abstrakte, men udspringer af teg-ninger med erotiske og voldelige scener. I de to sidepaneler i triptykonet har bil-ledsproget en mekanisk science fiction kvalitet. Men midten domineres af or-ganiske former, der vækker mindelser om kønsorganer. Matta var optaget af at erobre sindets indre verden. Billedet Black Virtue fremmaner et flydende mentalt landskab med en ekstrem kom-bination af seksualitet og vold.

Roberto MattaEchaurren, Black Virtue 1943, Tate Collection

Som en af de førende abstrakte ekspressionister anses Mark Rothko (1903-1970) for en af de største malere i det tyvende århundrede. Hans malerier er berømte for de intense følelsesmæssige reaktioner de fremkalder hos tilskuerne. Kort før hans død skænkede Rothko ni malerier i stort format til Tate på betingelse af at de altid vil blive vist i deres eget rum, adskilt fra andre kunstneres arbejder. På denne måde opstod et af højdepunkterne i Tates kunstsamling. Disse malerier udgør en del af en større serie kendt som The SeagramMurals …

Mark Rothko, Tate Collection (ca. 1960)

slide8

Dansk stil: Et essay om uendelighed

Vi ved alle godt at man ikke kan se uendeligt, men hvad er så det tætteste man kommer på at se det? Det er forsvindingspunktet. Illustrationen ovenover viser at hvis man stod i midten af punkt P og D og så ud mod horisont linjen, ville man aldrig se hvor horisonten sluttede. Man ville bare se hvor den forsvandt. Udover det viser illustrationen også hvordan et væsen kan foretage en uendelig rejse. De to streger med de sorte prikker på symboliserer en dreng og en pige. Drengen går lidt hurtigere end pigen, og hunden (prikkerne) løber mellem de to med ti kilometer i timen. Afstanden mellem prikkerne ser ud til at blive mindre og mindre, og dermed til sidst ende i punktet nul. Men dette er kun øjets observation. Nå man forstørrer billedet er der hele tiden et stykke endnu til nulpunktet. Som man når længere og længere er det bare det samme og det samme. Når man så formindsker billedet er det ikke til at se hvor langt man er nået. Dette sker fordi uanset hvor lille en længde er, vil der altid være halvdelen tilbage af længden, som man igen må halvere.