slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Olaf Remer PowerPoint Presentation
Download Presentation
Olaf Remer

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 12

Olaf Remer - PowerPoint PPT Presentation


  • 191 Views
  • Uploaded on

Olaf Remer. Brzina svetlosti. - Dugo se mislilo da je brzina svetlosti beskonačno velika. - Pokušaji da se izmeri brzina svetlosti,bili su neuspešni. - Brzina svetlosti je velika i na Zemlji ne postoje dovoljno velika rastojanja pomoću kojih bi moglo da se registruje prostiranje svetlosti.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

Olaf Remer


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide4

Brzina svetlosti

- Dugo se mislilo da je brzina svetlosti beskonačno velika.

- Pokušaji da se izmeri brzina svetlosti,bili su neuspešni.

- Brzina svetlosti je velika i na Zemlji ne postoje dovoljno velika rastojanja pomoću kojih bi moglo da se registruje prostiranje svetlosti.

slide5
- Olaf Remer - danski astronom – 1675. godine posmatrao je pomračenje jednog Jupiterovog meseca.

- Ulazak meseca u senku Jupitera nije u istom vremenskom intervalu.

- Uporedio vremenske intervale – kasni 1.000 sekundi

slide6
- Razlog kašnjenja – nije usporenje Jupiterovog meseca,već zato što svetlosni zrak prelazi mnogo veću put (prečnik Zemljine putanje oko Sunca)

Svetlost se najbrže prostire u vakuumu.

slide7
- Brzina svetlosti je najveća poznata brzina u prirodi.

- Brzina svetlosti u vazduhu je približna brzini svetlosti u vakuumu,dok je u drugim sredinama znatno manja.

- Što je u nekoj sredini brzina svetlosti manjata sredina je optički gušća.

slide8
- Brzina zvuka u vazduhu je za oko 9·105 puta manja od brzine svetlosti.

- Zbog toga je daleko lakše uočavanje, praćenje i merenje određenih pojava kod zvuka nego kod svetlosti.

- I zato, da bi se lakše i bolje razumele izvesne pojave vezane za svetlost, koje tretira Specijalna teorija relativnosti, dobro je da pre pristupanja analizi ove teorije razmotrimo prostiranje zvuka u vazduhu i da izvršimo upoređenje sa prostiranjem svetlosti u vakuumu.

slide9
- Danski astronom Olaf Remer je 1675. godine izmerio periode četiri satelita, ali je dobio drugačije rezultate kada ih je opet izmerio nakon šest meseci!

- Remer je izmerio vremenski interval potreban jednom od Jupiterovih meseca od trenutka izlaska meseca iz senke Jupitera do njegovog dolaska ispred Jupitera, a zatim natrag u isti položaj.

-Odredio je da taj period iznosi približno 42,5 sati kada se Zemlja nalazi u tački svoje orbite koja je najbliža Jupiteru.

slide10
- Nakon šest meseci Zemlja će se naći na suprotnoj strani orbite oko Sunca, tj biće na najvećem rastojanju od Jupitera, a Jupiter će se na svojoj putanji pomeriti zanemarljivo malo.

- Remer je sada takođe očekivao da se pomračenja Jupiterovog meseca opet dešavaju u intervalima od po 42,5 sati, ali situacija je bila malo drugačija.

- On je našao da se pomračenja dešavaju sa sve većim i većim zakašnjenjem kako se Zemlja udaljavala od Jupitera, i nakon šest meseci, kada je ona bila najdalja, ovo zakašnjenje je iznosilo 1000 sekundi.

slide11
- Jedinilogičanzaključakkoji je Remer mogaodadonese bio je daovododatnovremepredstavljavremepotrebnosvetlostidapređedodatnorastojanjeizmeđuZemljeiJupitera, odnosnodapređerastojanjeprekoprečnikaZemljineorbite.

- U to vremeverovalo se daprečnikZemljineorbiteiznosi 284 miliona, umestotačnih 300 miliona, kilometaratakodasuRemerovipodacidalisuvišemaluvrednostzabrzinusvetlosti. Ipak, Remerovametoda je ušla u istorijukaoprvouspešnoodređivanjebrzinesvetlosti.