Grupa 2
Download
1 / 8

Grupa 2 - PowerPoint PPT Presentation


  • 102 Views
  • Uploaded on

Grupa 2. Laptele si Produsele Lactate. Laptele este un aliment valoros in hrana oamenilor ,datorita continutului de substante nutritive ,in special proteine.Pentru continutul sau de calciu si fosfor este un aliment de baza pentru copii si batrani.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Grupa 2' - ira-levy


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

Grupa 2

Laptele si Produsele Lactate

Laptele este un aliment valoros in hrana oamenilor ,datorita continutului de substante nutritive ,in special proteine.Pentru continutul sau de calciu si fosfor este un aliment de baza pentru copii si batrani.

Laptele poate fi utilizat sub urmatoarele forme:

-lapte de consum(normalizat)este laptele adus la continutul de grasime dorit

-conserve din lapte(lapte sterilizat,lapte concentrat,lapte praf)

-produse lactate(iaurt, smantana, unt, branzeturi, cascaval etc.)

Continutul de grasimi al laptelui normalizat existent in comert poate fi: 3%; 2,4%; 2%; 1,8%; 0,1%.


Grupa 2

Continutul de grasimi al laptelui normalizat existent in comert poate fi :3%; 2,4%; 2%; 1,8%; 0,1%.

Atat laptele,cat si produsele lactate sunt usor si rapid digerate de organismul uman,participand la cresterea energiei si a rezistentei organismului fata de unele boli.Laptele favorizeaza cresterea dezvoltarea si functionarea organismului.


Grupa 2

Laptele si produsele obtinute din el contin majoritatea substantelor nutritive necesare organismului,intr-o proportie echilibrata,si sunt asimilate de catre organism.Laptele si majoritatea produselor lactate poseda proprietati dietetice.

Laptele de vaca contine 3% proteine cu valoare nutritiva sporita,legate cu calciu si fosfor.


Grupa 2

Pentru digestie laptele necesita effort mic din partea stomcului,in stare naturala si folosit la preaprarea diferitelor bucate,laptele e indinspensabil in dietoterapia multor maladii.

Comparativ cu laptele,aceste produse se asimileaza mia usor,stimuleaza secretia glandelor digestive,normalizeaza peristaltismul intestinal si inhiba in el microbii de putrefactie si nocivi.

Laptele de calitate buna are culoare alba putin galbuie,fara miros si gust neplacut.Asemanator trebuie sa fie si celelalte produse lactate.


Grupa 2

Laptele este un lichid nutrient produs de stomcului,in stare naturala si folosit la preaprarea diferitelor bucate,laptele e indinspensabil in dietoterapia multor maladii.glandele mamare ale mamiferelor femele. Este sursa principală de nutriţie a nou-născuţilor, înainte de fi capabili de a digera alte mâncăruri. Poate însemna şi sucul alb al nucilor de cocos.


Grupa 2

Compoziţia laptelui variază mult între diverse mamifere. Laptele uman, de exemplu, conţine multă lactoză, principalul zahar al ei. Spre deosebire de acesta, laptele de vacă conţine mai puţin zahăr şi mai multă grăsime. Laptele de vacă este compus din 3,5% grăsime, 8,5% solide din lapte şi 88% apă. Proteina principală (80%) este caseina. Laptele anumitor mamifere, printre care vaci, oi, capre, bivoli şi cai este colectat pentru a fi consumat de oameni, fie direct, de obicei după pasteurizare, fie procesat în produse lactate precum smântână, unt, iaurt, îngheţată sau brânză.

Dacă laptele neprocesat este lăsat pentru o perioadă, devine acru. Este rezultatul fermentării bacteriilor acidului lactic, care transformă zahărul din lapte în acid lactic.


Grupa 2

Este rezultatul fermentării bacteriilor acidului lactic, care transformă zahărul din lapte în acid lactic. Acest proces de fermentare este folosit în producerea anumitor produse lactate. Laptele pasteurizat se va înăcri dacă nu este ţinut în frigider şi este recomandat a fi ţinut între 1° şi 4° Celsius. Înacrirea laptelui poate fi oprită prin tratarea la temperaturi foarte ridicate (tratament UHT), astfel, laptele putând fi păstrat în cutii pentru mai multe luni fără a se înacri.