Zone cu resurse naturale din romania - PowerPoint PPT Presentation

zone cu resurse naturale din romania n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Zone cu resurse naturale din romania PowerPoint Presentation
Download Presentation
Zone cu resurse naturale din romania

play fullscreen
1 / 21
Zone cu resurse naturale din romania
667 Views
Download Presentation
major
Download Presentation

Zone cu resurse naturale din romania

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. Zone cu resurse naturale din romania Romania inca dispune de o mare varietate a zacamintelor naturale, in prezent fiind exploatate resurse diverse, de la andezit, ape minerale si calcar, pana la uraniu, cupru, huila sau sare.

 2. Zone cu resurse naturale din Romania-Carbune Romania inca dispune de o mare varietate a zacamintelor naturale, in prezent fiind exploatate resurse diverse, de la andezit, ape minerale si calcar, pana la uraniu, cupru, huila sau sare.Judetele cele mai bogate in resurse sunt Bihor, Hunedoara si Cluj . Producţia de cărbune net a României s-a cifrat, în primele 11 luni din 2011, la 6,171 milioane tone echivalent petrol, fiind cu 13,2% (719.400 tep) mai mare faţă de cea din perioada similară din 2010, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

 3. Romania are rezerve sigure de gaze naturale pentru urmatorii 10 ani Rezervele geologice sigure de gaze naturale ale Romanieitotalizeaza 109.284 de miliarde de metri cubi si sunt suficiente pentru urmatorii 10 ani Rezervele geologice de gaze ale Romanieiinsumeaza 660.602 miliarde de metri cubi, iar cele sigure totalizeaza 109.284 de miliarde de metri cubi.

 4. Resurse de carbune • Carbunele si energia nucleara vor reprezenta in viitor principalele materii prime pentru producerea energiei din tara noastra. • Romania dispune de rezerve importante de carbune, de un important potential hidroenergetic economic amenajabil si de potential tehnic amenajabil de resurse regenerabile.

 5. Resurse de petrol Rezervele sigure de ţiţei ale României se vor epuiza în circa 15 ani, având la dispoziţie tehnologia existentă, însă, odată cu descoperirea de noi zăcăminte, vom mai putea exploata petrol până în jurul anului 2035 Rezervele geologice de ţiţei pe care le mai are România se ridică la 2,02 miliarde de tone, însă cele sigure sunt de doar 54,8 milioane de tone şi sunt suficiente pentru următorii 15 ani.

 6. Ce este energia alternativa? Energia alternativă este un termen folosit pentru unele surse de energie și tehnologii de stocare a energiei. În general el indică energii netradiționale și care au un impact scăzut în mediul înconjurător. Termenul de energie alternativă este folosit în contrast cu termenul de combustibil fosil după unele surse, iar alte surse îl folosesc cu sensul de energie regenerabilă.

 7. Energii alternative Sunt cinci termocentrale care utilizeazarumegusul pe post de combustibil, dar aceste unitati nu au mai mult de 500 de clienti, in special provenind din randul consumatorilor casnici Capacitatea totala este de aproape 150 MWt Energiliile alternative ar putea inlocui in curand combustibilii fosili, iar cele mai eficiente energii alternative ar fi, potrivit cercetatorilor americani, energia eoliana, soala si geotermala.

 8. Energia solara

 9. Energia solara Energia solară este energia radiantă produsă în Soare ca rezultat al reacţiilor de fuziune nucleară. Ea este transmisă pe Pământ prin spaţiu în cuante de energie numite fotoni, care interacţionează cu atmosfera şi suprafaţa Pământului. Intensitatea energiei solare în orice punct de pe Pământ depinde într-un mod complicat, dar previzibil, de ziua anului, de oră, de latitudinea punctului. Chiar mai mult, cantitatea de energie solară care poate fi absorbită depinde de orientarea obiectului ce o absoarbe.

 10. Energia eoliana Energia eoliana este energia continuta de fortavantului ce bate pe suprafatapamantului. Exploatata, ea poate fi transformata in energie mecanica pentru pomparea apei, de exemplu, sau macinareagraului, la mori ce functioneaza cu ajutorul vantului. Prin conectarea unui rotor la un generator electric, turbinele de vant moderne transforma energia eoliana, ce invarte rotorul, in energie electrica.

 11. Compunerea sistemului de energie eoliana 1. Pale - Forma si conceptia lor este esentiala pentru a asigura forta de rotatie necesara. 2. Nacela - Contine generatorul electric asigurand si o protectie mecanica 3. Pilon - Asigura strucura de sustinere si rezistenta a ansamblului superior. 4. Fundatie - Asigura rezistenta mecanica a generatorului eolian

 12. Energia geotermala ENERGIA GEOTERMALAreprezintacalduracontinuta in fluidele si rocile subterane,este nepoluanta ,regenerabila si poate fi folosita in scopuri diverse,in incalzirealocuintelor ,in domeniul industrial sa-u pentru producerea de electricitat

 13. Avantajeleenergiei geotermale • In primul rand, folosirea energiei geotermale reduce cererea de combustibili fosili. Sis­temele geotermale pot opera continuu, fara a tine cont de conditiilede clima. Totodata, atunci cand sunt folosite astfel de sisteme de incalzire, costurile de transport sunt reduse la zero, deoarece captarea energiei se face chiar in locul in care se afla consumatorul. Fiind regenerabila, energia geotermala are un impact scazut asupra mediului.

 14. Reciclarea deseurilor Colectarea, reciclarea si tratarea deseurilor reprezinta o prioritate si se regaseste si in angajamentele asumate de Romania fata de Uniunea Europeana Problema este ca, deocamdata, nu a fost pus la punct sistemul de colectare selectiva pe intreg teritoriul tarii

 15. Reciclarea deseurilor În urma unor studii efectuate , s-a demonstrat că fiecare cetăţean generează zilnic aproximativ 1,5 – 2 kg de gunoi , din care cel puţin jumătate este reciclabil . În trecut oamenii obişnuiau să repare şi să refolosească tot ce puteau . Populaţia era mai mică şi oamenii trăiau în grupuri mai puţin concentrat

 16. Efectele reciclarii • reducerea cantităţii de energie şi de materii prime necesare fabricării de noi produse ; • redă circuitului economic importante cantităţi de materie primă ; • reduce cantităţile depozitate la rampele de gunoaie sau la incineratoare ; • reduce riscurile asupra sănătăţii noastre şi a mediului , cauzate de deversarea improprie a unor deşeuri periculoase ; • reduce poluarea aerului şi a apei

 17. Impactul deseurilor asupra mediului Principalele forme de impact si risc determinate de depozitele de deseuriorasenesti si industriale, in ordinea in care sunt percepute de populatie, sunt: -modificari de peisaj si disconfort vizual; -poluarea aerului; -poluarea apelor de suprafata; -modificari ale fertilitatii solurilor si ale compozitiei biocenozelor pe terenurile invecinate.

 18. Reciclarea hartiei Hârtia si cartonul se colecteaza de catre agenţii de salubritate separate în containere, de la populatie, agenti economici şi instituţii publice.Prin colectarea si valorificarea prin reciclare a acestor deşeuri, se reduce semnificativ consumul de lemn pentru producerea hârtiei. Reciclarea hârtiei duce la economisirea a 25% din energia consumată in raport cu hârtia alba, a cca. 90% din apa necesara pentru producerea unui kg. de hartie alba, salveaza copaci (pentru obţinerea unei tone de hartie sunt necesari 5 arbori de cca. 80-100 de ani !).

 19. Cum reciclam hartia Românii vor să recicleze hârtia, dar cei mai mulţi doritori se plâng că nu au unde, recurgând în final la anunţuri pe Internet. In lume sunt reciclate numai 25 % din cantitatile de hârtie existente , desi nu exista cauze de ordin tehnic sau economic care sa împiedice dublarea acestei cifre reciclând numai jumatate din hârtia folosita astazi în lume , se poate acoperi aproximativ 75 % din necesarul de hârtie noua , salvând în acelasi timp patru milioane de hectare de padure ;

 20. Reciclarea sticlei Sticla are nevoie de 1000000 de ani pentru a se descompune in bucatele mici? Prin reciclarea unei tone de sticla se economisesc 1.2 tone de materii prime ( soda, nisip, feldspat)? Sticla poate fi reciclata la nesfarsitfara sa isipiarda din calitati?

 21. Beneficiile reciclarii Reciclarea reduce cantitatea de deseuri ce trebuie depozitata in gropi de gunoi sau incinerata Fiecare tona de hartie reciclata salveaza 17 copaci Energia pe care o recuperam cand reciclam un pahar de sticla poate alimenta un bec pentru patru ore Reciclarea reduce numarul de agentipoluanti din aer si apa Reciclarea reduce semnificati cantitatea de emisii de CO2 realizata prin extragerea si prelucrarea minereurilor Se foloseste cu 95% mai putina energie pentru reciclarea aluminiului fata de cea necesara producerii din materii prime (60% in cazul otelului, 40% in cazul hartiei, 70% pentru plastic si 40% pentru sticla) In America, o data de reciclare de 30% ar fi echivalenta cu a scoate 25 de milioane de masinide pe strazi