Motorul cu abur
Download
1 / 6

MOTORUL CU ABUR - PowerPoint PPT Presentation


 • 368 Views
 • Uploaded on

MOTORUL CU ABUR. Lăpuşan Bogdan Dumitru VII B. Ce este motorul cu abur?. Motorul cu abur este un motor termic cu ardere externă , care utilizează energia termică a aburului pentru a produce lucru mecanic. Componente şi funcţionare.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' MOTORUL CU ABUR' - mervin


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Motorul cu abur

MOTORUL CU ABUR

Lăpuşan Bogdan Dumitru

VII B


Ce este motorul cu abur
Ce este motorul cu abur?

 • Motorul cu abur este un motor termic cu ardere externă, care utilizează energia termică a aburului pentru a produce lucru mecanic.


Componente i func ionare
Componente şi funcţionare

 • Un motor cu abur se compune dintr-un cazan, unde apa fierbe pentru a produce abur şi un agregat cu cilindri, în care presiunea şi expansiunea aburului produc lucru mecanic, care de cele mai multe ori este transformat în mişcare de rotaţie.

 • Căldura necesară producerii aburului se obţine din arderea unui combustibil sau prin fisiune nucleară.


Istoric
Istoric

 • Prima maşină cu aburi a fost inventată în secolul I e.n. de către inginerul grec Heron din Alexandria. O sferă goală pe dinăuntru era pivotată pe două tuburi prin care treceau aburii dintr-un mic fierbător. Aburii umpleau sfera şi ieşeau prin ţevi dispuse în părţi opuse ale acesteia. Jeturile de aburi care ţîşneau determinau sfera să se rotească. Totuşi, în ciuda faptului că era o invenţie interesantă, maşina nu servea unui scop util.

 • Primul om care a avut ideea de a transforma pompa cu piston în maşină termică, a fost francezul Denis Papin în anul 1679. Din păcate nu a putut să o pună în practică din lipsă de fonduri.

 • Primul motor cu abur a fost proiectat în 1698 de Thomas Savery, un inginer englez. Acest motor era conceput să pompeze apa din mine, dar singura lui întrebuinţare a fost de a pompa apa în casele înalte din Londra.

 • Primul motor performant a fost construit în 1712 de inginerul Thomas Newcomen, din Cornwall. Acest motor avea un braţ mare care pompa apa în 16 mişcări de du-te-vino pe minut.

 • Nicolas Cugnot a fost primul care, în 1769, a folosit motorul cu abur la un vehicul. Acest vehicul putea transporta 4 persoane, dar a fost folosit la transportul armamentului greu. Viteza maximă care a fost atinsă cu acest vehicul a fost de 5 km/h.


Motorul cu abur azi
Motorul cu abur, azi

 • Deşi timpul motorului cu abur a trecut de mult, se pare că o renaştere al acestuia nu este exclusă.

 • La însărcinarea firmei Pula Inc., la sfârşitul anilor 90, firmă IAV GmbH a dezvoltat un astfel de „motor cu aburi” modern, care are o ardere externă cu emisiune de gaze de evacuare cu toxicitate extrem de scăzută.

 • La sfîrşitul anului 2000 firmă Enginion a dezvoltat prototipul „SteamCell”;aceast motor lucrează cu sistemul în doi timpi fără lubrifianţi, părţile componente fiind fabricate dintr-un material de carbon superior.


Importan
Importanţă

 • Motoarele cu abur au dominat industria şi mijloacele de transport din timpul Revoluţiei industriale până în prima parte a secolului al XX-lea, fiind utilizate la locomotive, vapoare, pompe, generatoare electrice, acţionarea maşinilor din fabrici, utilaje pentru construcţii şi altele.

 • A fost înlocuit în majoritatea acestor aplicaţii de motorul cu combustie internă şi cel electric.