slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
АСТРИД ЛИНДГРЕН PowerPoint Presentation
Download Presentation
АСТРИД ЛИНДГРЕН

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 22

АСТРИД ЛИНДГРЕН - PowerPoint PPT Presentation


 • 183 Views
 • Uploaded on

Извънкласно четене 2 клас. АСТРИД ЛИНДГРЕН. Астрид Анна Емилия Линдгрен е родена през 1907 г. във фермата Нес на половин час път от градчето Вимерби , провинция Смоланд , Швеция. Там , в старинна къща от XV век, тя расте със своите две братчета, една сестричка и много приятели .

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

АСТРИД ЛИНДГРЕН


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide2

Астрид Анна Емилия Линдгрен е родена през 1907 г. във фермата Нес на половин час път от градчето Вимерби, провинция Смоланд, Швеция.

 • Там, в старинна къща от XV век, тя расте със своите две братчета, една сестричка и много приятели.
 • „Най-хубавото в детството ми чудесното съотношение между сигурност и свобода ".
        • Астрид Линдгрен
slide3

Там обиква книгите, природата и тайнственото в нея.

 • Там пише такива съчинения, че в училище й казват:
 • „ Непременно трябва да станеш писателка, като пораснеш".
 • Макар и привличана от писателската кариера, Астрид не се осмелява да се захване с писане.
 • Изкарва курсове за секретарка в Стокхолм (столицата на Швеция) и започва работа във фирмата на Стуре Линдгрен. През 1931 г. става негова съпруга и приема фамилното му име.
 • Раждат им се две деца - син Ларс и дъщеричка Кариен. Тъкмо тя става кръстница на най-популярната детска героиня в света - пленителната Пипилота.
slide4

През 1941 г. Кариен се разболява от пневмония. Една вечер, за пореден път тя настоятелно моли майка си: „Мамо, разкажи ми приказка.

 • Майката пита: „За кого да ти разкажа?"
 • Момичето без колебание отговаря: „Разкажи ми за Пипи Дългото чорапче.“
 • Пленена от необикновеното име, Астрид Линдгрен измисля и разказва в продължение на много месеци необикновени истории за най-силното момиче на света.
 • По-късно тя ги записва и подарява ръкописа на Кариен за десетия й рожден ден.
 • Книгата е публикувана за първи път през 1945 г.
“Пипи дългото чорапче”
slide5

„Аз не се опитвам да обяснявам на детето, а да го забавлявам. Единственото ми ръководно правило е книгата да звучи правдиво и то да ми вярва.“

     • Астрид Линдгрен
Творчество
slide6

Усетила в себе си огромен творчески заряд, Астрид Линдгрен вече не може да живее, без да пише за деца. Всяка година издава най-малко по една, а често и повече книжки.

 • Раждат се завладяващите образи на дяволски пакостливия Емил от Льонеберя, доверчивото Дребосъче и неговия чудат приятел Карлсон, задружната шесторка от Шумотевица, чаровните сестрички Мадикен и Лисабет, мечтателния Бу Вилхелм Улсон (Мио), храбрата Роня, съобразителните и проницателни детективи Кале, Андреш, Ева- Лога и още много, много други.
творчество
slide7

Започнала своята писателска кариера с шумния успех на „Пипи Дългото чорапче", през годините Астрид Линдгрен е носителка на всички престижни награди за детско творчество, включително и „Андерсен" и „Луис Карол".

Щастлива баба на седем внука и осем правнука, тя съхранява детското в себе си.

slide9

Тя е достачудата, но аз се надявам, чевъпрекитовавиеще я обикнете.

Тяняманито майка, нитотатко, но това ни най-малко не я тревожи, защото си има кон и маймунка, а в съседнатакъщаживеят две нейнидругарчета - Томи и Аника. Пипи е най-силнотомомиче в света...

slide10

Истинскотоиме на Пипи е ПипилотаВиктуалия Транспаранта МентолкаЕфраимоваДълготочорапче.

Живее във Вила Вилекула с малкатамаймунка на име Господин Нилсон и коня, коготочестодържи на верандата и може с лекота да премести, когатопожелае.

 • Вила Вилекула

Тя е 9-годишна, червенокоса, луничава, с две стърчащинастрани плитки.

Нейнисъседиса Томи и АникаСетерген — брат и сестра, чийто родители савинагиспокойни, когатодецата им са с Пипи.

slide11

Пипи е необикновеносилномомиче, богато и с талант да разправяврели-некипели, макарченикога не лъжесъс зла умисъл.

 • Тя живее без родителскиконтрол и често се надсмива над възрастните — особено, когатотезивъзрастнисанесправедливи или нечестни.
slide12

Пипи е дъщеря на морския капитан ЕфраимДългиячорап, от когото е наследила огромната си сила.

 • Баща ѝ пада в морето по време на буря и морето го отнася до остров Корекоредут в южнитеморета, където става „дебел бялвожд“. Той се връща в Швеция, за да отведедъщеря си на острова, но Пипиотказва, тъйкато е привързанакъм дома си и новите си приятели.
 • Когатоидва за вторипът, тятръгва с него заедно с Томи и Аникаипреживяватняколкочудеснимесеци на южния остров, преди да се върнат обратно в Швеция.
slide13
Да се забавляваме с пипи

Пипи дългото чорапче - тест

slide14
Още интересни книги от Астрид Линдгрен

Потърсете ги и ги прочетете, ще ви харесат много.

slide15

Кapлcонe кpacив, умeн, пpилично дeбeл мъж в paзцвeтa нa cилитe cи. Той живeeв къщичкa нa покpивa, cкътaнa зaд голям комин. Пpи товa умeeдa лeти и то нe cъc caмолeт, a cъc cобcтвeнa пepкa нa гъpбa. Зa Дpeбоcъчeто - чипоноcо момчeнцe нa ceдeм години, e иcтинcкикъcмeт дa имa тaкъв нeобикновeн пpиятeл в игpитe.

Карлсон, който живее на покрива
slide16

Емил от Льонеберя е най-палавотомомче в Швеция, а можеби и в целия свят. Той вършиповече пакости отколкотосадните в годината. Вместо знамевдига на пилона сестричката си Ида, пада от кокили право в супника на госпожа Петрел, напивапрасето и кокошките... Но когато в една страшна зимнанощ никой не смее да откараболнияАлфред на лекар, Емилвпрягашейната и тръгва сам срещувиелицата.

Емил от Льонеберя
slide17

ДваматабратяЙонатан и Карл Лъвскитесърца се пренасят в отвъден свят, наречен Нангияла. Но и там, както на земята, доброто и злотоса в тежка битка. ТиранинътТенгилзаедносъссвоитевойници и чудовищетоКатласазаробилижителите на мирнатаШипкова долина. Смелият и силен Йонатан става предводител на бунтовниците, а малкият Карл трябва да победи страховете си и да последва своя любим брат.

Братята с лъвски сърца
slide18
Децата от улица “Тряскаджийска”

Четиригодишната Лота е най-палавото и своенравно момиченце, което може да се срещне. Тя непрекъснато измисля разни щуротии и поставя на изпитание търпението на цялото си семейство, но въпреки това всички на улица "Тряскаджийска" много я обичат. Защо ли?

slide19
Ние, децата от Шумотевица

Шумотевица е селце само с три къщи. В тях живеят само шест деца - три момичета и три момчета. Само не си мислете, че на тях някога може да им стане скучно. В Шумотевица винаги е весело. В Шумотевица игрите и приключенията нямат край. Шумотевица е светът на детските мечти.

slide20

В сърцето на девствена гора, пълнасъсстранни и страшнивълшебнисъщества, се извисявастаринензамък. Тук се ражда и порастваРоня, дъщерята на разбойническияглаватарМатис. Тук я срещаБирк, синът на друг разбойнически водач. Дваматазаеднощепреживеятнеобикновени приключения, за каквитоеднодете само може да мечтае.

Роня, дъщерята на разбойника
slide22
Използвани Интернет източници и литература:

http://www.books.svetove.com

http://www.ashen-wow.info/chitanka/text/3162.html

http://www.pe-bg.com

http://vbox7.com/play:7668e9fb

http://vbox7.com/play:076477de

http://bg.wikipedia.org

http://1v.sou-beron.org/files/pipi_d_ch.htm

http://www.mystudiyo.com/channel.php?act=117582

Вестник “Рикчо” бр. 14, 2000г,

Срещата с астридлиндгрен и пипи дългото чорапче организира:Аничка Петковаоу “иванвазов” - видин