Centenarul grigore c moisil
Download
1 / 25

CENTENARUL GRIGORE C. MOISIL - PowerPoint PPT Presentation


  • 164 Views
  • Uploaded on

CENTENARUL GRIGORE C. MOISIL. “A gandi matematic nu înseamna a gândi doar cu numere sau cu cantitati, ci a gândi riguros si a sti ce întrebi atunci când pui o întrebare.". Viata lui Grigore Moisil. Galerie foto. Cugetari. Carti publicate. 1906-1973. Viata sa :. 1912-1916. 1922-1928.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'CENTENARUL GRIGORE C. MOISIL' - xandy


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Centenarul grigore c moisil
CENTENARUL GRIGORE C. MOISIL

“A gandi matematic nu înseamna a gândi doar cu numere sau cu cantitati, ci a gândi riguros si a sti ce întrebi atunci când pui o întrebare."

Viata lui Grigore Moisil

Galerie foto

Cugetari

Carti publicate

1906-1973


Viata sa
Viata sa :

1912-1916

1922-1928

1918-1919

1929-1931

1963-1973

1919-1922


Centenarul grigore c moisil

1912-1916

În anul 1910, Constantin Moisil este transferat profesor de istorie la liceul «  Matei Basarab  » din Bucureşti. Se mută cu familia în capitala ţării, unde rămâne până la sfârşitul vieţii.Peste 2 ani, Gr. Moisil, în vârstă de 7 ani, intră elev în clasa întâia la Şcoala primară de băieţi nr. 19. În această şcoala va urma primele patru clase.


Centenarul grigore c moisil

Elevul este silitor şi conştiincios. Arată un spirit de precizie uimitor pentru vârsta lui. În primul caiet de şcoală din clasa întâi figureaza un program scris de el, în care acordă minutelor, sferturilor de minut, deci cifrelor, o importanţă mai mare decât ortografiei.


Centenarul grigore c moisil

Program: precizie uimitor pentru vârsta lui. În primul caiet de şcoală din clasa întâi figureaza un program scris de el, în care acordă minutelor, sferturilor de minut, deci cifrelor, o importanţă mai mare decât ortografiei.

8:1/2 – 8:1/2 - Cafea cu lapte

8:1/2 - 8:40 - Recreaţie 8:40 - 9:10 - Citire 9:10 - 9:1/2 - Scriere 9:1/2 - 10:10 - Aritmetica 10:20 - 11:05 - Franceza 11:05 - 12:00 - Joc

2:03 - 2:1/2 - Culcare2:1/2 - 2:40 - Recreaţie

2:40 - 3:10 - Mingia

3:10 - 3:40 - Cântu

3:40 - 4:10 - Gimnastica

4:20 - 4:35 - Cafea cu lapte


Centenarul grigore c moisil

1918 – 1919 precizie uimitor pentru vârsta lui. În primul caiet de şcoală din clasa întâi figureaza un program scris de el, în care acordă minutelor, sferturilor de minut, deci cifrelor, o importanţă mai mare decât ortografiei.

Marele numar de texte pastrate de Gr. Moisil la vârsta de 13 ani scot în evidenta atât varietatea multiplelor preocupari, cât si începutul trecerii lui de la copilarie la adolescenta. E pasionat de tot ce intreprinde: versuri, piese de teatru, conferinte, participari la serbarile liceului si, fireste, pregatirea lectiilor zilnice.

La liceu, ia premiul II pentru silinta la învatatura; la concursurile Soc. Tinerimea Româna, premiul I la istorie.


Centenarul grigore c moisil

1919 – 1922 precizie uimitor pentru vârsta lui. În primul caiet de şcoală din clasa întâi figureaza un program scris de el, în care acordă minutelor, sferturilor de minut, deci cifrelor, o importanţă mai mare decât ortografiei.

În anul 1920, Elena Moisil este numita directoare la Scoala primara din Calea Serban-Voda nr. 70, scoala, pe vremea aceea, numita Maidanul Dulapului. Familia Moisil se muta în localul scolii, parasind locuinta lui Iuliu Moisil unde fusese gazduita temporar.

La 14 ani Gr. M. este acelasi elev silitor, constiincios, participant la toate activitatile extra-scolare. Ia premiul I cu cununa, tine conferinte, recita versuri la serbarile liceului si sedintele societatii, continua sa-si scrie jurnalul…


Centenarul grigore c moisil

1922-1928 precizie uimitor pentru vârsta lui. În primul caiet de şcoală din clasa întâi figureaza un program scris de el, în care acordă minutelor, sferturilor de minut, deci cifrelor, o importanţă mai mare decât ortografiei.

În cursul anului, Constantin Moisil este numit directorul general al Arhivelor Statului. Familia Moisil se muta în locuinta din incinta Arhivelor de pe cheiul Dambovitei, unde va locui timp de aproape doua decenii.

Studentul Moisil a avut ca profesori pe D. Pompeiu, G. Titeica, A. Davidoglu si Tr. Lalescu. I-a admirat si stimat nu numai pe ei, ci si pe toti matematicienii, începand cu David Emanuel si neuitând pe Al. Myller, care creasera în prima jumatate a sec. XX scoala matematica romaneasca. Noi stim si nu uitam ce datoram înaintasilor nostri.


Centenarul grigore c moisil

În anul 1926 Gr. Moisil îsi da licenta în matematici si ramâne student numai la Scoala Politehnica: « Mi-am dat în paralel examenele si la Facultatea de Matematici si la Poltehnica. Ceva mai târziu, am cazut la multe examene la Politehnica si când cadeam la exemene de Politehnica, îmi dadeam examenele la Facultatea de Stiinte, asa am terminat-o.

1929-1931


Centenarul grigore c moisil

Am lucrat la matematici dar îmi continuam si Politehnica. În 1929, cazând la multe examene la Politehnica, pentru a nu avea un bilant negativ, mi-am dat seama ca aveam gata o lucrare de matematici care s-ar putea fi potrivit ca lucrare de doctorat. Profesorii Pompeiu si Titeica au fost de-acord ca lucrarea putea fi prezentata la doctorat. » (Inf. 19 Martie 1970)


Centenarul grigore c moisil

1963-1973 În 1929, cazând la multe examene la Politehnica, pentru a nu avea un bilant negativ, mi-am dat seama ca aveam gata o lucrare de matematici care s-ar putea fi potrivit ca lucrare de doctorat. Profesorii Pompeiu si Titeica au fost de-acord ca lucrarea putea fi prezentata la doctorat. »

Începând cu ultima decadă a vieţii este greu de urmărit an de an succesiunea evenimentelor trăite şi toate realizările profesorului.Abia acum, după dispariţia sa, se poate descifra o înşiruire logica a preocupărilor lui majore, rămaânând ca elevii săi să descopere de aici înainte parţile încă neexploatate ale imensului material rămas în arhiva personală şi să fructifice ideile pe care viaţa sa prea scurtă nu i-a dat răgaz să le realizeze.


Centenarul grigore c moisil

Grigore M. îşi continuă munca de savant cercetător. Redactează cărţile în care îşi expune ideile. Publică aproape anual câte un volum in afara articolelor care, de-a lungul vieţii, ajung la cca 300 publicate in revistele de specialitate din ţară şi străinătate. O clasificare succintă a carţilor publicate vădeste 3 mari teme:1.teoria algebrică a mecanismelor automate;

2.logica matematică; 3.eseuri despre mateamtică si aplicaţiile ei;


Galerie foto
Galerie foto: Redactează cărţile în care îşi expune ideile. Publică aproape anual câte un volum in afara articolelor care, de-a lungul vieţii, ajung la cca 300 publicate in revistele de specialitate din ţară şi străinătate. O clasificare succintă a carţilor publicate vădeste 3 mari teme:


Centenarul grigore c moisil

“A fost o data Grigore Moisil”-Carte scrisa de catre veronica Moisil

Caricatura lui Grigore Moisil


Cugetari
Cugetari: veronica Moisil

"Cineva spunea: nu e nimic mai practic decat o buna teorie. Dar o buna teorie nu o poate face decât cine e îndragostit de teorie. Nu cine nu e bun sa faca practica."

 "O stiinta este formata numai din afirmatii si negatii, dar trairea unei stiinte e formata din întrebari si raspunsuri: din banuieli si îndoieli."

"A gandi matematic nu înseamna a gândi doar cu numere sau cu cantitati, ci a gândi riguros si a sti ce întrebi atunci când pui o întrebare.«


Centenarul grigore c moisil

"Greu nu e sa ai dreptate, greu e sa convingi pe altii. Nu întotdeauna e greu, ci numai când ai dreptate. Si mai ales e greu sa convingi pe cei care spun ca s-au convins.“

“Nimic nu costa mai scump decât nestiinta.”

“A gandi matematic nu înseamna a gândi doar cu numere sau cu cantitati, ci a gândi riguros si a sti ce întrebi atunci când pui o întrebare."


Carti publicate
Carti publicate: întotdeauna e greu, ci numai când ai dreptate. Si mai ales e greu sa convingi pe cei care spun ca s-au convins.“

1931-Lucrarea de docenta: '‘Sur une classe de systemes d'equations aux derivees partielles‘‘.

1935 - ‘‘L'algebre de la logique''.

1942 - ‘‘Logique modale'', Ed. Monitorul Oficial si Imprimeriile Statului.

1954 - ‘‘Introducere în algebra. Inele si ideale.''

1957 - ‘'Scheme cu comanda directa cu contacte si reale'', Ed. Academiei.

1959 - ‘'Teoria algebrica a mecanismelor automate'', tradus în rusa 1963, ceha 1964, engleza 1969.


Centenarul grigore c moisil

1962 - ‘'Circuite cu tranzistori II'', Ed. Academiei. întotdeauna e greu, ci numai când ai dreptate. Si mai ales e greu sa convingi pe cei care spun ca s-au convins.“

1965 - ‘'Functionarea reala a schemelor cu contacte si relee'', Ed. Academiei.

- ‘'Încercari vechi si noi de logica neclasica'‘ ,Ed. Siintifica.

1966 - Cursurile pentru inginerie de la Yablonna, Polonia, aparute în volumele ‘'Zastosomanie algebr tukasiewycz do teorii ukladov (I si II)

1967 - ‘'Theorie structurelle des automates finis'‘ ,Ed. Gauthier-Villard, Paris.


Centenarul grigore c moisil

1968 - ‘'Elemente de logica matematica si teoria multimilor'', Ed.Stiintifica.

1970 - ‘'Indoieli si certitudini'‘, Ed. Enciclopedica Româna.

1972 - ‘'Essais sur les logiques nonchrysipiennes'‘, Ed. Academiei.


Centenarul grigore c moisil

Caricatura lui Grigore Moisil multimilor'', Ed.Stiintifica.