Download
slide1 n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Colegiul Tehnic” Mihai-Viteazul” Oradea PowerPoint Presentation
Download Presentation
Colegiul Tehnic” Mihai-Viteazul” Oradea

Colegiul Tehnic” Mihai-Viteazul” Oradea

115 Views Download Presentation
Download Presentation

Colegiul Tehnic” Mihai-Viteazul” Oradea

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. Colegiul Tehnic” Mihai-Viteazul” Oradea RISCURI BACTERIENE Membrii echipei:Toma Luminita Lacramioara clasa 13i,tehnician in gastronomie Bala Ioana Claudia clasa 13i,tehnician in gastronomie Sinka Janos clasa 13i,tehnician in gastronomie 2009 Oradea

  2. Riscurile bacteriene Raspandire Bacteriile se gasesc pe sol,in apa si in aer,fiind acelea care delimiteaza zona vie(biosfera). Zona mediului extern omului poate oferi conditii optime de dezvoltare pentru unele bacterii care pot imbolnavi omul sau animalul,aceste bacterii denumindu-se patogene.In acest fel,mediul extern (apa,sol,aer)poate fi sursa de contaminare ale alimentelor si de imbolnavire pentru om prin consu- mul acestora.

  3. Astfel,solul se contamineaza cu bacterii prin dejectiile si deseurile solide menajere,prin folosirea de ingrasaminte de origine animala,sau uneori umane.Atunci cand aceste ingrasaminte de origine animala,sau uneori umane.Atunci cand aceste ingrasaminte naturalenu se prelucreaza anterior folosirii,ele incarca solul cu flora microbiana de contaminare. Microorganismele de pe sol sunt vehiculate de praf,de ape,sau preluate de insecte,de rozatoare (insectele rozatoare pot deveni astfel gazde intermediare periculoase pentru Salmonella,de ex). Alimentele se constituie in bune medii de cultura pentru bacterii,datorita compozitiei lor chimice. Prezenta bacteriilor si inmultirea lor in alimente genereaza doua categorii de”neajunsuri”:alterarea alimentelor si transmiterea de boli prin consumul alimentelor contaminate.

  4. Prezenta bacteriilor si inmultirea lor in alimente genereaza doua categorii de ”neajunsuri”: alterare alimentelor si transmiterea de boli prin consumul alimentelor contaminate Alterarea alimentelor are un rol important aspect economic,alimentul alterat fiind declasat si imposibil de pus in vanzare. Alterarea alimentelor consta in modificarea caracterelor organoleptice (aspect,culoare,gust,miros, consistenta),din cauza actiunii unor bacterii,fapt ce nu duce la imbolnavirea directa si imediata a consumatorului,ci la o reactie de respingere a mancarii.Daca numarul bacteriilor si durata lor de actiune sunt mari,atunci alimentele alterate produc imbolnavirea. Principalele procese chimice care se petrec la alterarea alimentelor sunt:putrefactia,fermentatia si rancezirea.

  5. Putrefactia este procesul de descompunere a proteinelor in substante cu molecula mica,din care multe sunt toxice pentru organism(amine,amoniac).Se intalneste la carne,oua,peste,etc. Fermentatia este procesul de descompunere a zaharurilor in dioxid de carbon si acizi,unii cu efect iritant si toxic pentru organism.Se intalneste la fainoase,dulciuri,legume,fructe,etc. Rancezirea este procesul de descompunere a grasimilor in substante cu gust si miros neplacute si iritante pentru tubul digestiv.

  6. Evitarea alterarii alimentelor se poate face prin aplicarea metodelor de conservare: • Prin procedee frigorifice,refrigerare la temperaturi de 0/+4ºC;congelarea la temperaturi de -25/-18ºC; • Prin procedee termice:pasteurizare-la temperaturi de 60-80ºC/30 min-15 secunde si racirea rapida la 4ºC;sterilizarea la temperaturi de peste 100ºC (132-140)/1-2sec.si racirea rapida la 2ºC. Observatie:daca pentru consumul casnic ae poate utiliza pasteurizarea pentru conservarea alimentelor(ex:lapte),sterilizarea nu se poate face decat prin fierberi repetate,ceea ce atrage distrugerea tuturor factorilor nutritivi,prin urmare metoda neavand rezultatele scontate.

  7. prin modificarea presiunii osmatice(prin sarare sau prin adaugare de zahar); • prin murare sau marinare,cand intervin bacterii utile,fara de care alimentatia omului de astazi ar fi fost mai saraca. • prin deshidratare,adica prin indepartarea apei prin procese de evaporare.Apa constituie 75-80%din masa bacteriei,avand rol in procesele de metabolism.Scaderea cantitatii de apa din alimente duce la scaderea numarului de bacterii prin moartea acestora.Cresterea umiditatii mediului duce la o rapida inmultire a germenilor. • NU TOATE ALIMENTELE SE ALTEREAZA LA FEL DE USOR!

  8. Riscul de contaminare depinde si de natura alimentului.Astfel,alimentele cu risc crescut sunt cele care contin multa apa:carne gatita(mai ales de pasare,peste),supe,ciorbe,sosuri,maioneza,produse lactate,creme,inghetata,orez fiert.Alimentele cu risc scazut sunt cele cu continut mic in apa si proteine si cu aciditate mare:alimentele deshidratate(uscate),afumate,sarate,alimentele cu continut mare de zahar,alimentele cu conservanti.

  9. Boli transmise prin alimente insalubrizate Prin consum de alimente contaminate microbian se pot transmite urmatoarele boli: Intoxicatiile alimentare de origine microbiana- sunt datorate toxinelor produse de unele bacterii,fiind reprezentate de botulism dar si de toxinele produse de unele mucegaiuri denumite micotoxine,dintre care cea mai cunoscuta este aflatoxina. Toxiinfectia alimentara- generata de ingestia de alimente contaminate,in care bacteriile s-au inmultit in numar considerabil si au elaborat cantitati mari de endotoxine si exotoxine.Cele mai frecvente toxiinfectii alimentare sunt cauzate de Salmonella,Staphilococus aureus si mai rar de Escherichia coli,Bacilus cereus,Clostridium perfringensetc.

  10. Infectii grave cu poarta de intrare digestiva – afectiuni cauzate de bacterii si virusuri care supravietuiesc in aliment si pot produce boli grave ca : tuberculoza de origine bovina,bruceloza,dizenteria bacilara,hepatita epidemica. Bacteriile se inmultesc in conditii favorabile(sursa de hrana,temperatura,umiditate) foarte repede.In circa o ora dintr-o celula rezulta 10 milioane de celule. Agentii contaminati de origine bacteriana provoaca toxiinfectii alimentare(TIA) dar si boli efecto-contagioase(tuberculoza,bruceloza,dizenteria bacilara). Bacteriile patogene produc imbolnaviri daca ajung intr-un organism receptiv.

  11. Conditiile in care se produc bolile infectioase sunt : -existenta unei surse de infectie (om sau animal) -eliminarea bacteriilor in mediul inconjurator -existenta unei cai de transmitere: -contactul direct cu sursa de infectie -contactul “incrucisat”-indirect,printr-un vehicul,reprezentat de apa,aer,aliment, maini murdare,obiect de inventare murdare -existenta unei porti de intrare -existenta unui organism repceptiv la boala Acestea sunt motivele pentru care operatiile de pregatire preliminara(de decongelare,de transare,de spalare,curatare)trebuie efectuate obligatoriu in spatii separate de spatiul de tratare termica.

  12. AGENTI PATOGENI TRANSMISI SI DE OM

  13. SURSELE ALIMENTARE DE MICROORGANISME PRODUCATOARE DE TOXIINFECTII ALIMENTARE

  14. Escherichia coli

  15. salmonella

  16. Staphilococcis aureus

  17. Clostridium perfringens

  18. Streptococcus pyogenes

  19. Listeria monocytogenes

  20. Yersinia enterocolitica