Zagreb
Download
1 / 20

Zagreb - PowerPoint PPT Presentation


 • 258 Views
 • Uploaded on

Zagreb. Povijest Zagreba. Gradec  ili  Grič  je naziv za stari dio grada Zagreba  na obronku Medvednice iz kojeg je, zajedno s Kaptolom nastao današnji Zagreb.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Zagreb' - kendra


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

Povijest zagreba
Povijest Zagreba

 • Gradec ili Grič je naziv za stari dio grada Zagreba

   na obronku Medvednice iz kojeg je, zajedno s Kaptolom nastao današnji Zagreb.

 • Godine 1242. je Bela IV. izdao Zlatnu bulu kojom grad proglašava "slobodnim i kraljevskim gradom na brdu Gradec zagrebačkom". Od 1242. do 1266. je grad utvrđen bedemima i kulama, i njegov oblik i raspored ulica se do danas vrlo malo izmjenio.
O zagrebu
O Zagrebu

 • Zagreb je glavni grad Republike Hrvatske, i najveći grad u Hrvatskoj po broju stanovnika..

 • Zagreb danas predstavlja upravno, gospodarsko, kulturno, prometno i znanstveno središte Hrvatske. Položajem i kulturom spada u gradove Srednje Europe.

 • Grad Zagreb je posebna jedinstvena, teritorijalna, upravna i samoupravna jedinica koja ima položaj županije.
Ilica
Ilica

 • Sa 5653 m dužine, Ilica je jedna od najdužih ulica u Zagrebu. Proteže se od Trga bana Jelačića na istoku do Črnomerca na zapadu grada i broji više od 600 adresa.

 • Ilica je i glavna ulica za kupovinu u užem središtu grada, u kojoj se nalaze veliki dućani eminentnih svjetskih proizvođača odjeće, obuće i tehnike, te u kojoj se nalazi i slastičarski simbol grada, slastičarnica Vincek.Crkva sv marka
Crkva Sv.Marka

 • Crkva svetoga Marka jedan je od najstarijih građevnih spomenika grada Zagreba, a smještena je na Trgu svetoga Marka, kao i Hrvatski sabor.Trg bana josipa jela i a
Trg bana Josipa Jelačića

 • Trg bana Josipa Jelačića glavni zagrebački trg.

 • Njime dominira kip bana Josipa Jelačića  Dominika Fernkorna, danas okrenut prema jugu. Na istočnoj strani trga nalazi se fontana koja je suvremena verzija Manduševca, iliti Mandušinog zdenca. Prema legendi, Zagreb je dobio ime po lijepoj Manduši koja je, zgrabivši vode iz tog zdenca, napojila vojsku koja je tuda prolazila.

 • Trg se nije oduvijek nalazio u krugu grada, već je bio prazna poljana ispod zidina Gradeca i Kaptola, na kojoj su obitavali došljaci kojima je pristup gradu bio zabranjen.Zagreba ka katedrala
Zagrebačka katedrala

 • Zagrebačka katedrala ima veliku vrijednost za stanovništvo Zagreba, ali i cijele Hrvatske iz vjerskih i povijesnih razloga. U nju je utkana naša prošlost, sadašnjost i budućnost. Ona je svjedok najvećih, najradosnijih i najtužnijih trenutaka za hrvatski narod kroz povijest, ali je ujedno i veliki kulturni spomenik. Katedrala je jedna od naših najljepših građevina. Pošto su je više puta pogodila različita stradavanja, obnavljana je u različitim stilovima i možemo prepoznati elemente različitih stilova na njoj. Izvana se ističu detalji na tornju i zapadno pročelje s portalom. Zato katedrala, uz vjersko i povijesno značenje, ima i veliko kulturno i arhitektonsko značenje. Medvednica
Medvednica

 • Medvednica ili Zagrebačka gora je planina sjeverno od Zagreba. Sljeme, njezin najviši vrh (1033 m), je popularno izletničko mjesto do kojeg se može doći cestom ili pješke, planinareći. Godine 1981.zapadni dio Medvednice proglašen je parkom prirode.

 • Na uređenom se skijalištu od siječnja 2005. održavaju utrke za ženski svjetski skijaški kup. Skijalištem upravlja gradsko poduzeće "Sljeme – Medvednica.