mihai viteazul n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Mihai Viteazul PowerPoint Presentation
Download Presentation
Mihai Viteazul

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 16

Mihai Viteazul - PowerPoint PPT Presentation


  • 84 Views
  • Uploaded on

Mihai Viteazul.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Mihai Viteazul' - tarmon


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide2
Mihai Viteazul s-a nascut in 1558 in Târgul de Floci sau Drăgoesti si a decedat la 9 august 1601, Turda. A fost ban de Mehedinti, stolnic domnesc si ban al Craiovei, apoi domnitor al Tării Românesti si, pentru o scurtă perioadă în 1600, conducător de facto al tuturor celor trei tări care formează România de astăzi: Tara Românească, Transilvania si Moldova.
slide4
În anul 1601, în timpul unei sederi la Praga, a fost portretizat de pictorul Egidius Sadeler, care a mentionat pe marginea portretului aetatis XLIII, adică "în al 43-lea an al vietii", ceea ce indică drept an al nasterii lui Mihai anul 1558.
slide5
Mama lui Mihai a fost Teodora Cantacuzino, de neam grecesc. Cronica lui Radu Popescu, foarte bine informată asupra carierei lui Mihai, mentionează că "mumă-sa au fost de la Oras dela Floci [sic], care fiind văduvă si frumoasă si nemerind un gelep [comerciant], om mare si bogat. Poarta Împărătească si care în casa ei zăbovindu-se câtăva vreme...“. Mama sa, Teodora Cantacuzino, a fost soră cu Iane Cantacuzino, înalt dregător la Constantinopol si apoi ban al Craiovei, din familia Cantacuzino.

Domnul Pătrascu cel Bun, considerat multă vreme ca fiind tatăl nelegitim al lui Mihai, a murit în 1557.

slide6
Domnul Pătrascu cel Bun, considerat multă vreme ca fiind tatăl nelegitim al lui Mihai, a murit în 1557.

Alte documente, aflate în custodia Academiei Române, precum si specificatiile din Condica episcopiei Râmnicului, atesta că Mihai Viteazul s-ar fi născut la Drăgoesti, localitate aflată pe partea stângă a Oltului, judetul Vâlcea. Aceleasi surse mai specifică faptul că la Proieni, pe Valea Oltului, într-o veche biserică ortodoxă, s-ar fi cununat cu Doamna Stanca.

victoriile mpotriva imperiului otoman
Victoriile împotriva Imperiului otoman

Aderarea Tării Românesti la "Liga Sfântă" a condus la izbucnirea (13 noiembrie 1594) unei revolte antiotomane soldată cu suprimarea creditorilor levantini si a întregii garnizoane otomane stationată în Bucuresti. Pe acest fundal, Mihai porneste o ofensivă generală împotriva Înaltei Porti, atacând cetătile turcesti de pe ambele părti ale Dunarii (Giurgiu, Hârsova, Silistra). Urmează o serie de victorii împotriva tătarilor si turcilor (Putineiu, Stănesti si Serpătesti) culminată cu incendierea Rusciukului.

slide8
Datorită recunoasterii ca suzeran a lui Sigismund Bathory de către Aron Vodă si succesorul său, Răzvan Stefan, Mihai trimite o delegatie de boieri la Alba Iulia pentru a reglementa diplomatic relatiile munteano-transilvănene. Nerespectând porunca domnitorului, delegatia de boieri condusă de mitropolitul Eftimie negociază si semnează la Alba Iulia la 20 mai 1595 un tratat cu Bathory prin care Mihai devenea de fapt loctiitorul acestuia pe propriul său tron (din Tara Românească). Puterea revenea astfel Sfatului Domnesc alcătuit din 12 boieri de rang inalt.
slide9
Mihai Viteazul obtine contra turcilor victoria la Călugăreni - 13/23 august 1595 (evocată în mod strălucit în poemul "Pasa Hassan" al poetului George Cosbuc). Contraofensiva otomană îl fortează să se retragă temporar în munti, asteptând sprijinul lui Sigismund Bathory. Mihai Viteazul începe, cu sprijin transilvănean si moldovean eliberarea oraselor Târgoviste (5-8 octombrie 1595), Bucuresti (12 octombrie 1595) si Giurgiu (15-20 octombrie 1595).
unirea t rilor rom ne
Unirea tărilor române

Consolidarea Unirii

  • Stema lui Mihai Viteazul după Unirea tărilor române
  • Pentru a consolida Unirea, Mihai ia o serie de măsuri:
  • adoptă aceeasi stemă pentru toate teritoriile (tările române)
  • construieste o biserică ortodoxă la Alba Iulia
  • acordă anumite înlesniri preotilor si iobagilor români numeste ca mitropolit al Transilvaniei pe Ion de la Prislop.
destramarea unirii
Destramarea unirii

Contextul international era complet nefavorabil Unirii. Puterile vecine vedeau în noul stat o contradictie cu interesele proprii. Habsburgii îsi vedeau amenintate planurile de menținere a Transilvaniei în sfera de influentă, Polonia nu dorea pierderea controlului asupra Moldovei, iar Imperiul Otoman nu accepta ideea renunțării la Tara Românească. Mai mult chiar, noul stat reprezenta o formulă puternică, capabilă să schimbe raportul de forte din regiune. Existau însă si conflicte interne, cauzate de insubordonarea nobililor maghiari din Transilvania care nu acceptau măsurile impuse de noul Domn

slide13
Forțat să ia calea pribegiei, Mihai cere sprijinul împăratului Rudolf al II-lea, care, în contextul reînscăunarii lui Sigismund Bathory pe tronul Transilvaniei, acceptă să-l susțină pe român. Împreună cu generalul Basta, Mihai pornește campania de recucerire a teritoriilor românești. Prin victoria de la Guruslău (3 august 1601), voievodul valah îl îndepărtează pe Bathory din Transilvania. Continuă prin a recupera Țara Românească gonindu-l pe Simion Movilă de pe tron. În aceste condiții, se întrezăreau perspectivele unei noi uniri românești, perspectivă ce nu convenea împăratului habsburgic, Rudolf al II-lea.. domn al Țării Românești și Ardealului și Moldovei."
slide14
Din ordinul său se pune la cale înlăturarea fizică a domnitorului român, și la 9/10 august 1601, la 3 km sud de Turda, Mihai Viteazul este ucis de generalul Gheorghe Basta (vezi Mormântul lui Mihai Viteazul). Capul său este luat de unul dintre căpitanii domnitorului și înmormântat de Radu Buzescu la Mânăstirea Dealu, lângă Târgoviște. Pe lespedea sa de piatră de la Mănăstirea Dealu stă scris: "Aici zace cinstitul și răposatul capul creștinului Mihail, Marele Voievod, ce au fost domn al Țării Românești și Ardealului și Moldovei."
slide15
Întreaga crestinătate balcanică l-a privit ca pe un eliberator, iar după moartea sa, în hârtiile găsite sub pernă, s-a aflat o scrisoare în care acesti crestini îl numeau „Steaua lor răsăriteană”.
scoala ioan opris turda
Scoala “IOAN OPRIS” Turda

Proiect realizat de:

-Irimie Diana Maria

-Chiorean Raul Flaviu

-Rus Alexandru Ioan

-Morar Rares