slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
3. veljače SVETI BLAŽ, BISKUP I MUČENIK (+ 317) PowerPoint Presentation
Download Presentation
3. veljače SVETI BLAŽ, BISKUP I MUČENIK (+ 317)

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 16

3. veljače SVETI BLAŽ, BISKUP I MUČENIK (+ 317) - PowerPoint PPT Presentation


  • 124 Views
  • Uploaded on

3. veljače SVETI BLAŽ, BISKUP I MUČENIK (+ 317).

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '3. veljače SVETI BLAŽ, BISKUP I MUČENIK (+ 317)' - todd-hinton


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1

3. veljače

SVETI BLAŽ, BISKUP I MUČENIK

(+ 317)

slide2

Na današnji dan svake godine po svim crkvama dijeli se blagoslov grla, a po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika. Svećenik s dvjema svijećama pristupi vjerniku i moli: "Po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i od svakoga drugoga zla!“.

slide3

Taj je blagoslov takozvana blagoslovina naše Crkve. On se temelji na prastaroj predaji po kojoj je sv. Blaž svojim blagoslovom spasio dječaka kome je u grlu zapela riblja kost. Kod blagoslovina Crkva moli Božju pomoć u raznim potrebama, a po zaslugama Isusa Krista i zagovoru svetaca.

slide4

Sveti Blaž bio je također jedan od onih nebrojenih junaka prvih stoljeća crkvene prošlosti koji su svoje uvjerenje zapečatili krvlju i životom. Potjecao je iz grada Sebaste u Armeniji.

slide5

Već kao dječak i mladić više je mislio na posvećenje svoje duše, na stjecanje vrlina nego na radosti i užitke ovoga svijeta. Veoma rano učinio je ono što mi danas nazivamo "fundamentalna opcija", posvemašnje opredjeljenje za Krista, njegov nauk i za potpun kršćanski život.

slide6

Bio je za ono doba izobražen čovjek i vršio je službu liječnika. U njoj je bio veliki prijatelj siromaha i bolesnika. Pomagao im je ne samo kao liječnik, već još više kao kršćanin koji je u njima gledao i susretao samoga Krista. Svojim držanjem i dobročinstvima postao je u gradu veoma popularna i obljubljena osoba.

slide7

A kako je tada Božji narod birao biskupa, to su po biskupovoj smrti na njegovo mjesto izabrali Blaža. I tako on od liječnika postade apostolski nasljednik i pastir Kristova stada. Novu, još odgovorniju, službu vršio je svim žarom.

slide8

Za vrijeme cara Licinija buknuo je na Istoku opet strašan progon kršćana. Prvi su na udaru bili pastiri. Progonitelji znaju da najprije treba udariti po pastiru pa će se onda i stado lako raspršiti i uništiti. Blaž je svoje vjernike bodrio da ustraju u vjeri. Njega su svećenici molili da se skloni pred neprijateljima, što je on i učinio.

slide9

Ali su ga ipak otkrili, zatvorili i mučili ne bi li ga prisilili na otpad. Sveti biskup je hrabro podnio sve okrutne muke i nije se dao ničim zastrašiti. Krvnik mu je godine 317. odrubio glavu. Ta je glava kao dragocjena relikvija godine 972. došla u naš hrvatski Dubrovnik. Grad ga je izabrao za svoga zaštitnika i već 1.000 godina stoji pod njegovom moćnom zaštitom. Na njegovim zidinama nalaze se svečevi kipovi, a podignuta mu je i veoma lijepa crkva.

slide10

Dubrovčani svake godine najsvečanije slave svoga zaštitnika, a u procesiji biskup nosi svečevu glavu koju pobožni vjernici sa strahopočitanjem ljube. Dubrovnik i sveti Vlaho, kako Dubrovčani nazivaju sv. Blaža, nerazdruživi su.

slide11

I u hrvatskoj metropoli Zagrebu diže se lijepa crkva Sv. Blaža, pravo remek-djelo arhitekture našega stoljeća. Uz crkvu prostire se i jedna od najvećih župa našeg Zagreba.

slide12

Mučenik i svjedok vjere sv. Blaž može svakome vjerniku služiti kao uzor vjernosti Kristu i kao primjer kršćanske dobrotvornosti prema bližnjemu.

Josip Antolović: Duhovni velikani

slide13

ZAŠTITINIK DUBROVNIKA

U Turskoj pronađen grob sv. Vlaha. Grob je pronađen u gradu Sivasu (nekad Sebast), gdje je dubrovački zaštitnik sv. Vlaho bio biskup..

slide14

Dvojica turskih arheologa pronašli su memorijalni grob u gradu Sivasu (nekad Sebast) za koji se pretpostavlja da je grob dubrovačkoga zaštitnika sv. Vlaha koji je u Sebastu bio biskup.

Zekia Sarilara, zamjenik gradonačelnika Sivasa, obavijestio je hrvatskoga veleposlanika u Ankari Gordana Bakotu o pretpostavci da je tijekom nedavnih arheoloških istraživanja u Sivasu pronađen i grob sv. Vlaha.

slide15

Taj podatak objavljen je i u turskim novinama "Turkish Daily News".

Veleposlanik Bakota izvijestio je dubrovačke gradske čelnike o tom otkriću.

Tradicija slavljenja dubrovačkoga zaštitnika sv. Vlaha seže u godinu 971., kada je u noći s 2. na 3. veljače spriječio mletački napad na Dubrovnik.

Već iduće godine, 972., u Dubrovniku je održana prva festa u čast zaštitnika grada sv. Vlaha i slavi se sve do današnjih dana, a 3. veljače proglašen je i Danom grada Dubrovnika.