KADA JE NIETZSCHE PLAKAO - PowerPoint PPT Presentation

robbin
kada je nietzsche plakao n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
KADA JE NIETZSCHE PLAKAO PowerPoint Presentation
Download Presentation
KADA JE NIETZSCHE PLAKAO

play fullscreen
1 / 25
Download Presentation
KADA JE NIETZSCHE PLAKAO
114 Views
Download Presentation

KADA JE NIETZSCHE PLAKAO

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. KADA JE NIETZSCHE PLAKAO IRVIN D. YALOM izdavač Šareni dućan, Koprivnica, 2008.

 2. FREUD Opis dramatične umišljene trudnoće Anne O. te Breuerove panike i naglog prekida liječenja odavno su ušli u psihoanalitičku predaju. Freud je taj događaj prvi put opisao 1932. godine u pismu austijskom romanopiscu Stefanu Zweigu, a Ernest Jones ga je ponovio u Freudovoj biografiji. Tek je nedavno taj prikaz doveden u pitanje, a iz Breuerove biografije koju je 1990. napisao Albrecht Hirschmuller dade se naslutiti kako je cijeli slučaj Freud zapravo izmislio. (Autorova bilješka, 281.)

 3. NIETZSCHE Nietzsche je veći dio svog života bio slaba zdravlja. Iako je 1889. doživio slom i obolio od progresivne paralize (oblik tercijarnog sifilisa od kojeg je 1990. umro) i nepovratno utonuo u demenciju, općenito se drži da je Nietzsche patio i od drugih bolesti. (Autorova bilješka, 282.)

 4. HISTRIONIČNI POREMEĆAJ LIČNOSTI Bertha je neostvarena žena, dijete koje se neprestano koprca u ženskom tijelu (14)

 5. KONTRATRANSFER Obje su ga žene uzbuđivale. I obiju se plašio: svake opasne na svoj način. Ova ga je Lou Salome plašila svojom snagom – onim što bi mu mogla učiniti. Bertha ga je plašila svojom pokornošću – onim što bi on njoj mogao učiniti. (14)

 6. ALTRUIZAM .. Nietzsche: Nitko ne želi drugome pomoći: ljudi, naprotiv, žele dominirati i povećati vlastitu moć. (20) ...Freud: Moraš ga nagovoriti da ti otkrije da očajava, međutim ako u tome uspiješ, zamrzit će te jer si ga postidio. Moraš steći njegovo povjerenje, no ako se budeš suosjećajno ponašao prema njemu, optužit će te da želiš vladati nad njim. (82) ...Nietzshe: Povjeriti se drugomu uvod je u izdaju, a od izdaje čovjek oboli... (89)

 7. nastavak Što je to? Približavanje, bez sumnje. Breuer se sjeti mačkice koju je njegov sin Robert nedavno našao na ulici. Daj joj malo mlijeka, rekao je Robertu, a onda se povuci. Neka ga popije na miru i navikne se na tvoju prisutnost. Kasnije, kada se bude osjećala sigurnom, možda ćeš je moći pomilovati. Breuer se povuče. (174)

 8. ZNANSTVENA DISKUSIJA – OTKRIVA ILI PRIKRIVA? Možda postajem previše ciničan, ali sve sam uvjereniji da se od naših rasprava (o lokaciji lezije) ne vidi prava istina – da nam bolesnici umiru, a da smo mi liječnici bespomoćni... (33)

 9. HIPOHONDRIJA Hipohondri su puni samosažaljenja, uživaju u opisu svojih iznutrica. Imaju “Weltanschauung stenozu”, suženje pogleda na svijet. Kako je samo zamorno biti u njihovom društvu! Ni o čemu drugom ne mogu misliti nego o tijelu, niti njegovati bilo kakve interese ili vrijednosti osim u vezi sa zdravljem. (57)

 10. ...Misli su sjene naših osjećaja – uvijek mračnije, praznije i jednostavnije (74) ...Veliki dio svog života proživljavamo kroz nagone, Možda su svjesne mentalne slike naknadne misli – ideje smišljene nakon djela kako bismo se zavaravali da imamo kontrolu i moć (93)

 11. TJESKOBA Po mom mišljenju preosjetljivost, kako ste je nazvali, nije nepoželjna: ona mi je neophodna u radu. Želim biti budan. Ne želim biti isključen ni iz kojeg dijela svog unutarnjeg iskustva! A ako je napetost cijena koju plaćam da bih imao uvid u stvari, neka! Mogu si priuštiti da platim tu cijenu. (95)

 12. TERAPIJA .. Kako da ga navedem da vidi kako se njegovi problemi nameću samo zato da zamagle ono što on ne želi vidjeti? ...Kada vas ne bi spopadale prisilne misli, o čemu biste razmišljali? ...Da li je on od onih koji bi radije pronašao mene nego sebe? Ne smijem mu ništa dati! (159)

 13. .. Nakon što si 20 godina postavljam to pitanje, danas vjerujem da se strahovi ne rađaju iz tame; prije će biti da su strahovi poput zvijezda – uvijek prisutni, samo što ih ne vidimo, zaslijepljeni dnevnom svjetlošću (162)

 14. TERAPEUT Terapeutova osobnost diktira njegov terapeutski postupak. (171)

 15. SUPORT - ANALIZA ...Znam mnoge koji nisu sigurni u sebe, pa to pokušavaju popraviti tako što najprije pridobivaju druge da o njima steknu dobro mišljenje. A kada to učine, tada i sami poprave mišljenje o sebi. No to je lažno rješenje, to je podvrgavanje autoritetu drugih. (163) ...onim tko ne sluša samog sebe upravljaju drugi. Lakše je, mnogo lakše, pokoravati se drugom, nego zapovijedati sam sebi... (167) ...Onda vi skrivate vlastitu volju od samoga sebe. Morate naučiti cijeniti svoj život i smoči hrabrosti da kažete: “To je moj izbor”. Čovjekov je duh sazdan od odluka (168)

 16. ...Želi otkriti moj put i koristiti ga kao svoj. Ne shvaća on još da postoje samo moj put i tvoj put, ali da ne postoji “pravi” put. ...zar zajedničko valjanje u blatu znači bliskost? ...Zna da je nesretan ali ne zna da je nesretan zbog pogrešnog razloga (ne zna pravi razlog svoje nesreće)! (172) ...Vidjeli ste da je beskorisno stići do pogrešnih ciljeva a i beskorisno je postaviti si nove pogrešne ciljeve. Kad pomnožiš nulu s nulom, uvijek dobivaš nulu. (176)

 17. KOMPLIMENTI Vidite, čim vas navedem da o nečemu govorite protiv svoje volje – upravo u tom trenutku odlučite da preuzmete moć tako što mi dajete krasan kompliment.

 18. VIKANJE Ako nitko ne želi slušati, ne preostaje drugo nego vikati... (182)

 19. ... iza vaše opsesije kriju se dublji, primarni strahovi ... Zar ne vidite kako vam vaša opsesija odvlači pažnju od tih temeljnih životnih činjenica? Jedino tako umijete ublažiti svoj strah? (194) ...Razvili ste teoriju da je to s Berthom puko odvraćanje pažnje, a ne uzrok, i da moj Angst zapravo proizlazi iz straha od smrti i bezboštva. Može biti! Svakako je činjenica da me moja opsjednutost Berthom zadržava na samoj površini stvari pa tako nemam vremena za dublje i mračnije misli.

 20. ZNAČENJE SIMPOTMA Možda ste liječili Berthu ne tako što ste otkrili porijeklo, već značenje svakog od tih simptoma.....možda su simptomi glasnici značenja te će nestati tek onda kad njihova poruka bude shvaćena! (205)

 21. ŽENA Da, žena koju krasi ljepota ima veću moć ako je žele i drugi muškarci. No, takva je žena preopasna – ona će me ofuriti. Možda je Bertha savršen kompromis – nije se još sasvim razvila. Ona je ljepotica u zametku, još nije sasvim oblikovana... (209)

 22. NEUROZA žUPNICI SU, POPUT MOGA OCA, ODUVIJEK ŠTITILI SVOJU PASTVU OD SOTONE .... NO, TKO ĆE ZAŠTITITI NAS – SKEPTIKE KOJI SUMNJAMO U SVETOST? MI SMO UBILI BOGOVE, ALI POSVEĆUJEMO NJIHOVE ZAMJENE – UČITELJE, UMJETNIKE, LIJEPE ŽENE. TAKO JOSEF BREUER VEĆ 40 GODINA BEATIFICIRA ZADIVLJENI OSMJEH DJEVOJČICE ZVANE MARY (216) ili Mary krije osmjeh Breuerove rano preminule majke Berthe, a Mary je opet naslijedila Berta Pappenheim, a nju opet Breuerova kćer Bertha... majčin zagrljaj-osmijeh za cijeli život, ljubav nasuprot gubitka ... usput, da li u tom kontekstu Mona Liza predstavlja srž općeljudske neuroze - ...bez obzira na spol, rasu, vjeru ...

 23. IZBOR Pravi je neprijatelj značenje koje se krije ispod opsesije. Vidi se u vašem strahu od groblja, vašoj zabrinutosti zbog pomanjkanja smisla, vašoj želji da vas poštuju i sjećaju vas se. (228) Prvi put je shvatio da on i Bertha nisu suparnici – oni su supatnici. Izabrao ju je jer je bila u istoj klopci kao i on. Ni ona nije mogla biti ono što jest. Nije mogla izabrati svoj život, umjesto toga stalno je svjedočila istim prizorima koji su je određivali i koji su se zato beskonačno ponavljali. (246) “Znate da patite, ali ne znate pravi razlog!” “Izaberite pravog neprijatelja!” Sada razumijem, mislim da razumijem. Svih sam se ovih godina borio s pogrešnim neprijateljem. Ljutio sam se na Mathildu, (jer me ne razumije, jer me ne shvaća – jer starim). Onaj pravi neprijatelj je bilo starenje, smrt i moj strah od slobode. Krivio sam Mathildu zato što mi ne dopušta da se suočim s onim s čime se zapravo nisam htio suočiti. (256) “Žalite što niste prihvatili Evinu ponudu?! Mislite da ste propustili jedinstvenu priliku da Evi kažete da, i da vam se ta jedinstven prilika nikada više neće ukazati? Ali, to je bila i jedinstvena prilika da kažete ne! Da kažete blaženo ne! A tu ste priliku ugrabili! (154)

 24. LIJEK A upravo mu je to trebalo, ne opis nečijeg tuđeg iskustva, ne intelektualno razumijevanje, već vlastito emocionalno iskustvo, dovoljno snažno da rastrga iluzorna značenja koja je on sam pridavao svojoj opsesiji (Berthi) (271) da mimo tih krhotina koje kriju istinu može sagledati dublje i vidjeti izvor svoje neuroze Naveli ste me da shvatim da je nikada nisam vidio onakvom kakva ona jest – da nijedno od nas dvoje nije stvarno vidjelo ono drugo... Možda je Lou Salome isto tako iskorištena kao i Vi. Možda smo svi mi supatnici, nesposobni dokučiti istinu jedni o drugima... (277)

 25. konačno – BERTHA PAPENHEIM Bertha Pappenheim je kao i Lou Salome, bila izuzetna žena. Godinama nakon liječenja kod Breuera, ostvarila je tako značajnu pionirsku karijeru kao socijalni radnik da joj je 1954. Savezna republika Njemačka posthumno odala počast tiskanjem komemorativne poštanske marke (281)