traditii ale minoritatilor din romania n.
Download
Skip this Video
Download Presentation
Traditii ale minoritatilor din Romania.

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 13

Traditii ale minoritatilor din Romania. - PowerPoint PPT Presentation


 • 388 Views
 • Uploaded on

Traditii ale minoritatilor din Romania. De Albu Bogdan. Despre Germanii. In Sibiu m area majoritate a populației este reprezentată de români (94%) care conviețuiesc împreună cu germanii, descendenți ai coloniștilor saxoni care au emigrat în sec XII din zona Luxemburg, Lorena, Alsacia.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Traditii ale minoritatilor din Romania.' - jesus


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
despre germanii
DespreGermanii
 • In Sibiu mareamajoritate a populației este reprezentată de români (94%) care conviețuiesc împreună cu germanii, descendenți ai coloniștilor saxoni care au emigrat în sec XII din zona Luxemburg, Lorena, Alsacia.
obiceiuri la germanii
Obiceiuri la Germanii
 • În Germania, oamenii îşi decorează tufele sau crengile aduse în casă pentru buchetul de Paşte cu ouă colorate, agăţate ca nişte globuri. Potrivit tradiţiei, acestea ar trebui să fie ouă de găină, cărora le-a fost golit conţinutul. Astfel de ouă colorează cei mici încă de la grădiniţă, pe lângă ouăle fierte vopsite de ei „la rece”.
despre rromi
DespreRromi
 • Minoritatea romă din România constituie unul dintre grupurile etnice minoritare cele mai mari din România. Eireprezinta 2.5% din populatie. Raportular fi aproximativ, fiindcă mulți din ei ar refuzasă declare etnicitatea lor actuală. Romii sunt concentrați cu precădere în Transilvania, Crișana, Muntenia și Oltenia. Dar si in alte zone din tara.
obiceiuri la rromi
Obiceiuri la Rromi
 • Nunta la ţigani este mult mai colorată, veselă decât la români. Femeile poartă toalete foarte colorate şi sclipitoare, pe care le accesorizează cu multe bijuterii din aur.
 • Muzica la nunţile tradiţionale ţigăneşti este cea lăutărească. Se întâmplă de multe ori ca familia să nu fie de acord cu relaţia tinerilor, iar băiatul fură mireasa, se ascund undeva câteva zile după care anunţă familia unde sunt.
despre maghiari
DespreMaghiari
 • Maghiarii din România reprezintă cea mai numeroasă minoritate etnică din România. La recensământul populației din 2002 au fost înregistrați în România 1.431.807 etnici maghiari, reprezentând 6,60% din populația țării.
 • Ponderile cele mai mari de populație maghiară se înregistrează în Ardeal, în special în județele Harghita (84,61%) și Covasna(73,81%).
obiceiuri la maghiari
Obiceiuri la Maghiari
 • Balul strugurilor-sarbatoare a recoltei , incepe cu slujba religioasa, urmata apoi de bal. Tinerii satului isi aleg un rege-conducator al balului si o regina, partenera acestuia. Imbracati in costume populurepleaca-baietiicalarii pe cai si fetele in carute - prin satele invecinate pentru a invita lumea la bal.
despre svabi
Despresvabi
 • Șvabii bănățeni (germană BanaterSchwaben, în română simplu șvabi) sunt o etnie germană din grupul Șvabilor dunărenicare au emigrat în Banat cu peste 200 de ani în urmă, venind din diferite regiuni din sudul Germaniei și Austria. Deși a format pentru lungă vreme o minoritate puternică și importantă, datorită transformărilor politice din ultimul secol cea mai mare parte a șvabilor bănățeni s-a întors în Germania.
obiceiuri la svabi
Obiceiuri la Svabi
 • Tăierea porcului reprezenta unul dintre evenimentele cele mai aşteptate de către svabibănăţeni, indiferent de etnie. Decurgând după un adevărat ceremonial, tăierea porcului asigura hrana pe un an de zile, după cum se exprimau paorii. Participa întreaga familie, dar şi persoane specializate în abatorizare, din cadrul comunităţii. Aproape orice parte din animal îşi găsea întrebuinţare, era preparată şi conservată pentru consum de-a lungul întregului an.
despre sarbi
DespreSarbi
 • Sârbii din Româniasuntmembrii unei minoritățietnice, care numără, în conformitate cu rezultatele recensământului din 2002, 22.518 de persoane, adică 0,1% din populația țării. Recensământul din 1992 înregistra 29.408 de sârbi.
 • Sârbii locuiesc în principal în regiunile din sud-vestul României, unde constituie majoritatea absolută în două localități.
obiceiuri la sarbi
Obiceiuri la sarbi
 • Înajun de Craciun(Badnje veče) , seaprinde badnjakul, un trunchi de stejar tânăr, ce se tăia pe vremuri dinpădure. În zilele noastre, este doar un mănunchi de crengi de stejar, însăsemnificaţia este aceeaşi: acest lemn tânăr îl simbolizează pe Isus Hristosşi intrarea Lui în lume, în inima şi-n casa noastră. Iar fapta arderiibadnjakului reprezintă căldura iubirii lui Hristos. În al doilea rând,badnjakul aminteşte de lemnul pe care l-au adus păstorii în peştera cearece şi pe care l-a aprins Iosifpentru a-l încălzi pe Fiul Domnului, abia născut
despre evrei
Despreevrei
 • Minoritatea (etnia) evreiască pe teritoriul actual al României are o istorie ce se întinde pe aproximativ două milenii, dar a devenit semnificativă din punct de vedere numeric și al ponderii economice și culturale mai ales începând cu secolul al XIX-lea. Potrivit recensământului oficial din 1930, totalul evreilor din România era de 756.930.
 • La sfârșitul sec.al XX-lea acestă minoritate s-a redus la un număr foarte mic de membri. În 2002 au fost recenzați în România 6.179 evrei.
obiceiuri la evrei
Obiceiuri la evrei
 • În întreg cuprinsul Vechiului Testament se poate observa practicarea endogamiei: din punct de vedere al naţionalităţii, al culturii sau al religiei. În ce priveşte poporul evreu, odată cu formarea acestuia Dumnezeu le porunceşte să se căsătorească doar cu cei din aceeaşi naţionalitate cu ei (Deuteronom 7:1-5). Aceasta era una din primele condiţii pe care un tânăr trebuia să le îndeplinească pentru a se căsători. Mai mult de atât, un tânăr nu trebuia să se căsătorească împotriva voii.