sustav za potporu odlu ivanja n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Sustav za potporu odlučivanja PowerPoint Presentation
Download Presentation
Sustav za potporu odlučivanja

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 16

Sustav za potporu odlučivanja - PowerPoint PPT Presentation


 • 96 Views
 • Uploaded on

Sustav za potporu odlučivanja. PROBLEMATIKA KORIŠTENJA SUSTAVA ZA POTPORU ODLUČIVANJU U ORGANIZACIJAMA.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Sustav za potporu odlučivanja' - rana-england


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
sustav za potporu odlu ivanja

Sustav za potporu odlučivanja

PROBLEMATIKA KORIŠTENJA SUSTAVA ZA POTPORU ODLUČIVANJU U ORGANIZACIJAMA

to je sustav za potporu odlu ivanju
danas jedan od najsloženijih sustava. Obuhvaća elemente umjetne inteligencije koristeći baze znanja, mehanizme zaključivanja, neuronske mreže i sl. Ovaj sustav služi za potporu odlučivanju u obimu slabostrukturiranih i nestrukturiranih problema, a također su popularni u donošenju strukturiranih, odnosno rutinskih problema. Svaki ovakav sustav mora biti dovoljno jednostavan i te nastrojen korisniku kako bi bio pristupačniji, te mora biti fleksibilan kako bi prihvatio promjene u načinu odlučivanja ili zadanom problemu te u skladu s tim kvalitetno odgovoriti na tu promjenu. Što je sustav za potporu odlučivanju:
za to sustav za potporu odlu ivanju
Zašto sustav za potporu odlučivanju?
 • Budući da današnju poslovnu okolinu karakterizira nesigurnost, na odabir načina odlučivanja utječu ograničenja u odlučivanju kao što su važnost i dostupnost informacija, raspoloživo vrijeme i sredstva, kognitivna ograničenja donositelja odluke, itd.
 • Primjer iz prakse: Prema podacima koje smo prikupili iz prodavaona o navikama kupaca, pokrivenosti asortimana, najprodavanijim artiklima... možemo donijeti odluku o našim daljim koracima. Pr. u našem programu vidimo da nam se u većini dućana odlično prodaje jedan artikal, a zatim ustanovimo (iz tog istog programa) da neki dućani ne naručuju tu robu- možemo reagirati prema tom dućanu s konkretnim argumentom zašto bi trebao naručiti tu robu.
 • Jednostavno: za bolje donošenje odluka ne temelju dostupnih podataka
sustav za potporu odlu ivanju
Sustav odlučivanja

Prikupljamo podatake iz vanjskih (internet, konkurencija) i unutarnjih izvora (naša baza podatka).

Filtriramo prikupljenje podatke i dobivamo relevavantne podatke

Zahvaljujući tim podacima možemo donijeti kvalitetnu odluku.

Vanjske informacije

Interna baza podataka

Filtriranje

Skladište podataka

Interpretacija

Sustav za potporu odlučivanju
problem
Problem:
 • Unatoč dobrom sustavu za potporu odlučivanju jedan dio krajnjih korisnika zaziru od korištenja sustava, te ga ne koriste
 • Ne donose odluke na temelju podataka već na temelju intuicije (iskustva)
 • Samim time sustav nije dovoljno iskorišten.
uloga krajnjeg korisnika
Uloga krajnjeg korisnika
 • Nakon što su svi podaci uneseni, i distribuirani po mreži nastaje sljedeći problem: potencijalni korisnici tj. korisnici koji bi se trebali služiti tim sustavom se vrlo malo ili čak nikako koriste tim sustavom, te se oslanjaju na intuiciju i/ili sistem “rekla- kazala”
 • Sustav je i napravljen zbog krajnjeg korisnika tj. managera koji donosi odluke, te ako korisnici ne koriste taj sustav nastaje veliki gubitak
podaci
Konzum:

Korišenje vrlo slabo

Top managment jako malo koristi sustav, najviše ga koristi srednja razina mlađe dobi

Mlađi top manageri sve više inzistiraju na korištenju, te se vide pomaci

Istraživanje

Istraživanje je pokazalo da tek četvrtina hrvatskih menedžera (točnije, 23.8%) koristi sustave za potporu odlučivanju u praksi.

2000. godine postotak korištenja sustava za potporu odlučivanju bio 19.8%,

Izvor: www.trend.hr/clanak.aspx?BrojID=51&KatID=39&ClanakID=574 - 93k

Podaci
rje enja
Rješenja:
 • Edukacija : sve razine managmenta treba obučiti da koriste i kako da koriste komjuterski sustav putem predavanja i literature
 • Zadaci: davati zadatke koji će morati odraditi preko sustava. U nastavku ćemo vidjeti jedan način na koji možemo uvjetovati korisnicima da koriste sustav za poporu odlučivanja. Korisnik će morati odlučiti kako povećati prodaju određenog artikla uz pomoć sustava za potporu odlučivanju i dostaviti tablicu iz koje se vidi da je zaista koristio sustav.
primjer odlu ivanja pove anje prodaje artikla
Primjer odlučivanja: povećanje prodaje artikla
 • Želimo pojačati prodaju određenog artikla
 • Unutarnje informacije: naša baza podataka (tablica1), stanje u prodajnim mjestima utvrđeno obilaskom terena
 • Vanjske informacije: Razgovor s proizvođačem
 • I iz unutarnjih i iz vanjskih informacija dobivamo veliki broj podataka, a u stvari nam treba samo jedan dio toga
 • Analiziramo podatke i biramo samo relevantne
 • Dobili smo sljedeće informacije: šest prodavaonica imaju pad, a samo četiri rast. Dvije prodavaonice nisu imale podatke da bi mogli usporediti. Prodavaonica 11 nije imala prodaju prošli mjesec iako ima značajan rast (najvjerovatnije je roba stigla u dućan pred neki dan). Prodavaonica 13 uopće nije uzimala robu u vremenskom razdoblju koje mi gledamo.
 • Na temelju odnosa dnevna zaliha po kilogramima i prodaja po kilogramima možemo utvrditi da npr. Prodavaona broj 2 treba naručivati veće količina , pa bi joj i prodaja rasla, da je prodavaona 11 tek nedavno naručila roba...
slide14
Na temelju informacije rast dolazimo da zaključka da prodavaone br 3, 6 i 10 nisu radile u istom razdoblju prošle godine, a na temelju KUMULATIV TEKUĆE GODINE vidimo da im je prodaja dobra...
 • U prodavaonicama koje imaju pad moramo iz vanjskih informacija vidjeti: ima li konkurencije u blizini te kakva je njihova cijena, od dobavljača obilazi li on prodavaonice i uzimaju li dućani robu.
 • Na temelju toga odlučujemo sljedeće: ako je pad zbog niže cijene u konkurenciji napravimo akcije; ako je pad zbog otpora poslovođa moramo razgovarati s njim s konkretnim podacima koje smo izvukli iz našeg sustava; ako dobavljač redovno ne distribuira roba tražiti hodogram po kojem će obilaziti objekte te ga kontrolirati
 • Ima li dućan prostora ogranizirati degustacije da se kupci upoznaju s robom.
 • Nakon nekog vremena vidjeti da li je situacija bolja; ako je nastaviti konztolirati cijene , dobavljača, poslovođu; ako nije razmisliti o tome da ga izbacimo ili pokušati neći drugo rješenje.
neki sustavi za potporu odlu ivanju
Neki sustavi za potporu odlučivanju
 • eSelector - Internet Posao d.o.o.
 • Softver je namijenjen svim poslodavcima koji zaprimaju veliki broj životopisa tijekom postupka zapošljavanja čija im selekcija oduzima mnogo vremena.
 • Advantage Gen (CA) - TIS Grupa d.o.o.
 • Advantage Gen (CA) je proizvod za organizirani i kontrolirani razvoj i izgradnju kompleksnih informacijskih sustava visoke kvalitete uz poštivanje uvjeta implementacije u različitim okolinama.
 • BCP - Baza cestovnih podataka - TEB Informatika d.o.o.
 • Sustav gospodarenja cestama temelji se na bazi cestovnih podataka. Bez jedinstvenog adresnog sustava, kao prvog preduvjeta, te prikupljenih podataka o cestama nemoguće je graditi sustav za upravljanje i gospodarenje cestama. Implemantacija GIS tehnologije u funkciji vizualizatora, sistem integratora te alata za podršku odlučivanju rezultira unapređenjem sustava u cjelini.
 • BizPilot 2004 - Business Process Managment software - Tellus d.o.o.
 • Kolaborativni softver za praćenje poslovnih procesa prema ISO standardima.
 • DocuWare Document Management - I.V.R. d.o.o.
 • Na putu do Vašeg ureda bez papira našli ste savršenog pomoćnika! Kako? Uz kvalitetan Document management!
 • IZVOR:http://www.poslovnisoftver.com
zaklju ak
Zaključak
 • Provedeno istraživanje pokazalo je da tek četvrtina hrvatskih menadžera koristi sustave za potporu odlučivanju u svom radu, te da takvi sustavi pozitivno utječu na kvalitetu odluke i na stupanj povjerenja u odluku donesenu na taj način. Međutim, u uvjetima nesigurnosti hrvatski manageri su i dalje skloniji korištenju intuicije i detaljne analize nego korištenju sustava za potporu odlučivanju, tako da kod hrvatskih menadžera postoje preduvjeti za edukaciju i unapređenje praktičnog poznavanja sustava za potporu odlučivanju.