mercur n.
Download
Skip this Video
Download Presentation
Mercur

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 11

Mercur - PowerPoint PPT Presentation


 • 158 Views
 • Uploaded on

Mercur. by Delta . Cuprins. 1.Prezentare generala 2.Proprietati 3.Importanta si utilizare 4.Curiozitati 5.Stiati ca...? 6.Bibliografie. Prezentare generala.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Mercur' - sona


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
mercur

Mercur

by Delta

cuprins

Cuprins

1.Prezentare generala

2.Proprietati

3.Importanta siutilizare

4.Curiozitati

5.Stiati ca...?

6.Bibliografie

prezentare generala
Prezentaregenerala

Mercuruleste un metal foarteinteresant; estesingurulşiunicul metal care este LICHID la temperaturacamerei, adicădacăesteţinut la căldură. Are o foartelargăgamă de utilizăriindustrialeşi, esteotrăvitor.

Culoareasaesteargintie, strălucitoare. Mai rar, daruneori, se găseşteînnatură; se maigăseşte sub formă de CINABRU, anumevariantamercurului cu sulf, iar din cinabru se extragemercurulpentruuz industrial. Mercurultrebuietratat cu foarte mare grijă, pentrucăesteotrăvitor.

O caracteristicăinteresantă a cinabruluiestecăatuncicândesteîncăzitsauprăjitînflacărădeschisă, oxigenul din aer se combină cu sulful, iarmercurulesteeliminat sub formă de metal. Înacest mod uşor se face rost de mercur din cinabru.

proprietati chimice
Proprietatichimice
 • Proprietatichimice. Mercurul are tensiunea de polarizareputinmai mare decat a argintului ; decipoateficonsiderat ca facand parte dintremetalelepretioase. Nu se oxideaza in aer la temperaturaobisnuita ; in aerumed se oxideaza lent, acoperindu-se cu o peliculasubtire de oxid de mercur, Hg2O, care se dizolva in parte in metal, facan-ulsaadere la peretiisticlei. Incalzit la 350oC, el el se oxideazarepede, formandHgO, de o culoarerosie, care insa, peste 4000C, se descompune in componente.
 • La temperaturaobisnuita, mercurulesteatacatputernic e halogeni cu care formeazahalogenuri, maiintai de tipul Hg2X2 siapoi de tipul HgX2. De asemeneareactioneaza cu sulful, candacestaeste in pulberefina, formandHgS. Nu se combina cu azotul, fosforul, carbonul, siliciul, siborul.
 • Mercurul nu reactioneaza cu acidulclorhidricsauacidulsulfuricdiluati.
 • Acidulsulfuricconcentratatacamercurul la cald:
 • 2H2SO4 + 6 Hg ® HgSO4 + SO2 + 2H2O
 • Similar se comportasiacidulazoticdiluatsauconcentrat, la cald.Dupa cum mercurulsauaciduleste in exces, se formeazasaruri de HgIsau de HgII:
 • 8HNO3 + 6Hg ® 3Hg2(NO3)2 + 2NO + 2H2O;
 • 8HNO3 + 3Hg ® 3Hg(NO3)2 + 2NO + 4H2O.
 • Mercurulesteapreciat din solutiasarurilor sale de majoritateametalelor, chiar de cupru.
proprietati fizice
Proprietatifizice
 • Proprietatifizice. Mercuruleste alb stralucitor ca argintul. In stare solida, are o structurahexagonalacompacta, puternicdistorsata ( fiecare atom esteinconjurat de saseatomi la 0.300nm si de altisaseatomi la 0.347 nm).
 • Mercurulestesingurul metal lichid la temperaturaobisnuita. Coeficientul de dilataretermica a mecuruluiestefoarte mare.
 • Avandtensiunesuperficialafoarte mare (480 dyn * cm-1), mercurul in stare pura e rostogolestepehartia alba farasalaseurme. El estefoartegreu. Conductibilitateatermoca a mercuruluiesteredusa (la 0oC, este de 2,2% din aceea a argintului). Mercurulemitevaporimonoatomici in spatiibine ventilate.
 • Prinactiuneadescarcarilorelectrice in vapori de mercurrezulta o luminabogata in radiatiiultraviolete.
importanta si utilizare
Importantasiutilizare
 • Mercuruleste un metal lichid la temperaturacamerei, darpoatefişi solid, la -38,9 grade Celsius, iartemperatura de fierbereeste de 357 grade. Tocmai de aceea, mercurul la temperaturiatmosfericevafifolositpentrutermometre, întrucât se dilatăşi se contractăvizibil. Mai estefolosit la fabricareafilamentelorpentrulămpile cu ultraviolete.
 • Un alt lucruinteresantestecapacitateamercurului de a dizolvamultealtemetaleşi de a forma multealteamalgame (compuşi). Un exemplu bun de amalgam al mercuruluipoatefimineralul alb, moschellandsbergitul, care este un amalgam de argintşimercur.

Oricarearfi, până la urmă, adevărullegat de plombeledentare, mercuruleste o otravămortală. Oricecantitate, oricât de mică, ingerată, poate produce afecţiuni grave ale rinichilorşi a ficatului. Înainte de 1972, o mare cantitate de mercur a ajunsînpeştelemâncat de oameni, din cauzadeversăriimetaluluiînmărişioceane. După 1972, aproape 100 de ţări au interzisaceastădeversare, dupăcefoartemultălume s-a îmbolnăvit

curiozitati
Curiozitati
 • Temperatura de solidificarefoartecoboratasi o temperatura de fierbere de 356,95 grade celsiusasiguramentinerea in stare lichida a mercurului, intr-un interval de temperatura in care omulisidesfasoara in mod curentactivitatea. Probabil ca peaceastaidee s-a bazatchimistulgermanFarenheit, in anul 1714, cand a inventattermometrul cu mercur. De atuncisipana in prezentmercurulestematerialulnelipsit de la fabricareaunortipuri de aparate de masurasi control: termometre, barometre, aerometre, densimetre etc.
 • Are densitate mare siposeda o tensiunesuperficialaridicata, datoritacareiaparticulelemici de mercuriau forma sferica. Prezinta o valoarescazuta a conductivitatiiteMercurul are culoarea alb-argintiesiestesingurul metal in stare lichide la temperaturaobisnuita. Emitevaporichiarsi in mediulambiant care suntfoartetoxici, ceeaceimpunesa fie pastrat in vase inchise.
 • rmice (2,20% fata de argint) sielectrice (1,60% fata de argint). Desprevrajisaudescintece, inca din celemaivechitimpuriexistadocumente care atestamenireaacestora de a produce efectemiraculoase. Desprevrajile cu mercur, preotii spun ca acesteasintrealesi ca, atitatimp cit existaDumnezeu, existasidiavolulsifortelemalefice. Mediciisintinsa de altapareresisustin ca intoxicatiile cu mercursauabsorbtiacrescuta a acestuia se producindeosebi la persoanele care lucreazasau au lucratintr-un mediu cu noxe. Atitpreotii, cit simediciiinsa, apreciaza ca eliminareamercurului nu trebuiefacutaprinintermediulvrajitoarelor, care administreaza, in astfel de cazuriapaargintuluisaualtemodalitati de patrundere a mercurului in organism.
stiati ca
Stiati ca...?
 • La oraactualăpractic nu maiexistă carne care să nu conţinămercurşialtesubstanţedăunătoare. Acestlucruestedeosebit de regretabil. Aceastăafirmaţieestevalabilăpentrutoatăindustriaproducătoare de carne de vacă, undepsticidele, ierbicideleşialtesubstanţeasemănătoarejoacă un rol important. Practic nu se maipoateastăzigăsi carne de vită care să nu fie contaminată toxic.
 • bateriilecontinsubstantetoxiceprecum: mercur, plumb, nichel, cadmiu, litiu care afecteazagravsanatateaumana care aruncateimpreuna cu altedeseurimenajere, substantelecontinute de bateriivorajunge in sol si ape iarcandsolulsiapaestecontaminata, acestesubstanteajung in corpulplantelorsianimalelor, acumulandu-se de-a lungullanturilortrofice
 • Mercurul, ceamaipericuloasasubstantacontinuta de baterii, dintr-o baterie de tip pastilapoatepolua 500 de litri de apasau un metrupatrat de sol pe o perioada de 50 de ani.
 • Mercurul in contact cu apaformeaza un compuscancerigen (metil-mercur) ceafecteazasistemulnervossirinichii.
 • Mercurulsisarurilesolubile de mercursuntotravuriputernice. Sarurile de mercur administrate pecalebucalaproducleziuni ale stomacului, intestinuluisirinichilor, iar in doze mariduc la moarterapida. Suntfoartepericuloasepentruomsi animal.
stiati ca1
Stiati ca...?
 • Cloruramercurica, cunoscuta sub denumirea de sublimatcoroziv, se utilizeaza in medicina ca antiseptic sidezinfectant de uz extern.
 • Compusiiinsolubilisuntrelativnetoxicisi se intrebuinteaza ca purgativsivermifug. Inhalarea, timpmaiindelungat, a vaporilor de mercur din atmosferaduce la otraviricronicesauintrebuintareaindelungata a pomadelor cu mercurprovoacaeruptii ale pielii. Mercurul are o actiunenefastasiasupraplantelor.
 • Mercurulmaiestefolosit la preparareamedicamentelor, a ingrasamintelorchimiesi la producereapecaleelectrolitica a sodeicausticesi a altorsubstantefolositepescaraindustriala.
 • : Cantitatiimportante de mercursuntfolosite la obtinereaamalgamelor. Amalgamul de argintsau de staniu, care la inceputeste plastic sidupacateva ore se intareste, estefolosit in tehnicadentara. In prezent se cautainlocuireaamalgamului de argintfolosit la punereaplombelordentare cu altemateriale, deoarece s-a demonstrat ca mercurul din plombeledentarepoatemigra in organism, depunandu-se in oasesiastfelprovocandbolifoartepericuloase.
 • Conductibilitateaelectricabuna a Mercuruluiil face foartefolositor in industriaelectrotehnica. Descarcareaelectricaprinvapori de mercur produce o stralucirealbastruiebogata in undeultraviolete, fenomenexploatat in lampile cu ultraviolete, fluorescentesi de mare presiune a vaporilor de Mercur.
bibliografie
Bibliografie
 • http://www.wikipedia/mercur.ro
 • http://www.curiozitati.mercur.ro
 • http://www.google.com/search?mercury&ie
delta grup
Delta Grup

Iris Alexandrescu

DonovetskyDaria

Mindrila Ana-Maria

Mara Preda

Clasa a VIII-a B