slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Dr. Farkas Kitt i esete i: Diabeteses láb L umboischialgia Biceps izomszakadás PowerPoint Presentation
Download Presentation
Dr. Farkas Kitt i esete i: Diabeteses láb L umboischialgia Biceps izomszakadás

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 19

Dr. Farkas Kitt i esete i: Diabeteses láb L umboischialgia Biceps izomszakadás - PowerPoint PPT Presentation


  • 210 Views
  • Uploaded on

Dr. Farkas Kitt i esete i: Diabeteses láb L umboischialgia Biceps izomszakadás Külboka törés, következményes részleges Achilles ín szakadás. Első eset: d iabeteses láb Anamnézisében a 80 éves idős férfinak non-inzulin dependens diabetes mellitus, ischemias stroke szerepelnek .

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Dr. Farkas Kitt i esete i: Diabeteses láb L umboischialgia Biceps izomszakadás' - lexiss


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1

Dr. FarkasKittiesetei:

Diabeteses láb

Lumboischialgia

Biceps izomszakadás

Külboka törés, következményes részleges Achilles ín szakadás

slide2

Első eset: diabeteses láb

Anamnézisébena 80 évesidősférfinaknon-inzulin dependensdiabetes mellitus, ischemiasstroke szerepelnek.

Jobblábszáráncsontighatoló, ulcerálódósebalakultkia cukorbetegség talaján létrejött nagyfokúszövetikeringésielégtelenségkövetkeztében, amikormenyehozzámfordultsegítségért.

Ekkormára decubitus csoport a háziorvosközreműködésévelmásfélhónapjakezelte, ám

érdemieredményt nem tudtak elérni, mint végsőlehetőség, azamputációmerültfel.

Ekkorkezdtük el a kezeléseket, amiket 3 napontavégeztem, 1-1 GunaMD- Matrix ésGunaMD-Tissue ampullákkal.

A képeketvégignézve, azeredménymegkérdőjelezhetetlen. 

slide3

1. Kezelés: 1 amp. Guna MD-Matrix+ 1 amp. GunaMD-Tissue

2. Kezelés: 3 nap múlva

3. Kezelés: 7. napon, ekkorra a "falattudnámkaparni"- jellegűfájdalomteljesmértékbenmegszűnt

4. Kezelés: 10. nap, amikor is erősszövetiburjánzástészleltem, picitmegijesztett a látvány, így a nyugatiorvoslásbanszerzettnagyobbtapasztalatommiatt, Mercurochromecsetelést is alkalmaztam. A következőképeken a lábszárbőrénekalapszíneezértpiros. 

5. Kezelés: 14. nap

6. Kezelés: 17. nap

7. Kezelés: 3. héten, a kezelésbefejeződött, a 7. alkalomutántöbbkezeléstnemtartottamszükségesnek.

A kezelésekután 3 hónapmúlvajószövetikeringésláthatóa lábszáregészterületén, újszövetképződött a sebesalapon, melynekkeringéseszinténmegfelelő. Amputatiotóla sebészegyetértésévelelálltak, jelenállapotbanmárnemindokolt.

A bácsiteljeséletetél, a kertbensétál! 

slide6

Második eset: lumboischialgia

75 éves nőbeteg anamnézisében magasvérnyomás betegségen kívül érdemi megbetegedés nem szerepel. Augusztus közepén egy hajnalon bénító, tűrhetetlen fájdalomra ébredt, ami a lumbalis gerincszakasztól kiindulva, bal lábszáron végig haladt, lateralisboka alatt végződöt. Fájdalma annyira intenzív volt, hogy mozdulni sem bírt.

Sürgősségi Ambulanciára szállították: bal oldalt kifejezett, éles, gyöki jellegű fájdalom, L4-5-S1 dermatomának megfelelő érzészavar, renyhébb bal alsó végtagi mélyreflexek, gyengült alsó végtagi izomerő miatt azonnali lumbalis gerinc +kismedenceCT-t indikáltak.

Képalkotó vizsgálat azt mutatta, hogy a LIV-es porckorong medio-dorsalis 15 mm. hosszú, 8 mm. vastagságú, L V-ös ideggyököt komprimálôdiscusherniát, a L V-ös porckorong bal oldalon latero-dorsalisan 8 mm-es kiszakadt herniát képez, ami a bal oldali forament kitölti, így a L V-ös gyök jelentős compressio alá került. A jobb oldali L V-ös gyök a csontos képletek által szűkített têrbenmérsékelt fokban komprimált, és a L V. megnyúlt alsó dorsalis peremszéle bal oldali túlsúllyal az S1 gyököt komprimálta.

Idegsebész konzultáció alapján a műtét tekintettel a beteg korára, osteoporotikus csontállományára csak igen nagy kockázatú lenne, és feltételezhető, hogy érdemi javulást a kiszakadt gerincsérv elhelyezkedéséből adódó bonyolult, nehezen kivitelezhető műtêti megoldás ellenére sem hozna. A betegnek ameddig csak lehet, konzervatív terápiát javasolnak.

Ekkor kerültem a beteggel kapcsolatba, hazaértem a nyaralásból, és szembesültem a nagymamám állapotával. „Jobb híjján” Guna terápiát kezdtünk…

slide7

Guna MD Lumbal, MDIschial és MD Matrix ampullákat injektáltam a nyomásra érzékeny területekbe, trigger pontokba, kezdetben 4, majd 7 naponta.

A 3. kezelés után a beteg ágyából felkelt, mérsékelt fájdalom mellett lábra állt. Bal alsó végtagba sugárzó zsibbadás jellegű fájdalma továbbra is fennállt.

Ekkor egészítettem ki a terápiát MD Neural injektálásával,,ill. Húgyhólyag csatorna menti akkupunktúrás pontok elektromos tűakkupunktúrával való manipulálásával. A beteg a 6. kezelést követően mindennapi nyugdíjas teendőit ellátta, a közelben lévő közértig vígan elsétál, templomba eljár, saját magát továbbra is ellátja. Havi rendszerességgel azóta is megkapja a kezelést.

slide8

Harmadik eset: biceps izomszakadás

-

:

Dudics Attila 26 éves Cross Fit versenyző és edző. 2012. november 12-én edzés közben (ferde padon végzett biceps gyakorlat) hirtelen, elülső felkarjában éles fájdalom jelentkezett, pattanó érzés volt. Másnap jelentkezett orvosi vizsgálaton, ahol ultrahang vizsgálat alapján a musculusbicepsbrachiicaputlongum inának szakadását diagnosztizálták. Annak ellenére, hogy a fiatalember versenyszerűen sportol, műtétet nem indikáltak, konzervatív terápia javaslatával hazaengedték: krém, jegelés, borogatás, min. 6 hónap pihenés. Ennyi…?! Hogyan tovább? Fogok még valaha újra versenyezni, az álmaim, eredményeim elérésével mi lesz? Na és az edzői munkám? Oda a megélhetésem is?!

slide9

November 14-én, 2 nappal a sérülést követően keresett fel rendelőmben.

Első találkozás alkalmával a következő tüneteket észleltem:

-Fájdalompunctum maximuma a humerusfejtuberculum major és minor közti mélyedésben

-Duzzanat a felkar alsó medialis harmadán.

-Felkaron a biceps izomnak megfelelően kiterjedt haematoma

-Könyökhajlítás kivitelezésének korlátozása.

-Tenyérsuppinálásanem volt kivitelezhető.

slide10

1.) Első kezelést 1 amp. GunaMD-Tissue+1 amp. Guna MD- Muscleinjektálásával végeztem izom eredéséhez, ill. tapintható, leszakadt izomrésznek megfelelő terimeproximalis körvonalához. A haematomás részhez 1 amp. GunaMD-Matrixampullát injektáltam.

2.) Második kezelést 3 nap múlva végeztem, ekkorra a fájdalom szinte teljes mértékben megszűnt, az izom körül az oedaema csökkent. A kezelést az első alkalommal megegyező módon végeztem.

slide11

3.) Harmadik találkozásunkra egy hét múlva került sor, ekkorra a haematomajelentős része felszívódott, oedaema már nem volt látható és a biceps izomzat proximalis irányba növekedni kezdett. A humerusfej köré, ill. a leszakadt, proximalis irányba növekvő izom tömeg köré ismét GunaMD-Muscle, ill. Tissue ampullákat injektáltam, ill. a tömör tapintatú, distálisanlèvőizomhashoz 1 amp. Collagen+ Matrix ampullát adtam.

4.) Negyedik kezelésre ismét egy hét elteltével került sor. Ekkorra Attila ismét elkezdett edzeni, egyenlőre minimális súlyokkal végezte a gyakorlatokat. Ereje a sérülést megelőző állapothoz képest jelentősen csökkent, viszont minden irányba tudta karját mozgatni, tenyerét kisebb súly tartása mellett is képes volt suppinalni. A kezelést a 3. alkalommal megegyező módon végeztem.

slide12

5.) Ötödik alkalom jelentette az utolsó találkozást, ami egy újabb hét elteltével valósult meg. Ekkorra ismét napi szinten visszatért az edzőterembe, csak úgy mint a balesetet megelőzően, az edzései során a gyakorlatokat egyre növekvő súlyokkal végezte, körülbelül fele olyan terhelést bírt, mint 2 hónappal korábban. Az eredetileg disztálisan lévő, leszakadt izomhas, gyakorlatilag majdnem teljes mértékben folytonosságot mutatott a proximalis izomrésszel. Haematoma már egyáltalán nem volt. Ekkor a biceps izom köré teljes hosszában Guna MD Muscle és Tissueampullákat injektáltam.

slide13

Attila februárban, 3 hónappal a sérülést követően ismét versenyzett, a baleset előtti erőnlétéhez képest fejlődött, már nagyobb súlyokkal volt képes a Cross Fit gyakorlatokat végezni. És bár sokkal jobban figyel az edzés kezdetén a bemelegítésre, ill. a végén a nyújtása, most már tudja, a Guna terápiának köszönhetően mindig lesz kiút!

negyedik eset k lboka t r s k vetkezm nyes r szleges achilles n szakad s
Negyedik eset: külboka törés, következményes részleges Achilles ín szakadás

A fiatal férfi anamnézisében érdemi megbetegedés nem szerepel, aktívan sportol. Teniszezés közben bal bokája maga alá fordult, aznap este a következő képeket látván, mindenképp röntgen felvétel készítést, traumatológussal való konzultációt javasoltam!

slide15

Priméren készült rtg. felvételen a bal fibula distalis végén kb. corticalis szélességű, dorsalis és lateralis irányú dislocatióval járó, spiral törés volt látható, ill. a felső ugróizületi részben subluxatio.

Reponálást követő felvételen a subluxatio megszűnt, a tört végek gyakorlatilag megfelelően álltak, így konzervatív terápia mellett döntöttek. 5 nappal későbbi kontroll vizsgálat alaklmával, körkörös gipszsín felhelyezését követően készült röntgen felvételen a dislocatio mértékének fokozódását látták, végül műtét mellett döntöttek, melynek során lemezes osteosynthesist alkalmaztak. Ezt követően a gipszrögzítés időszaka után, azonnal elkezdtük a rehabilitációját.

Guna terápia során a külboka körüli trigger pontokba, így a bokaszalagok, legkifejezettebben a lig. talo-fibulareanterior mentén, a fibula fejecs körül, ill. az ödémának megfelelően MD Mátrix, ill. MD Tissue ampullákat injektáltam.

A páciens első kezelés alkalmával a külboka körüli, a nap végére fokozódó kifejezett ödémára, következetes lüktető érzésre panaszkodott, mely az első szúrás következtében majdhogy nem teljes mértékben regrediált.

A Guna kezeléssel párhuzamosan a gyógytornát is el tudta kezdeni, annak ellenére hogy a műtét óta mindössze 4 hét telt el.

slide16

Összesen 5 alkalommal volt szükség Guna ampullákkal végzett injekciós kezelésre

(MD-Matrix, MD- Tissue)

slide17

A gyógytornász is remek eredménekről számolt be, kezelésünk 6. hetén maximális stabilitással állt a félköríves gumi labdán.

Az aktív sportba való visszatérést azonban egyenlőre még nem engedtük, hosszú távú futás, gyors helyzetváltoztatásokkal járó mozgásforma, ilyen rövid idő elteltével még másodlagos sérüléseket eredményezhet. Ennek ellenére a szubjektív élmény vezérelte, melynek következtében tenisz meccs alkalmával ellenoldali láb részleges Achilles ín szakadását szenvedte el, így ismételten „kezeink között” találta magát.

slide18

Achilles sérülés:

A kezeléseket GunaMD-Matrix ampullával végeztem, a kezdeti haematoma körül, ill. a m. gastrocnemiuslateralis, distalis harmadának megfelelően lévő érzékeny területen, MD-Muscle+MD- Tissue ampullákat használtam. Összesen 5 alkalommal kezeltem, de már a második kezelés után a másodlagos sérülés ellenére folytatta az aktív, lendületes teniszezést, hisz ez az élete, és hála a Guna terápiának, mindenre van megoldás!

slide19

Köszönöm a

  • figyelmet!