f retag betalar ofta ut fel l n l.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Företag betalar ofta ut fel lön PowerPoint Presentation
Download Presentation
Företag betalar ofta ut fel lön

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 12

Företag betalar ofta ut fel lön - PowerPoint PPT Presentation


 • 145 Views
 • Uploaded on

Det är inte alls ovanligt att företagen betalar både för mycket och för lite lön till sina medarbetare. I slutänden kan det handla om rätt stora summor i felaktiga utbetalningar.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Företag betalar ofta ut fel lön' - guest44699


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
f retag betalar ofta ut fel l n

Företag betalar ofta ut fel lön

Fem tips från BDO Sverige

bakgrund
Bakgrund

Betalar ditt företag ut rätt lön till medarbetarna? Om ni känner er säkra på att löneutbetalningarna faktiskt är korrekta så är det jättebra, förstås. Men då är ni nog dessvärre i minoritet bland svenska företag. Som ledande företag inom revision, rådgivning och företagsservice är BDO´s väl grundade uppfattning att många svenska företag skulle behöva se över hur de betalar ut lön.

b de f r mycket och f r lite
Både för mycket och för lite
 • Det är inte alls ovanligt att företagen betalar både för mycket och för lite lön till sina medarbetare. I slutänden kan det handla om rätt stora summor i felaktiga utbetalningar.
mest utmanande f r sm f retag
Mest utmanande för småföretag
 • Störst utmaningar finns det hos de lite mindre företagen. En viktig anledning märker BDO är att dessa företag ofta låter någon som inte är utbildad för uppgiften hantera lönerna. Kanske känner de inte till hur svårt det faktiskt är att till exempel räkna ut vilka dagar som är semesterlönegrundande, och kanske har de inte riktigt funderat igenom vad följderna kan bli. Därför ser de nog inte heller vinsten med att säkerställa att löneutbetalningarna sköts på ett bra sätt.
kan ge d ligt rykte
Kan ge dåligt rykte
 • En sak som vi tycker fler borde tänka på är att företag som betalar fel lön faktiskt kan få dåligt rykte hos anställda. Dessutom kan felaktiga utbetalningar skapa negativa skatteeffekter i det längre perspektivet för företaget.
fem punkter
Fem punkter
 • Så här kommer fem punkter som tillsammans kan bli ett bra första steg mot en kvalitetssäkring av era löneutbetalningar:
punkt 1
Punkt 1
 • Lita inte på att revisorn löser alla problem. En normal revision tar sällan hänsyn till avvikelser av mindre karaktär även om dessa är stor betydelse för medarbetaren och dennes syn på arbetsgivaren.
punkt 2
Punkt 2
 • Inse att lönehantering och redovisning är olika kompetenser. Till och med redovisningsbyråer tar hjälp med sin lönehantering.
punkt 3
Punkt 3
 • Säkerställ kompetensnivå hos löneansvariga. Har de rätt kompetens för att hantera kollektivavtal, semesterskuldsberäkningar eller ferielöner? Om inte, satsa på utbildning.
punkt 4
Punkt 4
 • Säkerställ att löneansvariga förstår lönesystemet ordentligt. Det är viktigt att löneansvariga kan göra ändringar i parametrar snarare än att endast göra som de blivit lärda av någon annan långt bak i tiden.
punkt 5
Punkt 5
 • Den viktigaste punkten: Gör en rejäl satsning på att bygga upp egen lönekompetens - eller lej ut hela lönefunktionen.
om bdo sverige
Om BDO Sverige
 • BDO hjälper företag och offentliga uppdragsgivare med rådgivning, revision, skatt och företagsservice. Företaget har mer än 400 anställda på 17 kontor över hela landet och är en del av BDO International. www.bdo.se