slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Padurile din Romania PowerPoint Presentation
Download Presentation
Padurile din Romania

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 10

Padurile din Romania - PowerPoint PPT Presentation


  • 138 Views
  • Uploaded on

Padurile din Romania. Defeisari masive.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Padurile din Romania' - hina


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
defeisari masive
Defeisari masive
  • În Harghita, Covasna, Neamţ, Bacău şi în multe alte judeţe s-au tăiat mii de hectare de pădure în ultimii ani. Între 3 şi 5 sute de mii de hectare de pădure, nimeni nu ştie exact câte, căci sunt neadministrate. O legislaţie proastă, gândită de politicieni incompetenţi sau poate interesaţi, a făcut ca suprafeţe imense de pădure să rămâna neadministrate. În spatele multor afaceri cu lemn stau politicieni. Până acum nimeni nu a fost pedepsit, nici măcar prins.
slide3
La Vlăhiţa, judeţul Harghita, se taie orbeşte. Tot haosul a pornit de la o lege proastă. Mai mult, în 2006 Ocolul Sivic i-a anunţat pe proprietari că nu mai păzeşte pădurea. Semnează inginer Banucu Ioan. Inginerul, cel care a dat liber la furt, se ascunde acum în spatele legilor. "Contractele pentru paza pădurilor din Vlăhiţa s-au reziliat pe considerentul că nu s-au achitat datoriile faţă de Ocol", ne spune inginerul. Coincidenţă sau nu, odată cu sosirea noastră la Vlăhiţa, oraşul a fost înconjurat de poliţie, jandarmi şi pădurari. Aflat la cârma pădurilor de mai bine de doi ani, ministrul Mediului
slide5
Laszlo Borbely, abia acum cere documente despre stadiul pădurii la Vlăhiţa. Acum trei ani, peste o sută de gatere tocau zi şi noapte pădurile din Bilbor. Până şi preotul satului avea un gater lângă biserică. Şi acum am găsit hectare întregi de pădure culcată la pământ. În sat, primarul, viceprimarul şi pădurarii dispăruseră. Tot acum trei ani, la Bilbor am avut parte de o demonstraţie halucinantă despre competenţă: la intarea în sat erau mai multe cioate nemarcate. Cu două zile înainte de sosirea noastră, inspectorul Mihai Ilovan a cercetat zona. L-am dus în faţa buturugilor nemarcate, să ne spună cum îşi dă seama că au fost tăiate ilegal
cum ajutam natura
Cum ajutam natura ?
  • Ne-am saturat de aerul imbacsit din oras si de muntii de gunoaie de peste tot. Unde mai pui ca in comuna Glina aerul este irespirabil...? Si totusi oamenii contribuie permanent la distrugerea oraselor si implicit a planetei. Te-ai intrebat cu ce poti fi de folos naturii? Cea mai importanta si usoara metoda de a salva natura este sa reciclezi materialele pe care nu le mai folosesti. Prin metoda "Cei 3 R" (redu, recicleaza, reutilizeaza) ai mai multe optiuni de a reduce tonele de gunoi aruncate.
slide7
Daca te gandesti ca se folosesc 15 milioane de sticle de plastic zilnic, iar din 5 sticle de plastic se poate face o haina pentru un adult sau ca se taie 6 copaci pe an pentru ca tu sa ai strictul necesar de hartie, pare ca reciclarea devine un "must".In primul rand poti sa Reduci si sa Refolosesti materialele care nu sunt biodegradabile. Totul este sa fii inventiv!De exemplu, pungile de la hypermarket pe care le primesti gratuit pot fi folosite ca saci de gunoi sau refolosite la alte cumparaturi. Astfel, economisesti si bani. Hartiile pot fi utilizate ca ciorne, pentru impachetat sau pentru acoperirea rafturilor din spatiile de depozitat.
slide9
Produselor de care nu mai ai nevoie si pe care vrei sa le inlocuiesti cu unele noi, cum ar fi aparatele electrocasnice, le poti gasi un nou proprietar sau le poti vinde anumitor centre care se ocupa cu dezasamblari. Daca ai un dulap vechi de care te-ai saturat, nu este nevoie sa-l arunci. Redecoreaza-l! Cu aceasta ocazie nu numai ca vei avea o piesa de mobilier noua, ci si mai valoroasa, fiind obiect unicat, realizat manual. Cartusele de la imprimantele laser si inkjet poti fi si ele refolosite: ori le reincarci acasa sau la centrele specializate, ori pur si simplu le duci la firmele furnizoare de toner pentru imprimanta, care ofera servicii de reciclare a cartuselor si chiar bani in schimbul cartuselor uzate.De asemnea, este foarte important sa fii atent la ce produse cumperi. Alege-le pe cele cu ambalaj cat mai simplu, din material reutilizabil.