activit i i meserii specifice realiz rii produselor din lut i ceramic n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Activit ăţi şi meserii specifice realizării produselor din lut şi ceramică PowerPoint Presentation
Download Presentation
Activit ăţi şi meserii specifice realizării produselor din lut şi ceramică

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 17

Activit ăţi şi meserii specifice realizării produselor din lut şi ceramică - PowerPoint PPT Presentation


 • 1010 Views
 • Uploaded on

Activit ăţi şi meserii specifice realizării produselor din lut şi ceramică. Viaţa lutului în şi din mâinile copiilor meşteşugari Ceramist Ceramist / olar Pictor ceramist Creator de machete ceramice Maistru ceramist Tehnolog (industria sticlei ş i ceramicii).

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

Activit ăţi şi meserii specifice realizării produselor din lut şi ceramică


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
activit i i meserii specifice realiz rii produselor din lut i ceramic

Activităţi şi meserii specifice realizării produselor din lut şi ceramică

Viaţa lutului în şi din mâinile copiilor meşteşugari

Ceramist

Ceramist / olar

Pictor ceramist

Creator de machete ceramice

Maistru ceramist

Tehnolog (industria sticlei şi ceramicii)

prof. ing. Bostan Mihaela

via a lutului n i din m inile copiilor me te ugari
Viaţa lutului în şi din mâinile copiilor meşteşugari

“ Încet, cu voce murmurată,/ Lutul i-a spus olarului: /Cândva am fost şi eu ca tine, nu uita,/ Frământă-mă!” (Omar Khayyam)

 • În mentalitatea populară creaţia divină a fost imaginată ca o artă ceramică.
 • Omul primordial nu era decât o bucată de lut însufleţită, numele lui Adam fiind pus în relaţie cu termenul “adamah” însemnând în ebraică “pământ roşu”, “argilă”.
 • Transferul vital între argilă şi om nu trebuie să surprindă. Motivul fragilităţii este exprimat prin dubla metamorfoză: a lutului în om şi a omului în lut.
 • Olarii au fost investiţi adesea cu atribute demiurgice, iscând forme noi din pasta amorfă.
 • Legendele româneşti spun ca olarii şi-au dobândit meşteşugul de la Dumnezeu, numai că neavând suflare divină, au pus vasele la ars pentru a dăinui.
 • Desprinderea violentă a pământului din trupul mamei sale, secvenţa tehnologică cu care începe meşteşugul olăritului, este pragul trecerii din existenţă în postexistenţă.

prof. ing. Bostan Mihaela

via a lutului n i din m inile copiilor me te ugari1
Viaţa lutului în şi din mâinile copiilor meşteşugari
 • Pământul scos din locuri binecuvântate îşi are destinul său. Pământul din care olarul desprinde lutul pentru oale, apare, în tradiţiile româneşti, ca un organism viu, înzestrat cu simţuri şi inteligenţă.
 • În graiul popular ceramica arsă are viaţă dar şi trasături şi insuşiri umane: oala are buză, gură, gât , burtă, toartă, mână; când este bine arsă, are glas subţire, când este ciobită sună răguşit; fecioara este asemuită cu oala nouă, neîncepută, iar femeia bătrână cu hârbul şi oala hodorogită.
 • Olarul autentic este o personalitate complexă. Are ceva din plămada lutului în ploile de primavară. O bucurie luminoasă îi inundă privirile atunci când lucrează şi vorbeşte despre olărit, despre ceramică. Se simte în el pasiunea şi vocaţia, iar pe mâinile lui se vede exersarea acestora o întreagă viaţă : mâini asprite de vreme şi subţiate de toate formele, vasele, figurinele create. Meşterul a devenit artist.

..................................................................................................................................

(Olga Popa, Muzeograf, Muzeul Civilizaţiei Transilvane "ASTRA") - http://www.jurnal.muzeulastra.ro/67/olaricopolga.html

prof. ing. Bostan Mihaela

ceramist
Ceramist
 • Cine sunt şi cu ce se ocupă? Ceramistul se ocupa cu productia de ceramica.
 • Care sunt îndatoririle postului? Obligatiile includ: executarea matritelor de ghips - sa prepare mixturi si glazuri din ceramica - sa produca, sa modeleze, sa asambleze, sa glazureze si sa arda produsele ceramice destinate unor scopuri casnice, sanitare si decorative, precum si produse ceramice cum sunt cani, halbe, platouri, farfurii, boluri de zahar, borcane, scrumiere, chiuvete, boluri pentru toalete, tevi, rezematoare pentru picioare, bideuri, sifoane, suporturi pentru hârtia igienica, figurine umane si de animale etc.) - sa lucreze cu roata olarului - sa preseze produsele de ceramica în prese de ceramica - sa preseze produse de ceramica compozite, care fac parte dintr-un ansamblu final - sa arda produsele de ceramica în cuptoare - sa ataseze manual componente cum ar fi toarte - sa retuseze produsele din ceramica (exemplu sa îndeparteze partile în plus, sa finiseze jonctiunile etc.), si sa le dea forma finala - sa inspecteze produsele finite, sa înregistreze defectele aparute si cauzele care au dus la acestea.
 • Unde se desfăşoara activitatea şi în ce condiţii? Munca se desfasoara în ateliere ceramice, unde zgomotul, praful si mediul poluant precum si mirosul de substante chimice sunt inevitabile.
 • Ce instrumente / echipamente folosesc? Se folosesc masini de macinat, mixere, masini de curatat, roata olarului, linii de productie semiautomate si automate, cuptoare, masini de decorat, ustensile pentru desen si pictura, cutite, ace si alte ustensile fine. Materialul cu care se lucreaza este ceramica sau portelanul.
 • De ce aveţi nevoie pentru a reuşi? Sa fi terminat o scoala de calificare în domeniu, talent, simt estetic, inventivitate, creativitate si rabdare.

prof. ing. Bostan Mihaela

ceramist1
Ceramist

Roata olarului

Prelucrarea fundului

Munca la presă

Decorare plastică

prof. ing. Bostan Mihaela

ceramist2
Ceramist

Modelarea ciocului

Prelucrarea ceramicii utilitare

Decorarea suprafeţei prin întinderea glazurii

Decorarea prin pictare

prof. ing. Bostan Mihaela

ceramist olar verificarea lustrului aplicat unui ulcior nainte de coacere
Ceramist / olarVerificarea lustrului aplicat unui ulcior înainte de coacere
 • Cine sunt şi cu ce se ocupă?

Ceramistul / olarul prelucreaza produse din ceramica, olarit si vase de faianta precum si alte obiecte, folosind o gama larga de metode.

 • Care sunt îndatoririle postului? Obligatiile includ: sa modeleze obiectele la roata olarului, prin mulare si cu ajutorul muncii manuale sau sa le finiseze la strung. Materialele cum sunt argila arsa etc. sunt folosite pentru producerea produselor neinflamabile.
 • Unde se desfăşoara activitatea şi în ce condiţii? Munca se desfasoara în ateliere si spatii similare, unde contactul cu mediul de lucru murdar, cu substante chimice si expunerea la temperaturi înalte, toate sunt inevitabile.

prof. ing. Bostan Mihaela

ceramist olar decorarea unui ulcior de lut
Ceramist / olar - Decorarea unui ulcior de lut
 • Ce instrumente / echipamente folosesc? Ustensilele folosite includ masini si echipament, roata olarului, prese, cuptoare, uscatoare etc. Desi masinile au preluat o mare parte din aceasta munca în zilele noastre, mai exista înca oportunitati pentru prelucrarea de produse manuale, traditionale.
 • De ce aveţi nevoie pentru a reuşi? Sa fi terminat un curs de calificare în domeniu, sa aveti dexteritate manuala si sensibilitate estetica.

prof. ing. Bostan Mihaela

pictor ceramist lustruirea interiorului unui ceainic
Pictor ceramistLustruirea interiorului unui ceainic
 • Cine sunt şi cu ce se ocupă?

Munca unui pictor ceramist este aceea de a decora produsele din ceramica si portelan folosind diferite tehnici.

prof. ing. Bostan Mihaela

pictor ceramist decorarea figurinelor din ceramic
Pictor ceramist - Decorarea figurinelor din ceramică
 • Care sunt îndatoririle postului? Obligatiile includ: sa pregateasca si sa foloseasca materiale decorative si auxiliare din domeniul decoratiunilor - sa dea cu spray tiparele, sau sa combine mai multe tipare - sa decoreze cu folosirea pensulei sau a penitei (linii, panglici, reliefuri etc.) - sa aplice motive complexe de borduri prin lucrul manual - sa graveze cu acid decoratiuni bogate, inclusiv sa prepare produsul pentru gravura, decoratiuni mai bogate cum ar fi cele aurite - sa deseneze detalii ale figurinelor (cum sunt parul, ochii, unghiile etc.) - sa faca picturi artistice mai pretentioase cum sunt portrete, peisaje, animale etc. - sa lacuiasca picturile, sa faca compozitii prin combinarea diferitelor tehnici decorative - sa faca decoratiuni manuale conform schitelor facute de pictor - sa faca motive originale cu tehnici grafice pe placi gravate în otel.

prof. ing. Bostan Mihaela

pictor ceramist aurirea
Pictor ceramist - Aurirea
 • Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? Munca se desfasoara în ateliere si studiouri unde contactul cu vopsele si alte substante chimice este inevitabil.
 • Ce instrumente / echipamente folosesc? Acestea sunt pensule, penite, matrite, spray-uri, ace, afisaje, instrumente de macinat, de gravat si de polizat, precum si diverse masini si cuptoare.
 • De ce aveti nevoie pentru a reusi? Sa fi terminat un curs de calificare în domeniu, sa aveti dexteritate manuala, sensibilitate estetica, exactitate, inventivitate si abilitati creative, o vedere buna si simt al culorii.

prof. ing. Bostan Mihaela

creator de machete ceramice
Creator de machete ceramice
 • Cine sunt şi cu ce se ocupă? Creatorul de modele în ceramica pregăteşte machete pentru produsele din ceramicăşi porţelan ca bază pentru mulajele după care aceste produse vor putea fi fabricate în serie.
 • Care sunt îndatoririle postului? Obligaţiile includ: să prelucreze conform desenelor, schiţelor, şi proceselor tehnologice, machete pentru produsele din ceramicăşi porţelan, cu ajutorul cărora se execută mulajele pentru aceste produse. De asemenea, poate face mulajele din gips.
 • Unde se desfaşoară activitatea şi în ce conditii? În ateliere unde contactul cu subsţante murdare sau substante chimice este inevitabil.
 • Ce instrumente / echipamente folosesc? Diferite maşini şi echipamente si în special unelte manuale şi aditivi.
 • De ce aveţi nevoie pentru a reuşi? Să fi terminat un curs de calificare în domeniu, să aveţi dexteritate manualăşi simţ estetic.

Modelarea florii-soarelui din ceramică

Modelarea unei vaze decorative din ceramică

prof. ing. Bostan Mihaela

maistru ceramist a ezarea arginei n mijlocul discului ro ii olarului
Maistru ceramistAşezarea arginei în mijlocul discului roţii olarului
 • Cine sunt şi cu ce se ocupa? Maistrul ceramist face lucrări şi obiecte din ceramică mai complexe.
 • Care sunt îndatoririle postului? Obligaţiile includ: să execute obiecte decorative şi utilitare din ceramică, lucrări în relief, pereţi de mozaic, sculpturi pentru gradinăşi alte tipuri de artă din ceramicăşi să le decoreze. Să pregatească mulaje pentru ele. Să restaureze obiecte din ceramică cu valoare istorică.
 • Unde se desfaşoara activitatea şi în ce condiţii? În ateliere de ceramică. Se lucrează în praf şi murdarie.
 • Ce instrumente / echipamente folosesc? Diferite maşini şi echipamente, roata olarului, cuptoare de ardere, diferite instrumente manuale, perii şi alte dispozitive.
 • De ce aveţi nevoie pentru a reuşi? Curs de calificare în domeniu, concentrare, aptitudini practice, aptitudini creatoare şi simt estetic dezvoltat.

prof. ing. Bostan Mihaela

maistru ceramist
Maistru ceramist

Deschiderea cuptorului de ceramică

Modelarea unei căni

prof. ing. Bostan Mihaela

tehnolog industria sticlei si ceramicii
Tehnolog (industria sticlei si ceramicii)
 • Cine sunt şi cu ce se ocupă? Tehnologul din industria sticlariei si ceramicii determina si specifica aspectele tehnologice din procesele de productie.
 • Care sunt îndatoririle postului? Obligatiile includ: sa stabileasca procedurile tehnologice pentru productia de sticla, portelan si produse ceramice - sa stabileasca organizarea, procedura si conditiile tehnice de productie - sa stabileasca necesarul de achizitii de echipament de productie si operational, de masini, instrumente si agenti pentru procesele respective de productie - sa întocmeasca liste cu tipurile si cantitatea de materiale, sa faca controlul calitatii - sa supravegheze productia.
 • Unde se desfăşoară activitatea şi în ce condiţii? În birouri, uneori în fabrici de sticla si ceramica, unde se lucreaza în contact cu substante chimice, în praf si uneori în schimburi.
 • Ce instrumente / echipamente folosesc? Computere si echipament de birou, exprimarea verbala, uneori tehnologie de masura si de control.
 • De ce aveţi nevoie pentru a reuşi? Sa fi terminat liceul sau o facultate cu specializare în prelucrarea sticlei, ceramicii sau în industria chimica, sa aveti cunostinte tehnice, imaginatie, aptitudini de organizator si precizie.

prof. ing. Bostan Mihaela

tehnolog industria sticlei si ceramicii1
Tehnolog (industria sticlei si ceramicii)

Evaluarea rezultatelor obţinute

cu spectometrul cu raze X

Măsurarea compoziţiei chimice a unei mase de ceramică cu spectometrul cu raze X

Evaluarea parametrilor unei mase de ceramică

Inspectarea vizuală a produselor finite

prof. ing. Bostan Mihaela

slide17
Şcoala “Nicolae Iorga” Bacău

prof. ing. Bostan Mihaela