FC Bayern München - PowerPoint PPT Presentation

fc bayern m nchen n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
FC Bayern München PowerPoint Presentation
Download Presentation
FC Bayern München

play fullscreen
1 / 17
FC Bayern München
185 Views
Download Presentation
nell
Download Presentation

FC Bayern München

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. FC Bayern München Izradio: ŠimoČalušić 1.B

  2. Općenito • FC Bayern München njemački je nogometni klub iz bavarskog Münchena. Natječe se u 1. njemačkoj Bundesligi, koju je osvojio 22 puta, najviše od svih klubova, dok je 14 puta osvojio njemački kup. • Klub je 1900. godine osnovalo jedanaest nogometaša vođenih Franzom Johnom. Iako je Bayern osvojio prvo njemačko nogometno prvenstvo u 1932. godini,momčad nije igrala Bundesligu od njezinog početka, 1963.godine.

  3. Povijest • 1965.–1979.: Zlatne godine • Svoju prvu Bundesligašku sezonu, Bayern je završio kao trećeplasirani, ali je osvojio kup, čime se kvalificirao za Kup pobjednika kupova, koji je momčad sljedeće godine osvojila u dramatičnom finalu protiv Rangersa, kada je Franz Roth zabio odlučujući pogodak za 1:0 u produžetcima. • Godine 1967. Bayern je ponovo postao pobjednikom kupa.

  4. Boje kluba • Kod osnutka kluba navedene su glavne boje Bayerna, crvena i plava, ali se igralo u bijelim dresovima i crnim hlačama do 1905. godine, kad se Bayern pridružio MSC-u. MSC je odredio da se igra u crvenim hlačama. • Kod osnutka kluba navedene su glavne boje Bayerna, crvena i plava, ali se igralo u bijelim dresovima i crnim hlačama do 1905. godine, kad se Bayern pridružio MSC-u. MSC je odredio da se igra u crvenim hlačama.

  5. Grb • Grb FC Bayerna mijenjao se tijekom godina nekoliko puta. Prvotni se grb sastojao od stiliziranih slova F, C, B i M, utkanih u određeni simbol, a taj je grb bio plave boje. Boje Bavarske su 1954. godine po prvi put uvrštene u grb. • Suvremena je inačica grba nastala 1954. godine. Dok se kroz povijest grb sastojao većinom od jedne boje, najčešće crvene ili plave, trenutni je grb plav, crven i bijel, a u sredini sadrži i boje Bavarske, dok bijelim slovima na crvenom prstenu oko bavarskih boja piše FC Bayern München.

  6. Stadioni • Bayern je svoje prve treninge imao na Schyrenplatzu, u ulici Schyrenstraße u centru Münchena. • Prve službene utakmice igrao je na Theresienwieseu. • Za Olimpijske igre 1972., grad München sagradio je Olimpijski stadion. Stadion, poznat po svojoj arhitekturi, predstavljen je u zadnjoj Bundesligaškoj utakmici 1971./72. sezone. • Novi je stadion, prema glavnom pokrovitelju nazvan Allianz Arena, smješten na sjeveru Münchena, u blizini autoceste.

  7. Navijači • Bayern se smatra najjačim nacionalnim klubom. Ima više od 147.000 članova i 2.437 fan-klubova, što ga čini klubom s najvećim članstvom u Njemačkoj. Bayern ima članove diljem zemlje, a većina je gostujućih utakmica rasprodana. Ipak, najviše navijača Bayerna je iz Bavarske. Iako njegovi neki navijači moraju putovati i više od 200 km, gotovo sve utakmice u Allianz Areni budu rasprodane. • Bayern München također je poznat po svojim dobro organiziranim ultras skupinama. Najistakniutije skupine su Schickeria München, Red Munichs '89, Südkurve '73, Munichmaniacs 1996, Service Crew Munich, Red Angels, Tavernen Crew München i Red Sharks.

  8. FC Bayern II • Rezervna momčad Bayerna najviše služi kao zadnji korak za mlade nade FC Bayern Münchena prije prelaska u prvu momčad. Bayern II treniraju nekadašnje zvijezde kluba Mehmet Scholl i Gerd Müller. Od osnutka Regionallige 1994. godine, momčad je igrala u Regionalligi Süd, nakon igranja u Oberligi od 1978. U sezoni 2007./08., kvalificirali su se za novoosnovanu 3. Ligu. Od 1978. godine, momčad igra u najvišoj ligi koju DFB dopušta za rezervne momčadi.

  9. Igračke nagrade • Trojica su Bayernovih igrača bila proglašena europskim igračem godine, Gerd Müller 1970., Franz Beckenbauer 1972. i 1976. te Karl-Heinz Rummenigge 1980. i 1981. godine. Šesnaest je Bayernovih igrača bilo proglašeno njemačkim nogometašem godine, a 12 je puta Bayernov igrač bio najboljim strijelcem njemačkog prvenstva, dok je Gerd Müller dvaput osvojio Zlatnu kopačku za najboljeg europskog strijelca.

  10. http://www.youtube.com/watch?v=WjKXy8oep20