QUIZ - PowerPoint PPT Presentation

slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
QUIZ PowerPoint Presentation
play fullscreen
1 / 61
QUIZ
253 Views
Download Presentation
laban
Download Presentation

QUIZ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. QUIZ

  2. 1) Jak Grecy traktowali teatr? a) jako rozrywkę b) jako obowiązek wobec bogów c) jako obowiązek wobec kraju

  3. Prawidłowa odpowiedź

  4. Zła odpowiedź Poprawną odpowiedzią jest odpowiedź b) jako obowiązek wobec bogów

  5. 2)Gdzie znajdował się w Atenach święty krąg Dionizosa? a) na południowym stoku Akropolu b) na zachodnim stoku Akropolu c) na północnym stoku Akropolu

  6. Prawidłowa odpowiedź

  7. Zła odpowiedź Poprawną odpowiedzią jest odpowiedź a) na południowym stoku Akropolu

  8. 3)Ile dni trwały Dionizje? a)3 b)6 c)7

  9. Prawidłowa odpowiedź

  10. Zła odpowiedź Poprawną odpowiedzią jest odpowiedź b)6

  11. 4)Co prezentowano podczas Lenaji? a) komedie b) dramaty c) tragedie

  12. Prawidłowa odpowiedź

  13. Zła odpowiedź Poprawną odpowiedzią jest odpowiedź c) tragedie

  14. 5) Jak się nazywał przewodnik chóru? a) choreg b) koryfeusz c) agon

  15. Prawidłowa odpowiedź

  16. Zła odpowiedź Poprawną odpowiedzią jest odpowiedź b) koryfeusz

  17. 6)Co oznacza słowo „PROSKENION”? a) garderoba b) widownia c) scena

  18. Prawidłowa odpowiedź

  19. Zła odpowiedź Poprawną odpowiedzią jest odpowiedź c) scena

  20. 7)Kto w roku 58 p.n.e. udzielił zezwolenia na budowę stałego teatru drewnianego? a)Marek Skaurus b)Pompejusz c)Senat

  21. Prawidłowa odpowiedź

  22. Zła odpowiedź Poprawną odpowiedzią jest odpowiedź a) Marek Skaurus

  23. 8)Gdzie znajduje się najlepiej zachowany teatr rzymski? a) w północnej Francji b) w południowym Rzymie c) w południowej Francji

  24. Prawidłowa odpowiedź

  25. Zła odpowiedź Poprawną odpowiedzią jest odpowiedź c) w południowej Francji

  26. 9)Kiedy James Burbage wybudował pod Londynem pierwszy gmach przeznaczony do widowisk teatralnych? a)1689 b)1534 c)1576

  27. Prawidłowa odpowiedź

  28. Zła odpowiedź Poprawną odpowiedzią jest odpowiedź c)1576

  29. 10)Jak zachowywała się widownia ? a) widzowie głośno krzyczeli, rzucali w grających kamieniami b) widzowie oglądali spektakle, nie przeszkadzając aktorom c) widzowie nie wiwatowali, nie klaskali, nie tupali

  30. Prawidłowa odpowiedź

  31. Zła odpowiedź Poprawną odpowiedzią jest odpowiedź a) widzowie głośno krzyczeli, rzucali w grających kamieniami

  32. 11)Jakie są dwa najistotniejsze składniki teatru? a) muzyka i scena b) aktor i widz c) reżyser i aktor

  33. Prawidłowa odpowiedź

  34. Zła odpowiedź Poprawną odpowiedzią jest odpowiedź b) aktor i widz

  35. 12)Kiedy jest obchodzony „Międzynarodowy Dzień Teatru” a) 27.03 b) 15.05 c) 30.10

  36. Prawidłowa odpowiedź

  37. Zła odpowiedź Poprawną odpowiedzią jest odpowiedź a) 27.03

  38. 13)Jaki był najsłynniejszy teatr czasów królowej Elżbiety I? a) Blackfriars Theatre b)The Globe c) Theatre Royal

  39. Prawidłowa odpowiedź

  40. Zła odpowiedź Poprawną odpowiedzią jest odpowiedź b)The Globe

  41. 14)Czego nie stosowano w teatrze szekspirowskim? a) kostiumów b) rekwizytów c) scenografii

  42. Prawidłowa odpowiedź

  43. Zła odpowiedź Poprawną odpowiedzią jest odpowiedź c) scenografii

  44. 15) Jaki kolor flag wywieszano za czasów teatru elżbietańskiego, ażeby informować o charakterze przedstawienia? a) brązowy i pomarańczowy b) czarny i biały c) granatowy i czerwony

  45. Prawidłowa odpowiedź

  46. Zła odpowiedź Poprawną odpowiedzią jest odpowiedź b) czarny i biały

  47. 16) W których latach XX wieku miał początek teatr improwizowany? a) lata 60 XX wieku b) lata 90 XX wieku c) lata 50 XX wieku

  48. Prawidłowa odpowiedź

  49. Zła odpowiedź Poprawną odpowiedzią jest odpowiedź c) lata 50 XX wieku

  50. 17) Z jakich plemion Nowej Zelandii czerpią inspirację artyści z teatru ognia? a) Maoryskich b) Himba c) Papuaskich