proiect la fizica n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Proiect la fizica PowerPoint Presentation
Download Presentation
Proiect la fizica

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 5

Proiect la fizica - PowerPoint PPT Presentation


  • 124 Views
  • Uploaded on

Proiect la fizica. .

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Proiect la fizica' - octavius-soto


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
proiect la fizica

Proiect la fizica

.

Instalatia de fuziune tip TokamakConfiguratia anterioara de capcana magnetica prezenta inconvenientul de a permite pierderi de particule pe la capetele tubului. O idee pe cat de simpla pe atat de ingenioasa a eliminat acest inconvenientunind capetele tubului cu plasma, care va arata ca un covrig (figura 5). Plasma din interiorul acestui tub inelar, denumit tor, va fi mentinuta departe de peretii incintei toroidale de catre campul magnetic produs de curentul ce trece prin bobinajul cu care este infasurat.

Pentru a intelege modul in care se realizeaza plasma de temperatura inalta in instalatia Tokamak, vom face referire la figura 6.

Plasma care se afla in torul de raza R formeaza secundarul unui grup de transformatoare dintre care in figura se arata numai unul. In plasma, care dupa cum se stie poate fi considerata un conductor, apar curenti de inductie asa cum apar in secundarul oricarui transormator. Acesti curenti de mare intensitate duc la incalzire ohmica a plasmei.

In acelasi timp, curentul care trece prin preajma produce un camp magnetic, liniile de camp magnetic fiind cercuri concentrice in jurul snurului de plasma, camp care poarta denumirea de camp magnetic poloidal.

slide2
Deoarece acest camp nu este suficient de mare pentru a asigura stabilitatea plasmei si cu cat mai putin confinarea ei, torul care contine plasma trece printr-un numar de bobine care produc un camp magnetic intens toroidal de-a lungul snurului de plasma.
  • Cele aratate aici reprezinta desigur o imagine principala si mult simplificata a instalatiei Tokamak.Experientele efectuate au aratat ca, in asemenea instalatii, prin incalzirea plasmei pe cale ohmica nu se poate atinge o temperatura a plasmei de 3 keV (30 milioane de grade), fata de necesarul de 5 keVpentru a porni reactii termonucleare. Solutia propusa si pentru care se face cercetari intense in prezent este ca restul de energie sa fie introdus prin injectarea in Tokamak de particule neutre de deuteriu si tritiu, dar care sa aiba energii cat mai mari.
slide3

-pentru a produce campurile magnetice necesare confinarii plasmei trebuie sa se utilizeze bobine supraconductoare care trebuie sa fie bine protejate contra fluxurilor de neutroni rapizi.-studiile asupra dispersiei si absorbtiei neutronilor au dus la concluzia ca trebuie sa existe o patura de protectie cu grosimea de cel putin un metru.- ordinul de marime pentru cea mai mare dimensiune a configuratiei de confinare va fi determinate de marimea ansamblului reactorului.-acoperirea peretilor, care contin litiu pentru a crea tritium, vor fi parcurse de circuite de fluid schimbator de caldura destinate extraceri de energie. Ca fluid se prefera sarea Li2BeF4, florula de litiu si de beriliu topita sau litiu lighid.-intreplacile de protectie va exista un spatiu vidat ai carui pereti sunt supusi la radiatii intense.

Constructia reactorului de fuziuneCercetatorii au facut –deja – lucrari asupra problemelor care se pun in domeniul ingineriei conceptiei unui reactor cu fuziune deuterium-tritiu. Calculul parametrilor acestor reactori se face tinand seama de urmatoarele considerente:- se considera ca o mare parte din energia termonucleara eliberata se prezinta sub forma de energie cinetica a neutronilor rapizi. Aceasta poate fi exploatata numai prin cicluri termice conventionale.- energia particulelor incalzite se poate utilize atat pentru conversie directa in energie electrica cat si pentru inclazirea combustibilului deuterium-tritiu rece pana la temperatura de reactie necesara autointretinerii unui reactor.

ruperea prin obosire si dilatare termica diferentiala a materialelor limiteaza fluxul energetic la 107 Wm-2.-valorile coeficientului de difuzie normale si raportul presiunii campului magnetic la cea a plasmei (pentru a asigura confimarea acesteia) dicteaza optimizarea campurilor si dimensiunile reactorului.Figura 7 este o schita generala care arata o sectiune in camera unui posibil reactor de fuziune de tip Tokamak, in se presupune ca are loc reactia termonucleara.

slide4
Fuziunea nu este - in mod fundamental – diferita: deosebirea principala rezulta din viteza de propagare a fenomenelor. In cazul combustiei, analog cu cel al fuziunii nucleare, punctual de aprindere este atins atunci cand caldura degajata de combustie este destul de mare pentru a mentine reactia.Este stiut ca pentru a realize orice combustie continua, trebuie indeplinite conditiile:-combustibilul sa fie adus la o temperatura superioara punctului sau de aprindere.-cantitatea de combustibil sa fie suficienta pentru ca pierderile sa fie inferioare energiei degajete si pentru ca reactia sa se autointretina.-caldura produsa pe aceasta cale trebuie sa fie “controlata”, adica, sa serveasca – de exemplu- la vaporizarea apei si la incalzirea vaporilor produsi pentru a reliza o masina puternica.Reactia de fuziune nucleara va fi cu atat mai exploatabila, cu cat pentru un proiectil de energie cinetica data, sectiunea sa eficace va fi mai mare. Experimental, reprezentand sectiunea eficace a reactiilor termonucleare cele mai favorabile functie de energia deuteronului incident, se constata ca reactiile(D-T),  (D-He23) raspund cel mai bine la aceasta conditie.