Evolu ia mbr c mintei
Download
1 / 13

Evolu ţ ia î mbr ăcămintei - PowerPoint PPT Presentation


  • 77 Views
  • Uploaded on

Evolu ţ ia î mbr ăcămintei.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Evolu ţ ia î mbr ăcămintei' - savea


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Evolu ia mbr c mintei

Evoluţia îmbrăcămintei

Moda ar trebui să fie o joacă, o plăcere şinicidecum un chin sau o golire masivă debuzunare. Nu uita să te distrezi, să tebucuri de bogăţia de culori şi săexperimentezi tot ce crezi tu că ţi sepotriveşte. Sintagma „când te simţi bine,arăţi bine”, nu e doar un clişeu…


Omul primitiv

Istoria ne prezintă omul primitiv cu oîmbrăcăminte sumară, obţinută din pieide animale sau din scoarţă şi frunzeelecopacilor.

Omul primitiv


Egiptul antic

Bărbaţii egipteni purtau un şorţ de

pânză în jurul şoldurilor numit shentit.

Faraonul purta peste shentit,o piesă de îmbrăcăminte deformătriunghiulară brodată sau ţesutăcu aur.

Femeile purtau o tunică strâmtă pesteo cămaşă lungă, cu corsajstrâmt, care lăsa să se vadă picioareledescuţţe. Femeile bogateerau încălţate cu sandale prinse cu osingură baretă.

Hainele egiptene erau confecţionatedin in, bumbac, stofe uşoareşi din piele.

Culoarea preferată eraalbul strălucitor şi pur care eraconsiderată culoare sacră.

Atat barbatii cat si femeile egiptenepurtau machiaje elaborate.

Machiajul pentru ochi era in generalverde (facut din cupru)sau negru (facut din plumb).

Egipteniicredeau ca machajul areputeri vindecatoare.

Egiptul antic


Costumul grecesc
Costumul grecesc

  • Costumul grecesc era foarte simplu şicu o prelucrare foarte sumară.

  • Femeiledin grecia antică purtauhi tonul din insaupeplosul din lână, înfăşurat în jurulcorpului şi prins cu fibule (ace sauagrafe) sau cunoduri.

  • Peste hiton saupeplos, femeile purtau unhimationasemănător unui şal.

  • La lucru bărbaţii îmbrăcau un hiton maiscurt şi la sărbători,hlami da, un fel detunică uşoară.

  • Încălţămintea epocii era sabotul.


Roma antic

Îmbrăcămintea din perioada Romeiantice era compusă dintr-otunică(un fel de cămaşă simplă,din lână, fără mâneci, de formaunui oval lat) şi dintr-otogă (o robădin lână albă de forma uneielipse, cu lungimea aproximativăcuprinsă între 3,5 şi 5,5 m).

Tunicapentru femei era mai lungădecât cea pentru bărbaţi. Acestearticole de îmbrăcăminte cu pliurişi necusute, constituiau bazapentru o îmbrăcăminte mereu maipersonalizată, care puteau fiajustate într-un mod diferit defiecare dată când erau purtate.

Roma antică


Mbr c mintea medieval

HAINELE PENTRU NOBILIME

Imbracamintea nobilimii consta in pantaloni acoperiti cu tunici lungi.Tunicile erau acoperite cu blanuri scumpe iar la urmeri erau prinsecu brose. Incaltamintea era fabricata din matase, catifea, panza saudin piele si fixata pe picior cu o catarama. Pentru a fi purtata inexterior incalcamintea era acoperita cu lemn si piele, galosi.Palariile apartineau tot garderobei nobilimii, si erau ca o boneta iarin fata erau ascutite. Materialele erau realizate din catifea, matase,dantela, bumbac si erau vopsite in culori deschise. In secolul XIV afost inclusa si lenjeria de corp, ce consta in pantaloni, camasa si ciorapi.

IMBRACAMINTEA MEDIEVALA A TARANILOR

Imbracamintea barbatilor tarani era formata dintr-o tunica lungapana la genunchi si prinsi cu o curea.Altii purtau camasi tricouri de lana. Barbatii umblau desculti saulegau de picioare fasii de panza.Femeile purtau rochii lungi confectionate din materiale simplecare erau prinse tot cu curele si tichiipentru a le tine parul. Pelerine din piele de oaie si caciuli simanusi de lana erau purtate iarna.Incatamintea din piele era acoperita cu lemn pentru a mentinepicioarele uscate. Hainele de exteriornu erau aproape niciodata spalate, dar lenjeria de corp eraspalata cu regularitate. Mirosul fumului dela foc care intra in haine parea sa functioneze ca si deodoran

Îmbrăcămintea medievală


Rena terea

Stil de îmbrăcăminte purtat între secolele al XVI-lea şi al XVII-lea, careexprima echilibrul ideal între diferitele părţi ale corpului. Ţesăturileutilizate erau brocarturi scumpe şi frumoase, pluşuri şi mătase. Încomparaţie cu excesele modei gotice, stilul rochiei era natural, având învedere că se debarasase de tot ce era la modă înainte. Îmbrăcăminteapentru femei avea o linie care accentua forma naturală a corpului,subliniind într-un mod subtil talia, fusta cădea în pliuri late, bogate, iarcorsajul strâns pe corp era prevăzut cu un decolteu pătrat sau rotund.Îmbrăcămintea era formată dintr-un corsaj şi o fustă lungă. Mânecasimplă şi fixă la început, a fost croită mai târziu pentru a asigura unconfort mai mare şi a conferi mai multă eleganţă. Peste aceste haine sepurta o alta, fără mâneci, a cărei parte din faţă era descheiată ca omantie. Batista şi evantaiul erau accesorii importante, iar lanţurile dinaur şi cele grele erau de asemenea foarte răspândite. Îmbrăcăminteabărbaţilor era formată dintr-un mantou scurt cu revere din piele şimâneci cu şliţ (despicate), cu lungimea până la genunchi (sau maiscurt), dezvăluind un pantalon extravagant, strâmt pe gambelepicioarelor. O altă îmbrăcăminte populară în perioada Renaşterii era unmantou fără mâneci(cu mâneci cusute pe interior) şi un guler lat, culungimea până la tocul pantofului; acest tip de îmbrăcăminte asupravieţuit ca îmbrăcăminte de ceremonie pentru ocaziile oficiale dinuniversităţi.

Renaşterea


Costumul in secolele xviii xix

Cea mai interesantă invenţie era rochia paner “Rochia zburătoare” careporneadin umeri şi se lărgea imens la partea de jos. S-a trecut apoi, la rochia suplă,de omare frumuseţe. Moda epocii erarochia albă.Costumul bărbătesc a cunoscut o stabilitate prin cele trei piese: haina, vestaşipantalonul scurt, care era purtat zilnic şi la ceremonii.În anul 1842 a apărutcri nol ina, o fustă imensă de formă cilindrică susţinutăpearcuri de metal.

Costumul in secolele XVIII - XIX


Moda secolului xx 1900 1950

Incepand cu anii 1920 moda a intrat intr-o noua era : cea a modernitatii.Femeile au inceput sa se debaraseze de constrangerile ce erau impuse in acestdomeniu si vor purta haine mai confortabile ( cum ar fi spre exemplu fuste scurtesau pantaloni).Barbatii au abandonat hainele formale si vor incepe sa poarte pentru prima datahaine de sport. Costumele de barbati care sunt create in zilele de azi,se bazeaza incea mai mare parte pe caracteristicile costumelor din anii ’20.

Moda secolului XX 1900-1950


Moda secolului xx 1960

Incepand cu anii 1960 asistam la o serie diversa de modernitatii.

tendinte in ceea ce priveste moda. A fost decniul incare multe concepte traditionale au incetat sa mai fiefolosite, acest lucru putand fi pus si pe seamamiscarilor sociale specifice anilor ’60.Este epoca aparitiei ” evolutiei sexuale”, dominata decrearea bikinilor si a fustelor-mini.Dar nu doar latura vstimentara sufera transformariradicale ci si hair-stilul inregistreaza noi aparatii. Estedeceniul in care se naste miscarea hippie .

Moda secolului XX 1960


Moda secolului xx 1970 1980

Moda anilor '70.. modernitatii.

La începutul anilor '70, tinerii adoptă un stil mai „exotic”. Starurilepop, al căror public este din ce în ce mai tânăr, exercită o influenţăputernică. Unele tinere renunţă la fustele mini pentru pantaloni chiarmai scurţi, dar majoritatea adolescenţilor poartă pantaloni evazaţi şipantofi cu talpă înaltă. Cei mai excentrici sunt adepţii stilului punk, cupărul pieptănat în creastă, uneori vopsit în culoarea portocalie şipasionaţi de piercing.

Moda anilor 1980

poate fi numita pe buna dreptate – moda excesului.Anii 1980 s-au confruntat cu libertatea de expresie in stiluri sitendinte, oamenii refuzand sa se mai conformeze regulilor. Pe de oparte se aflau femeile imaculate in taioare cu linii puternice sicoafuri meticulous aranjate, preferat fiind stilul bob lung; o femeiecontrolata cu o viata profesionala fructuoasa si o viata socialabogata

Moda secolului XX 1970- 1980


Moda secolului xx 1990

Moda anilor '90. modernitatii.

Aproape toată lumea poartă bascheţi. Blugiişi tricourile sunt încă la modă.Adolescentele poartă bluze scurte, iar negruleste în mare vogă. La sfârşitul anilor '90,telefoanele mobile şi Internetul ne schimbămodul de a comunica. Tehnologia care stă labaza ambelor este de origine europeană.Tinerii călătoresc mai mult, iar studenţii îşiiau, deseori, un an liber pentru a vedealumea, folosind poşta electronică pentru aţine legătura cu cei apropiaţi.

Moda secolului XX 1990


Moda anilor 2000

Iată câteva sugestii: rochiţe cât mai modernitatii.scurte, cu mâneci largi şi dungi verticalesau orizontale, pantaloni cu talie înaltă pecare să o poţi accentua cu un cordon latsau cu o curea- în culori cât mai electrice.Dacă vrei să fii cu adevărat îndrăzneaţă,tot prin dulapurile mai sus amintite, poţiîncerca să găseşti pantaloni „bufanţi” .

Moda anilor 2000


ad