PTCE Quiz 5 Review - PowerPoint PPT Presentation

livi
ptce quiz 5 review n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
PTCE Quiz 5 Review PowerPoint Presentation
Download Presentation
PTCE Quiz 5 Review

play fullscreen
1 / 24
Download Presentation
PTCE Quiz 5 Review
84 Views
Download Presentation

PTCE Quiz 5 Review

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. PTCE Quiz 5 Review Practicum of Health Science

  2. The instrument used to pick up weights and transfer them to and from the balance to avoid transferring moisture and oils to the weights is called a: • A. spatula • B. pestle • C. forceps • D. pipette • Answer: C

  3. When preparing capsules, which part is used to “punch” the powder? • A. Top • B. Bottom • C. Body • D. Cap • Answer: C

  4. When an insurer pays a monthly fee to a pharmacy to dispense all patients’ prescriptions, it is called: • A. fee for service • B. capitation • C. average wholesale cost • D. adjudication • Answer: B

  5. What is the turnover rate if a pharmacy regularly purchases $500,000 of inventory a year and has an average inventory value of $125,000? • A. 3 • B. 4 • C. 0.25 • D. 0.33 • Answer: B

  6. A prime vendor agreement guarantees the wholesaler that the pharmacy will buy: • A. all brand name products direct from the manufacturer • B. 100% exclusively from the wholesaler • C. 80-90% exclusively from wholesaler • D. all generic name products direct from the distributor • Answer: C

  7. What size of a hard-shell capsule is the smallest? • A. 000 • B. 0 • C. 1 • D. 5 • Answer: D

  8. Which word means to inhibit growth of bacteria? • A. bactericidal • B. disinfectant • C. aseptic • D. bacteriostatic • Answer: D

  9. For a pharmacy technician to prevent cross-contamination of solid dose forms, he or she should: • A. Use aseptic technique in filling the Rx • B. Wipe the counting tray before counting another drug. • C. Wipe the counter with Isopropyl alcohol once a day • D. Use latex gloves to handle the tablets • Answer: B

  10. For what purpose is a master formula sheet used? • A. purchasing drugs • B. pricing prescriptions • C. compounding medications • D. filling medication orders • Answer: A

  11. The term used to describe having more receipts than expenses is • A. turnover • B. profit • C. markup • D. dispensing fee • Answer: B

  12. Information on how to handle hazardous substances at your facility might be found in a • A. compounding logbook • B. repackaging logbook • C. policy and procedure manual • D. human resource manual • Answer: C

  13. Which statement regarding policy and procedure manuals is correct? • A. Technicians should always check this when unsure of safe pharmacy operations. • B. State boards of pharmacy write these, that will be used in pharmacies in their state • C. Federal law dictates what topics will be included. • D. Technicians should do what the pharmacist tells them even if manual disagrees • Answer: A

  14. What measurement is used to identify the size of an amber vial? • A. ounces • B. grains • C. scruples • D. drams • Answer: D

  15. When a manufacturer of a new drug submits data to the U.S. FDA for approval to market a new drug, the manufacturer must prove the drug is safe and • A. has greater potential benefit than previously marketed products • B. has no contraindications for human use • C. effective for the intended indication • D. provide date for use in preg & for child • Answer: C

  16. Which of the following is an example of a misbranded drug? • A. a label that contains name & quantity of each active ingredient • B. a label that contains adequate directions • C. drugs that are dangerous when used in the dose / manner suggested on the label • D. drugs that are labeled with info required by the Food, Drug, and Cosmetic Act • Answer: C

  17. Which statement is correct? • A. Prescription transfer between pharmacies is never allowed. • B. Prescription transfer is under the control of each individual state. • C. Prescription transfer may only be done by a registered pharmacist. • D. Prescription transfer is under the control of each pharmacy’s owner. • Answer: B

  18. Cefepime belongs in which generation of cephalosporins? • A. first • B. second • C. third • D. fourth • Answer: Fourth

  19. Which of the following drugs may cause photosensitivity? • A. Phenytoin • B. Famotidine • C. Tetracycline • D. Levothyroxine • Answer: C

  20. A patient is newly diagnosed with hypertension and asked for a product to take for a head cold. Which category of OTC agents should be avoided? • A. antitussives • B. decongestants • C. antihistamines • D. expectorants • Answer: B

  21. Which of the following intravenous (IV) antibiotics is an antineoplastic and should never be mixed by a nurse on the patient unit? • A. Erythromycin • B. Gentamycin • C. Azithromycin • D. Bleomycin • Answer: D

  22. An agent that suppresses a cough is called a(n) • A. expectorant • B. decongestant • C. antitussive • D. antihistamine • Answer: C

  23. The trade name for fluoxetine is • A. Cymbalta • B. Strattera • C. Prozac • D. Celexa • Answer: C

  24. The name for an infection acquired while in the hospital is • A. nosocomial • B. empirical • C. aerobic • D. superinfection • Answer: A