slide1
Download
Skip this Video
Download Presentation
Zaključki 6. konference NABAVNI MANAGEMENT

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 3

Zaključki 6. konference NABAVNI MANAGEMENT - PowerPoint PPT Presentation


  • 110 Views
  • Uploaded on

Zaključki 6. konference NABAVNI MANAGEMENT Rdeča nit konference je bila profesionalizacija nabavne funkcije. Predavanja so se smiselno dopolnjevala in dejansko pokazala, katera znanja profesionalni nabavniki potrebujejo in mnoga od znanj so bila vsaj v osnovah dobro podana na konferenci.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Zaključki 6. konference NABAVNI MANAGEMENT' - steffi


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1
Zaključki 6. konference NABAVNI MANAGEMENT

Rdeča nit konference je bila profesionalizacija nabavne funkcije. Predavanja so se smiselno dopolnjevala in dejansko pokazala, katera znanja profesionalni nabavniki potrebujejo in mnoga od znanj so bila vsaj v osnovah dobro podana na konferenci.

  • Predavanje Gorana Strizoviča Korporativna nabava – pot do profesionalne nabave nam je na primeru organizacije in procesov v globalni korporaciji postavil okvire razmišljanja o znanjih in veščinah, ki jih potrebuje profesionalni nabavnik, in organizaciji, v kateri je nabavnik lahko učinkovit. “trainig cube” in “nabavno hišo” sem uporabil tudi za ponazoritev zaključkov konference.
  • Podobno temo na primeru še ene globalne korporacije je predstavil Mitja Praprotnik v predavanju Pomen nabavne funkcije za uspešnost podjetja. Obe predavanji sta postavili korporativni okvir in način dela profesionalne nabave.
  • Roy Ayliffe je v svoje predavanju Uspešni profesionalni nabavni managerji delno predstavil nabavno vizijo modernega podjetja, večino predavanja pa namenil predstavitvi vloge in načina dela modernega nabavnega profesionalca.
  • Tomi Šefman v predavanju Strateška nabava – Deloittov pristop na osnovi dobrih praks in dr. Franc Gider v predavanju Vloga nabave v vpeljevanju principov vitke proizvodnje sta predstavila procesni del nabave – eden področje globalnega iskanja in obvladovanja virov, drugi pa vitko voden oskrbovalni oz. logistični del nabave.
  • Predstavitve specifičnih nabavnih znanj so imeli Tom Bundgaard v predavanju Dinamična analiza ciklusov blagovnih borz – nova disciplina za nabavne managerje, ki je predstavil analitična orodja za spremljanje gibanja svetovnih surovin, Dida Volk, ki je v predavanju Sklepanje pogodb z vidika morebitnega sodnega postopka primerih sodne prakse opozorila na podrobnosti v pogodbah, ki jim je potrebno nameniti pozornost pri pripravi in sklepanju pogodb v izogib kasnejših težavam v sporih, in Alojz Prislan in Sašo Strajnar, ki sta v predavanju Vpliv produktnega managementa na optimizacijo nabave predstavila moderno produktno vodenje.
  • Ključni del vodenja nabavne funcije je tudi kontrola in merjenje učinkovitosti. To temo je s svojim predavanjem Ciljno vodenje nabave in uporaba kazalnikov v nabavi v skupini Mercator predstavila Jelka Žekar. Izrazito je bila izpostavljena vloga informacijske podpore učinkovitemu spremljanju kazalnikov.
  • Predavanja iz skupine Upravljanja s človeškimi viri so bila animacija udeležencev s temo Miloša Čiriča Povečajmo svoj vpliv z oblikovanjem osebnih socialnih mrež in teme v izbirnih sekcijah Braneta Grubana Kompetenčni profil vodij v nabavi, Tatjane Zidar Gale Veščine reševanja konfliktnih situacij in Roberta Kržišnika Skrivnosti in pasti motiviranja.

S pomočjo “nabavne hiše” lahko potrdimo, da je bila večina področij profesionalne nabave pokrita s temami tokratne konference. Edina izjema so bili odnosi z dobavitelji, ki jih kot krovno temo ni vsebovalo nobeno predavanje. Odnosi z dobavitelji ostajajo kot izziv za naslednjo konferenco.

Matjaž Marovt, mag.

training cube
“Training Cube”

Roy Ayliffe:

Nabavnik se mora zavedati okolja, v katerem deluje.

Znanja nabavnikov o poslovnem okolju

Splošna

znanja

Goran Strizovič

Profesionalna

znanja

nabavnikov

nabavna hi a
Nabavna hiša

Roy Ayliffe

Goran Strizovič Mitja Praprotnik

Vizija

Vodenje

Dr. Franc Gider

Organizacijska

struktura

Tomi Šefman

Odnosi z

dobavitelji

Dida Volk

Operativna

nabava

Viri

Jelka Žekar

Kontrola in merjenje

učinkovitosti

Upravljanje z znanjem

in informacijami

Upravljanje s človeškimi viri

Miloš Čirič

Tatjana Zidar Gale

Brane Gruban

Robert Kržišnik

Alojz Prislan

Sašo Strajnar

Tom Bundgaard

ad