slide1 l.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Nye materialer 2006 Indkøbt til overbygningen i klassesæt. Præsenteret af Jørgen Larsen på CFU i Aabenraa 0nsdag den 11. PowerPoint Presentation
Download Presentation
Nye materialer 2006 Indkøbt til overbygningen i klassesæt. Præsenteret af Jørgen Larsen på CFU i Aabenraa 0nsdag den 11.

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 26

Nye materialer 2006 Indkøbt til overbygningen i klassesæt. Præsenteret af Jørgen Larsen på CFU i Aabenraa 0nsdag den 11. - PowerPoint PPT Presentation


  • 477 Views
  • Uploaded on

Nye materialer 2006 Indkøbt til overbygningen i klassesæt. Præsenteret af Jørgen Larsen på CFU i Aabenraa 0nsdag den 11. og 18 april 2007. Målgruppe : 6. – 8. klasse. Lene Kaaberbøll: Skyggeporten.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Nye materialer 2006 Indkøbt til overbygningen i klassesæt. Præsenteret af Jørgen Larsen på CFU i Aabenraa 0nsdag den 11.' - jana


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1

Nye materialer 2006Indkøbt til overbygningen i klassesæt.Præsenteret af Jørgen Larsenpå CFU i Aabenraa0nsdag den 11. og 18 april 2007.

lene kaaberb ll skyggeporten

Målgruppe: 6. – 8. klasse

Lene Kaaberbøll: Skyggeporten

I denne længe ventede bog fra Lene Kaaberbøls hånd møder vi den 13-årige Anna. Anna bor alene med sin kunstnerfar og er tillige stum. Hvor slemt kan det være? Det kan i hvert fald blive værre, og det bliver det! Skyggeporten er en fantasyroman med alt, hvad der hører til: parallelle universer, det godes kamp mod det onde, et persongalleri med overnaturlige evner und so weiter. Bogen handler om forældrefravær, svig og forræderi, men også om opofrelse og at træde i sin skæbnebestemte karakter. Og så får det fremmedfjendske Danmark også lige et fortjent rap over fingrene. Nogle af symbolerne og de intertekstuelle referencer fanger alle børn ikke, men det bliver deres læseoplevelse nok ikke fattigere af.

slide3

Målgruppe: 7. – 8. årgang

Louis Sacher: Straffen

211 sider. Den uskyldigt dømte Stanley er sendt til en opdragelseslejr i Texas USA, hvor drengene skal grave huller i en udtørret sø for at styrke karakteren. Men hvad leder de i virkeligheden efter? En bog om ungdom, straf, personlighedsudvikling og tidsrejse

Den er drevet af fortællelyst, elementær spænding og en original ide. Et yderst behageligt alternativ til alle de andre ungdomsbøger, der er skrevet med skyldig hensyntagen til diverse ungdomsproblemer

Filmatiseret

slide4

Målgruppe: 8. – 10. klasseIna Bruhn: Den anden brorIna Bruhn, som lærere og elever lærte at elske via I år er alting anderledes og Dame, knægt, joker, har begået endnu et lille mesterværk. I Den anden bror fra 2004 skriver Ina Bruhn om smertelig tab, at forsøge at finde meningen med det meningsløse og om at komme om på den anden side af sorgen: En juninat kører ”gulddrengen” Peter ind i et vejtræ og dør på stedet. Han efterlader en kæreste, to forældre, en søster og en bror samt en masse ubesvarede spørgsmål. De to efterladte søskende, Jens og Nanna, mødes et år efter ulykken og fortæller hver deres historie i forfatterens krydsklippende stil om livet før og efter den anden bror.

slide5

Målgruppe: 6. – 7. klasseSverre Henmo:Op som en løve – ned som et lamLeo på 13 år er en af de seje i klassen. Han slår, før han tænker. Men på lejrskolen bliver klassehierarkiet, og Leo, godt og grundigt rystet. Nu ville det jo næsten ikke være en børne-/ungdomsbog, hvis ikke der var en forklaring og løsning på Leos voldelige adfærd. Men bogen er skrevet i øjenhøjde med de unge, og moralen skæres ikke ud i alt for tykke skiver. Men skåret ud – den bliver den.

slide6

Målgruppe: 8. – 9. klasseSøren Jessen: Den skæve drengNoveller Hvad sker der i en gruppe unge, når fantasi bliver til virkelighed? Kan man blive skæv i kroppen af hashkager, dyrke sine egne pengesedler, blive usynlig pga. anoreksi, og kan en mobiltelefon gro fast på øret? Bogens personer er helt almindelige unge og emnerne er almindelige ungdomsproblemer som familieliv, anoreksi, pubertet og selvværd. Men intet fremstilles normalt i Søren Jessens univers, derimod finder man en række absurde og surrealistiske fortællinger. Der leges med sproget, og det er alt sammen meget morsomt og tankevækkende. Den skæve dreng kan med stor fornøjelse læses gentagne gange, for man vil hele tiden finde nye detaljer og pudsigheder.

slide7

Målgruppe: 7. – 8. klasse

Anders Johansen: Sølvbroen

Kristoffer er 14 år og lige konfirmeret. På vej til ferie i Grækenland tænker han tilbage på forrige sommer, da hans far inviterede ham med på kanotur bare de to sammen. Stoffer anede uråd. For det var helt tydeligt, at faren ville noget bestemt med den tur.

Så på trods af at han egentlig havde aftalt at bruge den første del af sommerferien på at spille DOOM med en kammerat, og på trods af de mange myg i Sverige, for slet ikke at tale om hans vanskræk, tager Kristoffer med.

Men hvad er det for en besked han skal helt ud i vildmarken for at få. Skal forældrene skilles?

slide8

Målgruppe: 8. – 9. klasse

Bent Haller: Kun

Høst, 2006. - 156 sider

Hvad er sandhed, og hvad er drøm? Det er svært at blive klog på i Bent Hallers foruroligende, men meget velskrevne og anbefalelsesværdige roman.

14-årige Simon begynder at få mareridt om den mystiske og på en gang dragende og skræmmende Anastasia. Han dropper ud af skolen, begynder at tage stoffer og går mere eller mindre i opløsning.

Det kan være lidt svært at følge med i hans splittede og forvirrede verden. Bent Haller forklarer ikke tingene krystalklart for læseren, også slutningen er åben for fortolkning, men uanset bliver man grebet af historien om Simon Kun Andersen.

slide9

Målgruppe: 8. – 10. klasseJosefine Ottesen: Krigeren, del 1 På den yderste øFølg drengen Odds liv fra han skylder i land på en ø og holdes som træl hos en troldkvinde, til han møder kongens mænd. Spændende fortælling fra vikingetiden. Som ganske lille skyllede Odd i land på Berkanas ø, og siden er han blevet holdt som træl af troldkvinden, der vil give den unge mand tilbage som offer til havet. Odd selv drømmer hemmeligt om at blive kriger i kongens hird, men vejen mod målet er ikke bare uendeligt lang; den bliver også blodig og fuld af svig. Pressen skrev"Man mærker, det er hjerteblod. Det er nærmest verdensklasse ...“Steffen Larsen, Politiken.

slide10

Målgruppe: 9. – 10. klasseKim Fupz Aakeson: Anden omgangUdvalgte novellerUdvalgte noveller fra 3 tidligere udsendte samlinger, som kredser om familieliv, parforhold og dødenSIDEMANDEN:Forord, Filmen, Selskabet, Lykken, Bagatellen, MirakletDYREKREBSEN: Krebsen, Løven, Vægten, Skorpionen, POPMUSIK: Den förste gång jag såg dig, Vårvise, I'm bad, I'm bad, Only a Heartbeat away, Søndag med dig, I put a spell on you, Bright side of the road, I'm the great pretender, Leaving on a jetplane, Den allersidste dans, Gem et lille smil, Kvinde min,Only the Lonely, When I saw her standing there, Bye, bye, daddy cool, Sølvbryllup

slide11

Målgruppe: 9. – 10. klasseKarsten Lund: Menneskesmugler.Ved retten i Svendborg står en mand anklaget for menneskesmugling. Han er pensionist og har indimellem suppleret pensionen med lidt cigaret- og spiritussmuglerier. Men nu er han blevet taget på fersk gerning, da han har hentet iranske flygtninge i Tyskland og sejlet dem til Danmark. Under retsmødet forekommer den kvindelige dommer ham bekendt. Det viser sig, at hun som lille pige var blandt de danske jøder, som han i oktober 43 hjalp til Sverige ... Krimi fra 14- år.

slide12

Målgruppe: 9. – 10. klassePia Juul: Den gang med hunden. novellesamlingNoveller om de mangeartede stærke kræfter, der lurer lige under overfladen på tilsyne-ladende almindelige menneskerSproget er meget præcist og nuanceret, og replikkerne falder mundret. Der står en del mellem linjerne, og der er ikke skrevet ét ord for meget. Novellerne er således meget formfuldendte, elegante og overraskende. Sprog og handling går op i en højere enhed. En af novellerne, " Ude på landet", er en H.C. Andersen pastiche. Der er både ironi og dramatik, overraskende pointer og en gådefuldhed i novellerne, som giver stof til eftertanke. De klæder hinanden og har visse gennemgående træk, men kan også læses helt selvstændigt. De er i høj grad egnede til oplæsning.

slide13

Målgruppe: 6.- 7. klasse.Claes Johansen:Maries Krig.Sønderjyske Marie på 14 oplever krigen i 1864 på nærmeste hold. Hendes far er indkaldt til den danske hær. Familien frygter hans skæbne og må selv flygte fra Sønderborg”Hvorfor kan man ikke bare sige, at nogen er danskere, og nogen er tyskere? Man behøver vel ikke blive uvenner bare på grund af det?” spørger Marie.Men danskere og tyskere BLIVER meget alvorlige uvenner i 1863, hvor Marie er 14 år. Hun har en tryg og normal tilværelse sammen med sine forældre og sin lillebror i Sønderborg, men det ændres brat en dag i december.

slide14

Målgruppe: 7. – 9. klasseCecilie Eken: ValravnenI skumringen på Dødningebakken møder den smukke jomfru Eline en mystisk og skræmmende ravn. Mødet bliver afgørende for Eline og for de, der er med hende, ikke mindst drengen Per. Alle bliver de spundet ind i et net af hemmeligheder og løfter, der ændrer deres tilværelse for altid. Valravnen er en roman om kærlighed. Den er skrevet med inspiration i en folkevise og foregår i en verden ikke ulig Danmark i 1400-tallet. Om ravnen hedder det i visen, at ”den skal have den onde lykke”, og det er dette tilsyneladende selvmodsigende begreb, der udgør romanens omdrejningspunkt.Jeg fandt frem folkevisen om Valravnen i en bog, jeg tilfældigt stødte på biblioteket. I den stod der: ”Valravnen er en mand, der er blevet forvandlet til en ravn, og kun kan løses fra trolddommen, hvis han får lejlighed til at drikke et spædbarns (drengebarns) blod”! Adhr, tænkte jeg, hvor lækkert. Jeg vidste med det samme, at der var en historie i den figur.

slide15

Simon Skov Fougt: Noget nær det perfekte, dansk rap og lyrikDette er nok den første udgivelse til dansk, der direkte arbejder med rap. Bogen er meget gennemført og ligger fuldstændig på beatet, når der skal gøres rede for, hvad rappen og dens lyrik har at fortælle os. "Noget nær det perfekte" indeholder både ældre og nyere tekster fra for eksempel Klaus Rifbjerg, Dan Turèll, Tom Kristensen, MC Einar, Den Gale Pose og ikke mindst Jokeren. Bogen giver herved eleverne mulighed for at arbejde med udtryksformer, intertekstualitet, forfatternes samtid, identitet og livsværdier på et metaniveau. Bogen er spækket med opgaver med mange arbejdsformer, og det anbefales i bogen, at eleverne bruger portefølje. Den indeholder også masser af billeder og faktabokse, der giver eleverne overblik og inspiration til at prøve rappens og lyrikkens udtryksformer.Målgruppe: 8. – 10. klasse

slide16

Målgruppe: 8. – 9. klasseAnne-Grethe Dahms: Død mands støvlerHistorisk roman fra Danmark. Olle får af sin far foræret en druknet sømands støvler, men forfølges i drømme af ham. Hårdt arbejde er nødvendigt for at den fattige familie skal overleve, men er det nok?. 'Død mands støvler' er nok ikke en bog, som vil skabe storm på biblioteket, men det er en forbandet god bog! På overfladen handler Anne-Grethe Dahms' roman om gamle dage ude på landet med fattigdom og mus. Et råt og primitivt liv. Men lige under huden gemmer sig i sprog og tonefald en tidløs historie om at være menneske under ekstreme forhold.(Steffen Larsen)Emne: fattige, bønder, familien, døden, Danmark, 1600-1699.

slide17

Målgruppe: 5. – 7. klasseBent Haller: Til hjertet flyverForlaget Høst fejrer, at Bent Haller runder de 60 med udgivelsen af antologien "Til hjertet flyver", der indeholder 12 noveller, kortprosatekster og romanuddrag skrevet fra 1979 til 2006. De henvender sig alle til læsere i mellemgruppen fra 9-13 år og kan bruges som højtlæsning eller til litteraturundervisning i folkeskolen. Har Bent Haller egentlig nogensinde skrevet bare én lille glad sang? Nej, vel! Det lader han andre om. Som denne forfatter ser verden, er der ikke meget at glæde sig over. Nu bliver han 60 år (på mandag) med det skæve røntgenblik, de sære syner og sansen for tomhed helt intakt. Bent Haller er en stridsmand. Han overgiver sig ikke. I dagens anledning udsender Bent Hallers trofaste forlag Høst en antologi med en række korte historier og uddrag af romaner. De spænder fra 1979 til den nyskrevne 'Til hjertet flyver', som har givet bogen navn. Hver historie er stærkt illustreret af de bedste, danske tegnere. Nu må han da blive glad! Af Steffen Larsen

slide18

Målgruppe: 6. – 7. klasseKanongode fortællingerTrine MayEn række fortællinger fra forskellige perioder i litteraturhistorien og en indføring i periodens tid og forfattere. Med opgaver Hertil findes supplerende materiale på bogens internetadresse.Bogen indeholder en kort, overskuelig litteraturhistorisk opstilling fra folkevisen til realismen. Altså fra folkevisen til Benny Andersen og Steffen Brandt. Mellem disse poler nævnes oplysningstiden, romantikken og romantismen; hver periode med tidstypiske eksempler sat over for nutidige paralleller.

slide19

Målgruppe: 8. – 10. klasseTekst efter tekstSimon Rosendal Frandsen og Anders Simmelkiær“H.C. Andersens "Den grimme ælling" og Pontoppidans "Ørneflugt" er det klassiske eksempel, men hvorfor stoppe her, når både Rune T. Kidde, Jannik Hastrup, Peter Fogtdal, Poul Borum og Asger Jorn har skrevet, tegnet og filmet med afsæt i det kanøflede fjerkræ? Eller når Jan Guillou har ladet sin fiktive ridder Arn møde sin lige så fiktive kollega Ivanhoe i Jerusalem?Dette fortrinlige materiale påviser, ... hvordan man kan arbejde med intertekstualitet som tilgang til litteraturundervisningen. Elevens bog er en fantastisk tekstsamling forsynet med gennemtænkte arbejdsspørgsmål til hver enkelt tekst ..."  Tonny Hansen, Folkeskolen, nr. 9, 2007

slide20

Målgruppe: 6. – 9. klassePeter Madsen: Valhalla 13, Balladen om BalderBalladen om Balder er fremragende og man kan fint læse det som et enkeltstående værk. Man mærker at Peter Madsen og Henning Kure er blevet mere voksne i deres tilgang til myterne, og at Madsen som tegner har fået flere strenge at spille på siden debuten med Ulven er løs fra 1979. I Balladen om Balder har man både fornøjelsen af den klassiske humor der kendetegner serien, men derudover har den også fået et mere dystert islæt, og man kan se klare paralleller, rent visuelt, til Madens to mesterværker, som kom i hus i sammenarbejde med Det danske Bibelselskab; nemlig Menneskesønnen (1995) og Jobs bog (1999).

slide21

Winge, Mette Den femte vinter  En besættelsestidsroman256 s. 2. verdenskrigs sidste år, oplevet i København af forskellige mennesker, som hver på sin måde bliver involveret og bærer ar, da freden kommer.Der er meget, der helst ikke skal tales om i syvårige Lones hjem i denne femte besættelsesvinter. Man taler fx ikke om de vildt-fremmede unge mænd, der af og til overnatter i gæsteværelset. Der bliver heller ikke sagt noget om, at forholdet mellem Lones far og mor ikke er så godt, som det kunne være, eller hvorfor faderen så tit er hjemmefra i kortere og længere perioder. Men livet skal jo leves, og det gør de så, vel vidende at så længe krigen varer, kan alting ske, og at den dag, krigen er slut, vil alt blive anderledes. Mette Winge skriver godt, sproget lystrer hende, så det er en fornøjelse at forsvinde ind i bogen. Og hun husker godt, med fotografisk præcision, så besættelsens sidste vinter aftegner sig for læserens indre øje, som var det en film, der flimrede forbi.

slide22

Bukdahl, Lars Poesi dér : danske raptekster 1988-2004122 s.Den første antologi af danske raptekster. Bogen afrundes med en grundig indføring i rappen og alle dens formaliteter, koder, formater og rollespil."Men hvorfor læser (og hører) man så ikke som en selvfølgelighed tekster af Eminem og Outkast, Jokeren og Malk De Koijn i dansk- og engelsktimerne i Folkeskolen. Fordi rap er en folkelig/subkulturel, kommerciel, mundtlig, postmoderne/præmoderne form for poesi. Og den poesi, man læser de nævnte steder, er defineret som det modsatte, som nemlig elitær/finkulturel, eksklusiv, skriftlig, moderne. … Vi kan nøjes med at konstatere, at det er for galt og ærligt talt lettere absurd - rappen er trods alt en poesi, der befinder sig i unge menneskers hoveder i forvejen til forskel fra den statsanerkendte poesi - og så gøre noget ved det nu og lige her"(fra Forord).

slide23

En digtsamling.En kasse med blandede digteLars Bukdahl: 116 chok for sheiken, Peter Laugesen: Barnetro Morten Søndergaard: Bier dør sovende, F. P. Jac: Det forsømte postbud, Rasmus Nikolajsen: Digte om lidt, Annemette Kure Andersen: Dokument, Peter Poulsen: Drengen og månen, Niels Lyngsø: Force majeure, Peter Laugesen: Indianer Joes vandskål, Kaspar Kaum Bonnén: Træning - øvelser for rum, Peter Poulsen: Måske Jane Fonda kommer forbi, F. P. Jac: Numse-Kajs otier på de græske øer, Torben Persson: Nøgenhedens legionær - Gustaf Munch-Petersen, Peter Laugesen: Plettede plusfours, Birgit Munch: Rend mig i generne, Lone Munksgaard Nielsen: Skæbnen og mig. Digte for børn, Torben Persson: Steppeulven, Niels Lyngsø: Stof, F. P. Jac: Usvækkede digte. Udvalgte digte 1976-2000, Janina Katz: Varme steder.NB: En anmelderkasse på vej

slide24

Film: Kortfilm til mellemtrinnet 1 DVD, Dansk Filminstitut. Min far er bokser. Ska' vi være kærester? Pin up. Lauges kat. Stil. Buldermanden.Kikser. Drengen der gik baglæns.Kortfilm til mellemtrinnet 2 DVD Dansk Filminstitut.Bror, min bror. Pigen som holdt op med at lyve. Lykkefanten. Oginokken. Dykkerdrengen.Drømmen 1:1BaglandGasolinTo ryk og en afleveringAdams æblerTerkel i knibe

slide25

CD’erDe første kærester på månen, TV 2Over stok og sten. Bikstok Røgsystem. Andersens drømme. Anden, Soevnloes??????

slide26

Andre udtryksformerAvistid.dk (både faste og levende reklamer)Youtube.com (Jokeren, Nik og Jay, Hvor små vi er)Danskspil.dk (lotto, måljagt, oddset)http://www.dr.dk/dr1/obs (rådet for større færdselssikkerhed, aids, takenfrivillig)