Atomer m t pusok
Download
1 / 13

- PowerPoint PPT Presentation


  • 205 Views
  • Uploaded on

Atomerőmű típusok. Nyomottvizes (PWR) reaktor. Forralóvizes (BWR) reaktor. Nehézvizes (HWR) reaktor. Gázhűtésű reaktor (MAGNOX)(GCR). Gázhűtésű reaktor (AGR). RBKM Csernobili.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '' - jirair


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript


Rbkm csernobili

RBKM

Csernobili


Atomer m t pusok

A gyors tenyésztőreaktor aktív zónája két részből áll. A belsejében helyezkednek el a fűtőelempálcák, amelyek 15 %-osra dúsított UO2/PuO2 keveréket tartalmaznak. Ebben a részben a maghasadások dominálnak, míg a belső részt körülvevő, U-235-ben szegényített uránt tartalmazó UO2-köpenyben az urán 238-as izotópjának Pu-239-é alakulása a meghatározó folyamat. A gyorsreaktorokban a folyamat úgy irányítható, hogy az U-238-ból több hasadóképes Pu-239 keletkezzen, mint amennyi a maghasadásokhoz kell. Mivel mind a maghasadáshoz, mind a plutónium szaporításához gyors neutronok kellenek, ezt a reaktortípust "gyors tenyésztőreaktornak" hívják.


T riumos grafit t mb

Tóriumos grafit tömb áll. A belsejében helyezkednek el a fűtőelempálcák, amelyek 15 %-osra dúsított UO2/PuO2 keveréket tartalmaznak. Ebben a részben a maghasadások dominálnak, míg a belső részt körülvevő, U-235-ben szegényített uránt tartalmazó UO2-köpenyben az urán 238-as izotópjának Pu-239-é alakulása a meghatározó folyamat. A gyorsreaktorokban a folyamat úgy irányítható, hogy az U-238-ból több hasadóképes Pu-239 keletkezzen, mint amennyi a maghasadásokhoz kell. Mivel mind a maghasadáshoz, mind a plutónium szaporításához gyors neutronok kellenek, ezt a reaktortípust "gyors tenyésztőreaktornak" hívják.


Magas h m rs klet t riumos reaktor

Magas hőmérsékletű tóriumos reaktor áll. A belsejében helyezkednek el a fűtőelempálcák, amelyek 15 %-osra dúsított UO2/PuO2 keveréket tartalmaznak. Ebben a részben a maghasadások dominálnak, míg a belső részt körülvevő, U-235-ben szegényített uránt tartalmazó UO2-köpenyben az urán 238-as izotópjának Pu-239-é alakulása a meghatározó folyamat. A gyorsreaktorokban a folyamat úgy irányítható, hogy az U-238-ból több hasadóképes Pu-239 keletkezzen, mint amennyi a maghasadásokhoz kell. Mivel mind a maghasadáshoz, mind a plutónium szaporításához gyors neutronok kellenek, ezt a reaktortípust "gyors tenyésztőreaktornak" hívják.