Download
1 / 30

Kujtesa - PowerPoint PPT Presentation


 • 283 Views
 • Uploaded on

Kujtesa. Depozitim I informacionit qe mesohet Perceptim, te mesuarit, ndergjegje Kodim: proces me ane te te cilit krijojme nje perfaqesim mendor te stimujve qe perceptojme Depozitim: procesi qe mban informacionin ne kujtese per njefare kohe (kujtese shqisore, afatshkurter, afatgjate)

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Kujtesa' - khuyen


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Kujtesa
Kujtesa

 • Depozitim I informacionit qe mesohet

 • Perceptim, te mesuarit, ndergjegje

 • Kodim: proces me ane te te cilit krijojme nje perfaqesim mendor te stimujve qe perceptojme

 • Depozitim: procesi qe mban informacionin ne kujtese per njefare kohe (kujtese shqisore, afatshkurter, afatgjate)

 • Riprodhimi: nxjerrja e informacionit nga kujtesa


Kujtesa1
Kujtesa

 • Eshteprocesi me anetetecilitnxjerriminformacioninngaeksperiencajone per ta perdorur ne tetashmen

 • Mjet qe lidh pervojen e kaluar me ate te tashmen.

 • Fiksimi behet nepermjet ndijimeve, gjuhes, pervetesimi i dijeve dhe perceptimi i permbajtjeve

 • Alternim me pervojat perceptive, proceset e te nxenit dhe proceset e ndergjegjes


Kujtesa2
Kujtesa

 • Ndihmon ne dinamicitetin, orientimin, adaptimin ne ambient te individit. Eshte produktive dhe ne rritje.

 • 90% e aktivitetit psikik kryhet ne pavetedije

 • Kujtesa eshte me shume e pavetedijshme


Nenproceset e kujteses
Nenproceset e kujteses

 • Hyrja e informacionit

 • Ruajtja (depozitimi ose magazinimi)

 • Riprodhimi (aktualizimi)


Koodimi
Koodimi

 • Futja e informacionit ne kujtese

 • Sistemi mendor krijon perfaqesime mendore te stimujve qe perceptohen


Depozitimi
Depozitimi

 • Grumbullimi i te dhenave gjate jetes

 • Gjurmet e saj lihen nga ndijimet dhe perceptimet

 • Aktivizohen sa here na nevojiten

 • Proces dinamik se vazhdimisht i krijon vend informacionit te ri


Nendepozita
Nendepozita

 • Depozita e kujteses shqisore

 • Depozita e KASH

 • Depozita e KAGJ


Riprodhimi
Riprodhimi

 • Nxjerrja e informacionit nga kujtesa dhe perdorimi i tij


Shifrin
Shifrin

 • Kujtesa shqisore

 • Kujtesa KASH

 • KAGJ


Kujtesa shqisore
KUJTESA SHQISORE

 • Futet informacioni shqisor ne formen e stimujve ndijore

 • Regjistron per nje periudhe te shkurter kohore, 0,5 sek

 • Nje ngacmues te nderprere arrijme ta perceptojme ende per nje kohe te shkurter

 • Kapacitet shume te madh

 • Mban informacionin shqisor, ne pritje per t’u perpunuar me tej

 • Kujtesa ekoike (vazhdimi I stimulit degjimor ne perceptim pasi vete tingulli ka pushuar)- Turvey, 1 sek.

 • Kujtesa ikonike (vazhdim I shkurter I stimujve pamore)- Sperling, 2 sek.


KASH

 • Depozite per 30 min

 • Fluksi i informacionit organizohet

 • Merr informacionin pasi individi e ka vene re ate

 • Kujtesa e punes, kujtesa aktive, e castit, paresore

 • Vendi ku mbahet informacioni per te cilin jemi te ndergjegjshem ne nje moment te caktuar

 • Kapacitet i kufizuar

 • Perforcohet me shume kur informacioni grupohet sipas nje logjike te caktuar

 • Realizohet nga bashkepunimi i lobit parietal dhe lobit frontal


KASH

 • Shtate, plus, minus dy

 • Informacioni mbahet me gjate ne KASH nese perseritet vazhdimisht

 • Kodimi: vendosja e informacionit ne sistemin e kujteses

 • Kemi prirje te mbajme mend ato informacione per te cilet jemi te interesuar dhe qe jemi te motivuar per t’I mesuar

 • Faktore kyc: kuptimshmeria dhe grupimi


 • Kuptimshmeria: vlera informative e materialit

 • Grupimi: proceskodimi me kombinimstimujsh

 • Kodi I informacioniteshte I njejtiqeperdoretedhe ne KASH, kapacitetieshte I limituar, riprodhimieshteshume I shpejte.

 • Perdorimperpunimin ne seri ne analizimin e elementeve

 • Edhepsekakoheteshkurter, perseritjandihmon ne mbajtjen mend ne KASH

 • Perseritja per mbajtjen mend

 • Perseritja per perpunimteinformacionit


KAGJ

Nepermjet perseritjes perpunuese kalojme informacionin ne KAGJ

Duhet t’I japim kuptim materialit dhe ta organizojme

Kapacitet i pakufizuar

Ruan informacionet per nje periudhe te gjate kohe

Eshte e perhershme

Tulving: 3 nenkategori te KAGJ

Ka nivele te ndryshme thellesie


Nenkategori te kagj
NENKATEGORI TE KAGJ

 • Thellesia e perpunimit

 • Tulving: 3 lloj kujtesash:

 • 1. Kujtesa episodike (sistemi me I larte I kujteses, na jep tiparet shtese te njohurive ne lidhje me pervojen), (kujtesa autobiografike, perfshin ngjarje qe kane kuptim per ne personalisht)

 • 2. Kujtesa semantike (lejon krijimin e modeleve mbi mjedisin, perfshin aktivitete njohese)

 • 3. Kujtesa proceduriale (tipi themelor I kujteses, krijohet lidhje midis stimujve dhe pergjigjeve. Perfshin sjellje te dukshme


Kujtesa proceduriale
Kujtesa proceduriale

 • Asosacione mes stimujve dhe pergjigjeve

 • Realizohen veprimtari praktike ne baze te njohurive paraprake proceduriale te caktuara


Kujtesa semantike
Kujtesa semantike

 • Operon me koncepte

 • Organizimi ne skema i njohurive dhe shprehje e tyre me fjale


Kujtesa episodike
Kujtesa episodike

 • Tipare shtese te ruajtjes se njohurive

 • Personale

 • Dije, fakte te ndodhura per nje kohe te caktuar

 • Pamje autobiografike


Kujtesa te tjera
Kujtesa te tjera

 • Kujtesa retrospektive

 • Kujtesa prospektive


 • Kujtesa ka baze biologjike

 • Kujtesa varet nga madhesia e trurit dhe jo nga vendndodhja ne tru

 • Hebb: teoria e konsolidimit- proces nervor I berjes se kujtimeve me te perhershme

 • Truri I vogel pergjegjes per kujtesen proceduriale, talamus dhe hipokampus pergjegjes per kujtesen semantike

 • Alzheimer


 • Veprimtarite praktike

 • Teknikat mnemonike

 • Konteksti dhe kujtesa

 • Te mesuarit e varur nga gjendja

 • Gjendjet emocionale te humorit ndikojne ne kujtese

 • Te nuhaturit


Collins quillian
Collins, Quillian

Konceptet dhe atributet organizohen ne lidhje me njeri-tjetrin.


Crregullimet
Crregullimet

 • Amnezia retrograda: humbje e kujteses per informacionet para aksidentit

 • Amnezia anterograda: veshtiresi ne te kujtuar ngjarjet qe kishin ndodhur pas aksidentit apo operacionit

 • Amnezia infantile: paaftesi per te kujtuar episode nga femijeria

 • Amnezia progresive

 • Amnezia histerike

 • Hipermnezia

 • Paramnezia


Mnemonistet
Mnemonistet

 • Aftesi te jashtezakonshme riprodhimi

 • Perdorim i teknikave te memorjes, shpesh te pavetedijshme

 • Imagjinata vizive dhe imazhet

 • Veshtiresi ne koncepte abstrakte


Organizimi
Organizimi

 • Metakujtesa (njohja e aftesise se kujteses sone)

 • Te kuptuarit e informacionit

 • Mjetet ndihmese te jashtme

 • Mjetet ndihmese te brendshme


Detyra per matjen e aftesise riprodhuese
Detyra per matjen e aftesise riprodhuese

 • Riprodhim i informacioneve te njohura me pare

 • Informacione te marra me mend

 • Riprodhim i dijes deklarative dhe proceduriale