Colegiul na ional coriolan brediceanu
Download
1 / 11

- PowerPoint PPT Presentation


  • 113 Views
  • Uploaded on

Colegiul Na ţional “ Coriolan Brediceanu ”. Curăţenia. Proiect realizat de către: Cîrja Onisim Stan Alexandru. Profesor Coordonator: Dumitru Ramona. Definiţie şi un scurt istoric:.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '' - shadi


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Colegiul na ional coriolan brediceanu
Colegiul Naţional “Coriolan Brediceanu”

Curăţenia

Proiect realizat de către:

Cîrja Onisim

Stan Alexandru

Profesor Coordonator:

Dumitru Ramona


Defini ie i un scurt istoric
Definiţie şi un scurt istoric:

Noţiunea de curăţenie implică multe variabile. Dacă vei cauta pe internet, vei găsi tot felul de curaţenii: curaţenia generală, de primavară, de sărbători, de întreţinere. Să nu mai vorbim despre faptul că existăşi menajul, care este un lucru diferit de curăţenie.

Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au încercat să păstreze curăţenie în viaţa lor, nu numai pentru că era frumos dar pentru că prin aceasta îţi protejai sănătatea de unele boli despre care vom vorbi pe parcursul proiectului.

Curăţenia înseamnă pe scurt eliminarea bacteriilor, a prafului şi a murdăriei din viaţa noastră de zi cu zi, evitând astfel unele boli produse de lipsa de curăţenie.


Instrumente
Instrumente:

Mătură

O mătură este o unealtă de curățenie, formată dintr-o coadă cilindrică de lemn, și un mănunchi din paie sau nuiele.

Acestobiectestefolositpentru a curăţa locurile in care e mult praf şi mizerie.

Peria

Termenul de perie se referă la dispozitive înzestrate cu păr sau alte filamente de sârmă sau paie, utilizate pentru curățarea locuinței, întreținerea părului, crearea de picturi, vopsirea pereților, etc.


Colegiul na ional coriolan brediceanu

Periile pentru curățare vin în diverse dimensiuni, de la cele mai mici, cum ar fi cele pentru curățarea instrumentelor fine, periuța de dinți, folosită la curățarea și albirea dinților, împreună cu pasta de dinți

Și măturile pot fi considerate un gen de perii, ele fiind folosite pentru menținerea curățeniei în cadrul locuinței.

O perie/pensulă folosită într-un anumit mediu (vopsea în ulei, acrilice, acuarelă, etc.) nu ar trebui folosită în alt mediu întrucât ar putea face rău obiectelor pe care este aplicată sau le-ar putea grăbi învechirea.

Reziduurile de vopsea sau de solvent ar trebui eliminate de pe perii după folosire. După eliminarea vopselei, detergentul și apa pot fi folosite pentru menținerea curată a periei.


Colegiul na ional coriolan brediceanu

O metodă ecologică de curățare a periilor pe care este aplicată vopsea pe bază de ulei este cufundarea periei în ulei vegetal. Uleiul vegetal curăță în mod natural vopseaua pe bază de ulei.

FăraşulFărașul este o unealtă de curățenie cu care se adună gunoiul de pe podea sau alte suprafețe. Făcut din metal sau material plastic, e în formă de lopată și de obicei se folosește împreună cu o mătură sau cu o perie.

Pentru uz casnic are un mâner scurt, dar pentru uz industrial și comercial există și o varietate cu balama, montată pe capătul unui băț, ca utilizatorul să nu se tot aplece când îl folosește.

Toate aceste instrumente ne pot ajuta în igiena zilnică. Însă lipsa acestora poate duce la unele din boliile de care vom vorbi pe parcursul proiectului.


Colegiul na ional coriolan brediceanu

Boli cauzate de lipsa de cur aplicată vopsea pe bază de ulei este cufundarea periei în ulei vegetal. Uleiul vegetal curăță în mod natural vopseaua pe bază de ulei.ăţenie:

Paraziţii intestinali:

Sunt două grupe de paraziţi intestinali. Giardia - de exemplu - nu este un vierme - ci un organism unicelular, microscopic. A doua grupă - viermii intestinali sau helmintii, sunt paraziţi cu dimensiuni mult mai mari, curpinse între un centimetru şi 10 metri. Cei mai frecvent întâlniţi sunt oxiurii, limbricii şi tenia. Se apreciază la 50-60% proporţia copiilor care 'au viemi'.Limbricii, împreună cu oxiurii apar mai frecvent în mediul rural, în timp ce giardia afecteaza mai mult copiii din oraşe. O dată cu raspândirea câinilor comunitari sau de casăîn marile oraşe, chistul hidatic s-a deplasat şi el către oraş.


Colegiul na ional coriolan brediceanu

Cauze: aplicată vopsea pe bază de ulei este cufundarea periei în ulei vegetal. Uleiul vegetal curăță în mod natural vopseaua pe bază de ulei.

Două sau trei cauze au permis supravieţuirea acestor paraziţi în ciuda terapiilor din ce în ce mai sofisticate. În primul rând aceşti viermişori s-au adaptat şi au devenit rezistenţi la medicamente. De aceea este necesară o înnoire permanentă a arsenalului terapeutic. Traiul în colectivităţi a favorizat răspandirea paraziţilor.

Viermii şi paraziţii pot folosi mai multe căi pentru a ajunge în organismul uman: alimentele în special legumele şi fructele nespălate, stropii săriţi dintr-o băltoacă, lenjeria contaminată. Cel mai adesea ei se folosesc chiar de "mâna" victimei. Giardia se dezvolta foarte bine în apă. Balţile şi fântânile sânt rezervoare de Giardia. Doar apa plata este 'curată', pentru că nici fierberea nu reuşeşte să omoare chistul de Giardia. Dacă copilul bagă mâna în băltoacăşi apoi duce mâna la gură se contaminează.


Colegiul na ional coriolan brediceanu

De asemenea, salatele insuficient spalate ne pot contamina cu oxiuri. Legumele stropite cu apa de put pot furniza Giardia. Oxiurii determina aparitia unor mancarimi in zona perineala.

Copilul se scarpina, iar ouale ajung sub unghie. De aici se ajunge usor la contaminarea altora. Chistul hidatic apare mai frecvent la copiii care traiesc cu un caine in casa - sau care baga mana in gura cainilor intilniti pe strada. In cazul in care cainele nu e bine deparazitat, prietenul omului devine sursa parazitozelor. Deci masurile de profilaxie tin stric de respectarea igienei in familie si colectiv.

Fierberea lenjeriei este si ea o conditie - daca nu folositi scutece de unica folosinta pentru copil. Tratamentul intregii familii e inutil - atunci cind copilul merge la gradinita - fiindca se poate reinfesta din nou. Cel mai bine este ca parintii sa anunte gradinita pentru ca tratamentul sa fie extins la toti copiii din colectivitate. Nu trebuie sa va fie rusine sa recunoasteti ca micutul are viermisori. De obicei - sursa este un alt copil - care nu prezinta simptome.


Colegiul na ional coriolan brediceanu

Păduchii şi pediculoza: cu oxiuri. Legumele stropite cu apa de put pot furniza Giardia. Oxiurii determina aparitia unor mancarimi in zona perineala.

Păduchii de cap (Pediculus humanus capitis) trăiesc, se hrănesc şi se reproduc în păr şi scalp. Sunt nişte insecte mici şi fără aripi de aproximativ 2,5 - 3,5 mm în lungime care nu pot să zboare sau să sară, însă pot "hoinari" cu uşurinţă de la o persoană la alta. O femelă matură poate depune între 6-8 ouă (lindini) pe zi pe care le depozitează la baza firelor de păr şi aproape de sursa lor de hrana - scalpul. Prin urmare, aceste pete albicioase sunt cel mai des întâlnite în spatele urechilor şi la ceafă. Fiind foarte ataşate de firul de păr, sunt greu de îndepartat şi aluneca foarte greu de-a lungul firului de păr (opusul mătreţii, care alunecă uşor de-a lungul firului de păr). Clocirea ouălelor se face timp de 7-10 zile de la depunerea lor.


Colegiul na ional coriolan brediceanu

Cauze: cu oxiuri. Legumele stropite cu apa de put pot furniza Giardia. Oxiurii determina aparitia unor mancarimi in zona perineala.

Deoarece păduchii nu zboarăşi nici nu sar, pentru a se răspandi este nevoie de un contact personal sau prin obiecte (piaptăn, pălărie, căciulă). Cele mai frecvente infestări cu paduchi sunt întalnite în cazul şcolarilor.

Râia (Scabia):

Scabia este transmisăîn mod obişnuit prin contact apropiat, intim, ca şi dormitul în acelaşi pat sau atingerea unei persoane cu scabie; acarienii scabiei nu pot zbura sau sări, ei mişcându-se foarte încet. Acarienii scabiei pot trăi până la 4 zile fără gazdă umană. În acest timp, aceştia se pot transmite altor persoane prin haine, lenjeria de pat, şi prin alte articole de uz casnic şi personal.


Colegiul na ional coriolan brediceanu

Cauze: cu oxiuri. Legumele stropite cu apa de put pot furniza Giardia. Oxiurii determina aparitia unor mancarimi in zona perineala.

Scabia este cauzată de acarianul Sarcoptul scabiei. Acarienii ce produc scabia sunt atraşi de cpldura şi mirosul corpului uman. Femelele de acarieni pătrund în piele, săpând mici tunele ca nişte firicele, care uneori sunt vizibile. Paraziţii depun ouăle în aceste tuneluri.

TOATE ACESTE BOLI POT FI EVITATE DOAR PRINTR-O CURĂŢENIE ZILNICĂ ŞI EFICIENTĂ ŞI PRINTR-O IGIENĂ PERSONALĂ.

Sperăm că prin acest proiect v-am putut informa asupra consecinţelor lipsei de curăţenie.