univerzitet u zenici pedago ki fakultet o dsjek za matematiku i informatiku
Download
Skip this Video
Download Presentation
Univerzitet u Zenici Pedagoški fakultet O dsjek za matematiku i informatiku

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 12

Univerzitet u Zenici Pedagoški fakultet O dsjek za matematiku i informatiku - PowerPoint PPT Presentation


 • 101 Views
 • Uploaded on

Univerzitet u Zenici Pedagoški fakultet O dsjek za matematiku i informatiku. SEMINARSKI RAD BEŽIČNE KOMUNIKACIJE. STUDENT: HORIĆ SEAD. SADRŽAJ:. Historija bežičnih mreža Tehnike bežične komunikacije Vrste bežičnih mreža Bežično povezivanje više tačaka Mobilno računarstvo

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Univerzitet u Zenici Pedagoški fakultet O dsjek za matematiku i informatiku' - ursula-norman


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
univerzitet u zenici pedago ki fakultet o dsjek za matematiku i informatiku

Univerzitet u ZeniciPedagoški fakultetOdsjek za matematiku i informatiku

SEMINARSKI RAD

BEŽIČNE KOMUNIKACIJE

STUDENT: HORIĆ SEAD

sadr aj
SADRŽAJ:
 • Historija bežičnih mreža
 • Tehnike bežične komunikacije
 • Vrste bežičnih mreža
 • Bežično povezivanje više tačaka
 • Mobilno računarstvo
 • Primjeri bežičnih komunikacija
 • Literatura

2/11

historija be i nih mre a
HISTORIJA BEŽIČNIH MREŽA

3/11

-Početak bežičnog prijenosa informacija je obilježio Guglielmo Marconi koji je počeo da radi sa radio valovima.Marconi je 1896.god.patentirao izume i osnovao telegrafsku i signalnu kompaniju,koja će biti prva fabrika u svijetu.Do 1901.god.prvi radio signali su poslani preko Atlantika.Ovaj izum je preuzela i vojska,koja je još dodatno osiguravala podatke enkripcijom,a puni zamah će radio tehnika doživjeti u Drugom svjetskom ratu.

-1971.god.je Havajski Univerzitet razvio prvi WLAN ,odnosno bežičnu lokalnu mrežu nazvanu ALOHAnet.

Bežične mreže je moguće primjeniti na onim mjestima gdje je realizacija ožičenja teško izvodljiva ili skupa.Primjena bežične tehnologije bitno smanjuje vrijeme i troškove instalacije,što bežične mreže čini ekonomičnim rješenjem umrežavanja.

Za izlaz prema internetu koristi se uređaj po imenu ROUTER koji rutira i upravlja mrežom.

tehnike be i ne komunikacije
TEHNIKE BEŽIČNE KOMUNIKACIJE

4/11

Najčešće korištene metode bežične komunikacije su:

infracrveni prijenos

prijenos radio valovima

Neki od poznatih uređaja koji koriste infracrveni prijenos su:

daljinski upravljači

mobiteli i razni PDA uređaji

bežični miševi i tipkovnice

slide5
TEHNIKE BEŽIČNE KOMUNIKACIJE

Od ostalih uređaja koji koriste infracrvenu, tj. crvenu svjetlost možemo istaknuti nekada popularne kemijske olovke sa laserom. One su bile tipičan primjer ozljede oka pri usmjeravanju lasera direktno u oko.

5/11

tehnike be i ne komunikacije1
TEHNIKE BEŽIČNE KOMUNIKACIJE

Uređaji koji koriste radio valove za komunikaciju su sve rašireniji kao npr.:

mobilni i telefonski uređaji

bežične računalne mrežne kartice

bežični miševi i tipkovnice

6/11

vrste be i nih mre a
Vrste bežičnih mreža

7/11

Bežične mreže prema svojoj tehnologiji,mogu se podijeliti u tri kategorije:• lokalne mreže• proširene lokalne računarske mreže• mobilno računarstvo.

-Tipična lokalna mreža funkcioniše praktično isto kao i odgovarajuća mreža sa kablovima,s tom razlikom što su kod ovih mreža računari opremljeni bežičnim mrežnim adapterima sa primopredajnicima.Sama komunikacija je ista kao i kod mreža sa kablovima.

-Za bežične mreže su napravljene komponente koje su ekvivalentne uređajima koji se koriste kod mreža sa kablovima.Na primjer,bežični most je uređaj za povezivanje mreža koje su međusobno udaljene do 4,8 kilometara.

slide8
Bežično povezivanje više tačaka

Bežični most (engl.wireless bridge)je komponenta koja omogućava lako povezivanje računara koji se nalaze u dvije različite zgrade bez upotrebe kabla.Na isti način,na koji mostovi spajaju dvije tačke (obale),ovi uređaji mogu da premoste rastojanje između dvije zgrade i da tako povežu,na primjer,dvije lokalne računarske mreže.

Povezivanje dvije lokalne mreže (bežični most)

8/11

slide9
9/11

Mobilno računarstvoBežična komunikacija u računarskim sisemima vrlo je srodna mobilnoj telefoniji gledajući medije koji se koriste za prijenos signala.Mobilni uređaj je vrlo pogodan primjer za mobilno računarstvo.Centralni primo-predajni sistem smješten na krovu nekog nebodera omogućava istovremenu dvosmjernu komunikaciju s mobilnim uređajem jednog korisnika i povezuje ga na isti način na nekom drugom udaljenom mjestu s drugim korisnikom.Komunikacijski kanal ima dva odvojena”podkanala” koji se nazivaju UPLINK (od korisnika prema centralnoj anteni) i DOWNLINK (od centralne antene prema korisniku).

primjeri nekih be i nih komunikacija
Primjeri nekih bežičnih komunikacija

10/11

-WBR-3800 je bežični router koji omogućava spajanje na Internet s bilo koje lokacije na Zemlji gdje su dostupne 3G mobilne mreže.Korisnicima omogućava korištenje brze veze na Internet čak i kada im nije dostupno fiksno rješenje.

-Vrlo je zanimljiv proizvod namijenjen korisnicima kojima nisu potrebni veliki dometi i koji se na bežičnu mrežu priključuju u uredu ili stanu.Uz to,zahvaljujući mali dimenzijama i činjenici da se spaja na USB priključak,može se lahko prenositi i koristiti i na drugom računaru.

-Bežični router koji se odlikuje jednostavnom instalacijom i konfiguracijom te vrlo dobrim mogućnostima.Ovaj Edimax-ov bežični router koristi gigabitni Ethernet koji je deset puta brži od starog 100 Mb/s Etherneta i trenutno je to najbrža dostupna brzina komunikacije.

literatura
Literatura:

11/11

 • www.besplatniseminarskiradovi.com/INFORMACIONI SISTEMI/BezicneKomunikacije.htm&ei
 • http://www.informatika.buzdo.com/s930.htm
 • http://web.zpr.fer.hr/ergonomija/2005/mijic/podjela.html
 • http://www.covermagazin.com/prisjetimo-se.php?NID=1425
ad