slide1
Download
Skip this Video
Download Presentation
Primul popas de-a lungul Sistemului Solar il costituie mica planeta Mercur.

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 10

Primul popas de-a lungul Sistemului Solar il costituie mica planeta Mercur. - PowerPoint PPT Presentation


  • 265 Views
  • Uploaded on

MERCUR. Primul popas de-a lungul Sistemului Solar il costituie mica planeta Mercur. Este ,de fapt`, un bulgare de piatra ,de aprope 4900 km , in diametru , rotindu-se rapid in jurul Soarelui , la o distanta de 58 milioane km, ceea ce Inseamna ca are o viteza fantastica de 257.000 km/h.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Primul popas de-a lungul Sistemului Solar il costituie mica planeta Mercur.' - otis


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1
MERCUR

Primul popas de-a lungul Sistemului Solar il costituie mica planeta Mercur.

Este ,de fapt`, un bulgare de piatra ,de aprope 4900 km , in diametru , rotindu-se rapid in jurul Soarelui , la o distanta de 58 milioane km, ceea ce

Inseamna ca are o viteza fantastica de 257.000 km/h.

De-a lungul secolelor de observatii prin telescop Mercur aparea doar ca o pata de lumina , destul de dificil de observat datorita pozitiei sale apropriate de Soare , ceea ce face ca scurtele perioadein care poate fi privit direct ,sa fie in zori , ori in amurg.

slide2
Lipsa admosferei face ca aceste cratere sa se fi pastrate conservate asa cum au fost produse, unele chiar de acum circa 3 miliarde de ani. Cele mai mari au diametrul de peste 200 km, erau deja formate pe cand Pamantul nostru nu era decat o lune firbinte bombardata de meteoriti.

De-abia in anul; 1974 o sonda spatiala I-a putut fotografia suprafata de aproape , aratand o lume moarta , lipsa de atmosfera , dar avand solul presarat cu nenumarate cratere, bine cunoscutele urme circulare ale ciocnirii

Planetei cu meteoritii – bolovani cosmici ratacitori prin sistemul Solar.

slide3
Dar ce va vedea oare un viitor astronaut debabarcat pe mica planeta Mercur?

In primul rand Soarele îi va parea de 3 ori mai mare decat Pamantul.

Cerul este negru inchis datorita lipsei admosferei, dar stralucirea orbitorei a Soarelui incalzeste suprafata pana la temperatura 430 grade C.

Mercur are o suprafata cu un aspect stancos presarat cu nenumarate cratere.Este de fapt asemanatoare cu Luna insa doar la aspect, pentru ca alcatuireaa sa interioara este mult diferita de cea a Luni.

slide4
Planeta Mercur are o densitate foarte mare, fiind cea mai densa planeta din Sistemul Solar, avand de 5,4 ori densitatea apei.

Mercur a suferit dogoarea arzatoare a Soarelui, ceea ce a dus la vaporizarea si imprastierea in spatiu a elementelor usoare ce intrau, in alcatuirea scoartei.

Vantul solar intens I-a imprastiat si bulgarii de silicati, din care sunt alcatuite in general stancile si rocile.

Miezul metalic al planetei ocupa aproape doua treimi din volumul total, existand astfel mult mai putine roci usoare decat se gasesc in crusta Pamantului.

slide5
Solul lui Mercur, fara crusta de gheata este mult mai accidentat. Mercur este acoperit de un strat gros de praf, provenit din pulverizarea rocilor.

Pe o suprafata de 100 km se pot numara mai multe cratere decat pe Luna, cele de pe Mercur sunt de obicei mai mici.

Pe suprafata planetei se disting cateva zone intunecate, numite mari, care nu au deloc apa, sunt alcatuite din materia miezului lichid al lui Mercur asa numita magma, care se ridica la suprafata prin crapaturile produse in scoarta de ciocnirile violente si se solidifica.

slide6
Aceste mari apar atat in locuri inalte cat si joase.

In jurul lui Mercur se afla un camp magnetic care arata ca plneta se comporta ca un urias magnetic, deci pe Mercur fuctiona o busola.Mercur se roteste foarte incet in jurul axei sale, avand o perioada de 59 zile.

Planeta Mercur este alcatuita doar dintr-un mic nucleu topit.In fata acestor cosideratii singura explicatie a campului magnetic al lui Mercur este ca aceasta a ramas inghetat , prins in straturile solidificate pe vremea si se solidifica incet pana la dimensiunile de acum.

slide7
Fotografiile de la mica distanta arata ca pe Mercur exista multe falii lungi de sute de kilometri , cu o latime de aproximativ un kilometru, care se afla, de regula, la separarea dintre zonele inalte si cele joase. Ele dau planetei un aspect asemanator cu coaja unui mar care se usuca. Scoarta planetei inca se mai strange insa in mod inegal, astfel ca Mercur apare mai turtita la poli.

Pe Mercur ziua este foarte cald, iar noaptea este foarte frig, temperatura ajugand pana la –170 grade.

Mercur are o perioada de revolutie de circa doua treimi din perioada sa de revolutie in jurul Soarelui.

slide8
Astfel doi ani pe Mercur dureaza 59 de zile trestre. Mercur are o orbita alungita, astfel la afeliu se afla cu 24 milioane de km mai dparte de Soare, decat atunci cand este la periheliu, puctul de orbita cel mai aproape de Soare.
  • La estul planetei rasar doua luminite:
      • este planeta Venus, stralucitoare ca un diamant, iar alaturi o stea dubla albastra mai putin sralucitoare este Pamantul insotit de Luna.
  • Mercur este inrecut doar de un singur corp din Sistemul Solar, anume de satelitul lui Venus,Callisto. Potrivit legilor lui Kepler, la periheliu, planeta se misca mai repede pe orbita si de aici apare un fenomen curios: un observator aflat la meridianele 90si 270 grade ar vedea
slide9
Soarele rasarind putin deasupra orizontului. La periheliu Mercur are o viteza foarte mare.Pe Mercur viata este imposibila fiind o planeta mica si fierbinte.

Sondele spatiale au aratat ca exista o atmosfera foarte rarefiata de heliu, un gaz ce intra in cantitate mare in compozitia Soarelui, avand probabil aceeasi origine de unde se pare ca si provine. Si cum heliul nu poate intretine viata, Mercur este si va ramane pentru inca multa vreme o lume pustie.

slide10
Elev:Cristea Mariana

Profesor indrumator : Maga Cristinel

clasa a-IX-a B, Grup scolar "Carmen Sylva"

ad