Terminologia
Download
1 / 11

Terminologia - PowerPoint PPT Presentation


  • 77 Views
  • Uploaded on

“ Holocaust - uciderea sistematica organizata de stat a sase milioane de evrei si alte grupuri (Roma si Sinti, homosexuali, polonezi, martori ai lui Jehovah, etc.) de catre nazisti si aliatii lor in timpul celui de-al doilea razboi mondial ...". Terminologia.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Terminologia' - vince


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Terminologia

“ Holocaust - uciderea sistematica organizata de stat a sase milioane de evrei si alte grupuri (Roma si Sinti, homosexuali, polonezi, martori ai lui Jehovah, etc.) de catre nazisti si aliatii lor in timpul celui de-al doilea razboi mondial ..."


Terminologia

Terminologia sase milioane de evrei si alte grupuri (Roma si Sinti, homosexuali, polonezi, martori ai lui Jehovah, etc.) de catre nazisti si aliatii lor in timpul celui de-al doilea razboi mondial ..."

Termenul de Holocaust s-a impus în cultura istorică europeană şi nord americană abia la sfârşitul anilor 1970, când, în mod convenţional, cei mai mulţi dintre istorici au decis să folosească acest termen pentru a desemna distrugerea evreilor europeni. De origine greacă,holocauston, cu trimitere la arderea integrală a unui animal sacrificat, termenul este astăzi, în general, lipsit de valenţe religioase. De altfel, termenul de Holocaust nu este singurul folosit atunci când se ia în discuţie tragedia evreilor europeni din perioada 1933-1945. Cei mai

mulţi dintre istoricii israelieni şi chiar o parte dintre istoricii francezi preferă să folosească termenul biblic de origine ebraică Shoah, folosit de evrei cu sensul de "catastrofă" încă din Evul Mediu şi, ulterior, preluat şi standardizat în anii 1950. Evreii ultra-ortodoxi nu folosesc însă acest termen şi îl preferă pe cel de Driterr Hurban, ce înseamnă în idiş a treia distrugere, după cele două distrugeri ale Templului din Ierusalim. Nu în ultimul rând şi în funcţie de specificul fiecărei culturi, unii istorici preferă să folosească termenul de genocid(ce anulează unicitatea Holocaustului prin universalizare) sau pe cel de Judenvernichtung (în germană însemnând exterminarea evreilor, ceea ce duce la uzitarea unui limbaj asemănătorcelui practicat de nazişti).

Termenul de Holocaust, ca şi cel de Shoah s-au impus în ultimele decenii în conştiinţa istorică a lumii, în bună parte datorită faptului că originea lor biblică reflectă conştientizarea naturii şi magnitudinii fără precedent a tragediei evreilor europeni de la mijlocul secoluluiXX .


Terminologia

Evenimente îngrozitoare au avut loc în timpul celui de-al doilea război mondial. Peste 35 de milioane de oameni, militari şi civili, au murit în decursul acestei a doua mari conflagraţii a secolului abia încheiat. Dintre aceştia, 6 milioane erau evrei,adulţi şi copii, ucişi doar pentru că erau de origine evreiască.

Până la cel de-al doilea război mondial,omenirea mai cunoscuse democidul şi genocidul,ambele reprezentând din păcate constante ale istoriei omenirii. Niciodată însă Uciderea Omuluide de către Om nu fusese mai sistematic planificată şi nici gândită în termenii proiectului genocidal cu finalitate absolută.


Terminologia

Dupa impartirea Poloniei, infrastructura politică poloneză s-a prăbuşit făcând loc haosului. Sute de mii de polonezi şi-au părăsit casele, printre ei aflându-se şi evrei care au reuşit să ajungă pe teritoriul sovietic. La începutul ocupaţiei naziste, evreii au fost supuşi la acte de umilinţă, atacuri violente şi chiar au fost asasinaţi. Datorită absenţei unei politici naziste clare şi bine direcţionate, aceste atacuri erau arbitrare şi au contribuit la instalarea unei stări de permanentă incertitudine în rândul evreilor şi la diminuarea "ideii" de securitate personală. Pasul următor va consta în segregarea evreilor polonezi, proces ce a culminat cu deportarea şi închiderea lor în ghetouri la începutul primăverii anului 1940. Majoritatea ghetourilor erau concentrate în Polonia ocupată, în teritoriul cunoscut ca General gouvernement, dar ghetouri au existat şi în teritoriile din vestul Poloniei anexate Germaniei. Particularităţile ghetourilor şi gradul lor de izolare au diferit de la regiune la regiune şi de la caz la caz. Astfel încât, putem vorbi de diferenţe radicaleîntre ghetouri precum cel din Minsk şi cel din Lodz.

Procesul

de

ghetoizare


Terminologia

  • De la 1945 până astăzi, Holocaustul ca eveniment a generat o multitudine de întrebări,multe de ordin moral şi etic:

  •  Cum a fost posibilă exterminarea unui popor doar în baza identităţii sale religioase şi etnice?

  •  Cine au fost acei oameni care au gândit şi dus această acţiune la îndeplinire?

  • Cum au reacţionat victimele?

  • Cum a fost posibil ca celelalte naţiuni să nu reacţioneze în nici un fel?

  •  De ce un număr atât de mic de oameni s-au opus şi au încercat să-şi salveze semenii?


Terminologia

Semnul discriminarii si izolarii evreilor generat o multitudine de întrebări,multe de ordin moral şi etic:

STEAUA GALBENA !


Terminologia

Motivaţia de bază [a Holocaustului] era pur ideologică, înrădăcinată într-o lume existentă numai în imaginaţia nazistă, unde unei conspiraţii evreieşti internaţionale de a controla lumea i se opunea o misiune “ariană” paralelă. Nici un genocid de până în ziua de azi nu fusese bazat atât de complet pe mituri, halucinaţii, pe o ideologie abstractă, nepragmatică – care a fost apoi pusă în aplicare prin mijloace foarte raţionale şi pragmatice.” Yehuda Bauer


Terminologia

" Dumnezeu cred ca a fost in concediu in timpul Holocaustului " Simon Wiesenthal


Terminologia

http://www.citate-celebre.com/despre-holocaust/ Holocaustului " Simon Wiesenthal

http://www.idee.ro/holocaust/pdf/holocaustul.pdf


Terminologia

Black Holocaustului " Simon Wiesenthal

Proiect realizat de :

Stamate Bianca Iulia

Dima Luminita Loredana

Ichim Andreea

Minciuna Lavinia

&

White

Profesor coordonator :

Butuc Ana

Clasa a X a F

Liceul Teoretic Grigore Moisil , Tulcea