geo kon miai sszef gg sek n.
Download
Skip this Video
Download Presentation
Geoökonómiai összefüggések

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 20

Geoökonómiai összefüggések - PowerPoint PPT Presentation


 • 50 Views
 • Uploaded on

Geoökonómiai összefüggések.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Geoökonómiai összefüggések' - finnea


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
geo kon miai sszef gg sek

Geoökonómiai összefüggések

Megjegyzések a hazai természeti erőforrások hasznosításának alakulásához. Érdekek háborúja vagy együttműködés a globalizáció, amelyben „a világ vezető hatalmai között az erők küzdelme a katona – politikai térből a gazdasági térbe tolódott” és „a nemzetközi kapcsolatokban az ütközések geoökonómiai jellegűvé alakultak”?

slide2

Nagyerőművek teljesítőképessége

Nagyerőművek beépített névleges bruttó villamos teljesítőképessége 2011. dec. 31-én.(Stróbl Alajos kimutatása)

ÁH

ÁH

ÁH

atom szén gáz olaj

MW

a nukle ris komponens megjelen se s k lts ge
A nukleáris komponens megjelenése és költsége
 • 1949-ben megtörtént az első sikeres szovjet atombomba robbantás.
 • A német urántermelés költségei horribilisek voltak, meghaladta a szovjeteknek fizetett Kelet - Német háborús jóvátétel összegét és kimerítette a gazdaságot.„Gazdasági erőnk többségét az uránérc kutatása és előkészítése emésztette fel, …a szocialista tábornak több év folyamán ellentétel nélkül több, mint évi 1 milliárd Márka értéket szállítottunk …” írta Ulbricht Hruscsovnak 1958-ban.
 • Az első magyar urán bányaüzemeket 1955-ben kezdték mélyíteni, 1956-ban víz alá kerültek, 1957-ben léptek termelésbe
 • 1966-ban megkezdődött, majd egy évtizedes megszakítást követően folytatódott az atomerőmű építése
slide4

A kőolaj komponens. A Barátság és az Adria vezeték, Algyő. A Dunai Finomító. 1976-ban épült a Tiszai Finomító és a 860 MW-os Tisza II Erőmű.

Beruházási hozzájárulásunkkal 1960-64 között megépül a világ leghosszabb, 4000 km-es kőolaj vezetéke. Kapacitása felénk 12 mt, ennek 2/3-át vesszük igénybe a Százhalombattai Dunai Finomítóban, amely 1965-ben 8,1 mt kapacitásra épült.

Kihasználatlan a közös beruházással megvalósult geopolitikai indíttatású Adria vezeték, a 3 mt kapacitású Tiszai Finomító és a 860 MW teljesítőképességű, kezdetben 2100 MW-os, pakura tüzelésére tervezettt Tisza II erőmű.

slide5

A szénkomponens. Az Ördög adománya nálunk a hazai szén helyét keresni. A háború után a szén volt az egyetlen hozzáférhető energiahordozónk. Apolitika1964-ig az erőforrásokat meghaladótermelést követelt. Aztán a gazdasági stratégia a globális erőforrások és gazdálkodás jegyében módosult. Elkezdődött a csak nemzeti jelentőségű előfordulások értékének lebecsülése, a szénellenes propaganda, az „újbeszél” és a hanyatlás. Szénből mégis közel annyi áramot termeltünk, mint szénhidrogénből és harmadával többet, mint nukleáris energiából. És ami a legfontosabb, a legolcsóbban.

Ezért irtózik a valóság attól, hogy szénügyben szembenézzen az értelemmel. A politikusok zsigeri ellenkezésébe ütközik régóta a gondolatok rezervátumaiban is, ha szakemberek időnként, bár egyre ritkábban és kevesebben, szólnak arról, hogy a szén helyettesítésének növekvő terhe meghaladja az ország teherbíró képességét.

slide6
A földgáz komponens. Miért nem épült tovább atom- vagy szénerőmű?A nagyhatalmak megegyezése. A földgázáram megindulása Nyugat - Európába
 • Koszigin miniszterelnök óvatos volt az atomerőművekkel. Az államkasszát gyarapító megoldást keresett. A gáziparban látta az ipar- és az energetika fejlesztéséhez szükséges finanszírozás forrását.
 • Az 1960-as évek végén felfedezték fel a Tyumenyi és Orenburgi előfordulásokat. A problémát az volt, hogy 1962-től embargó volt érvényben a nyugati csövek és berendezések szállítására. (geoökonómia)
 • „Nincs se fémünk, se csövünk, se berendezésünk. … Nincs mivel devizáért kereskednünk. … Az amerikaiakat, japánokat, másokat is, nálunk a kőolaj, még inkább a földgáz érdekli.” mondta a Tervhivatal elnöke a Politikai Bizottság ülésén
 • A gazdasági érdek győzött, a nagyhatalmak megegyeztek. Brezsnyev és Nixon aláírták a SALT I fegyverzet csökkentési szerződést, majd a megállapodást Nyugat-Németországgal.
 • Magyarország csatlakozott a világon leghosszabb „Urengoj – Ungvár” és az Orenburg – Nyugati határ vezetékek építéséhez. A költség nem volt kérdés. Azóta nem épült szénerőmű. Szén helyett az erőművekben is „olcsó”, „környezetbarát” földgázt tüzelünk.
slide7

A prognózisok és a közgazdasági modellek soha nem váltak be. A jelenkor a fiatalokat áldozza fel, amikor klímakatasztrófával riogat és rossz irányba tereli a struktúrát. Ez a szigorú realitása a világgazdasági tendenciáknak, amelyeken nem lehet rossz prognózisokkal vagy tömeges tiltakozásokkal változtatni. A problémákat másként, mérnöki tudással lehet megoldani.

1989 new word order az 1945 vi jaltai konferenci n el rthez m rhet jelent s g m ltai meg llapod s
1989. New Word Order. Az 1945. évi Jaltai konferencián elérthez mérhető jelentőségű Máltai megállapodás.
 • Bush amerikai elnök és Gorbacsov szovjet pártfőtitkár 1989. december 2-án és 3-án Máltán megállapodnak, hogy a Szovjetunió nem avatkozik a továbbiakban a Kelet - Európai országok ügyeibe és beleegyezik Németország egyesítésébe, meghirdették a "hidegháború" véget és egy új korszak elejét.
 • Bush tájékoztatta Gorbacsovot az ökológiai problémák terén náluk folyó munkáról. A probléma globális jellege miatt "közös" cselekvésre kérte fel.
 • Gorbacsov azt válaszolta, hogy "az ökológiai problémák olyan méretet öltöttek, hogy felmerül az emberiség túlélésének kérdése” és tovább fűzte a gondolatot: "az erők világban végbement nagy átcsoportosítása … a legnagyobb realitás, amelyet se nekünk, se önöknek nem szabad egymás ellen kihasználni".
 • 1992-ben, a Riói csúcsértekezleten már száznál több kormány- és államfő hangsúlyozta a környezetvédelem sürgősségét és konvenciókat fogadott el: a klíma- és a fajvédelmi egyezményt.
 • Összeütközésbe került a nyersanyag- és energiaigények kielégítésének kormányzati felelőssége, és a fenntartható fejlődési és környezeti követelményrendszer. A világ nagy országai különbözően értelmezik az egyezményekből rájuk háruló kötelezettségeket
 • Az Európai Unióban és Magyarországon a világtendenciától eltérően a prioritás a környezetvédelemé, a természeti erőforrások hasznosításával szemben.
eur p val egy tt dr mai v laszt s el tt llunk
Európával együtt drámai választás előtt állunk

Ha Európa abányászat fejlesztését tovább megtakaríthatónak fogja tekinteni az importfüggő gazdasága, a gyarmatok nélkül torzó marad, a hagyományos ipari termeléshez a nyersanyagok nehéz és drágább beszerezése miatt kénytelen lesz megszűnteti olyan iparágait, amelyek a világ iparának bölcsői, majd óriásai voltak.

A jóléti színvonal fenntartása csak hatalmas gazdasági növekedéssel lehetséges, amelyet lehetetlenné tesz az államadósság és a természeti erőforrások művelésének hátráltatása miatt a vidék hanyatlása.

slide11

A globalizáció szorosan összekapcsolta és függővé tette a belgazdaságot a külgazdaságtól. A „csőkapitalizmus” olyan strukturális fordulatot hajtott végre a közgazdasági rendszerben, amellyel szemben a politika már az 1980-as években erőtlen volt, mert nem uralható államközi és piaci rendszerek határozták meg.

A geopolitikában és a földrajzban régóta rendszerképző, az államok politikai és gazdasági érdekeire kiható elem a távolság. A behozott paradicsom átlagosan 2480 km-t utazik. A földgáz és a kőolaj közel 5000 km-t.

az energiahordoz k s az lelmiszerek rindexeik alakul sa b zis ron usd

Merre haladjunk? A mezőgazdaság vagy az ipar élvezzen elsőbbséget? Összefüggő rendszerek. Az energiaárak és a mezőgazdasági termelés versenyképessége

Az energiahordozók és az élelmiszerek árindexeik alakulása bázisáron, USD.

A növénytermesztés energiamérlege , a vízellátás költségei nélkül

Energiahordozók

2000 = 100

Élelmiszerek

Világbank. Global Economic Monitor.

MÉM. Energiahasznosítási elemzés.

slide14

Színesfémek. Valódi innovációt hozott volna a Recski érckombinát, de leállt az építése. Elmaradt a jelentős előfordulás művelésétől várt mai áron számolva évi 600 millió bevétel és csorbult a vidék megélhetéshez való joga.

Az országok helyzete mérhető az egy főre jutó nyersanyag fogyasztással, amely az elmaradt országokban évi 1 tonna alatti a fejlett országok 20 tonnát meghaladó értékével szemben. A nyersanyag felhasználást két tényező befolyásolja,: a lakosság és a gazdaság növekedése. Az utóbbi sokkal erősebben, mint az előbbi.

Minerals Planning Policies and Supply Practices in Europe. 21. WMC

a mecseki ur n rc termel se s rt ke
A mecseki uránérc termelése és értéke
 • Az atomerőműben termelt villamosenergia költségén belül 1990-ben a fűtőanyag a tőkejáradék nélküli fajlagos költség 32%-a volt. A fűtőelem gyártásában a költségek a belőle nyert villamos energiára vetítve 50,7%-a jutott a természetes uránra, így a fűtőelemre eső haszonból a természetes urán részesedése közel 2 milliárd Ft volt. Az urántermelés ezért nem lehetett veszteséges. Ami nem zárja ki, hogy rövid távon az import nagyobb haszonnal járt.
slide16

Ellátásbiztonság. Az orosz területet megkerülő útvonalak kiépítése. Nabucco

A régi előfordulások kimerülőben vannak. Korábban nem tapasztalt bizonytalanság keletkezett a termelésben, ezért új lelőhelyek bevonása és új útvonalakon új vezetékek építése szükséges. A nyersanyagokban gazdag Közép – Ázsia országoknak azonban nincs kijutásuk a kikötőkhöz, exportjuk kizárólag orosz vezetékeken lehetséges.

Ha úgy alakulna a történelem, hogy az Egyesült Államok felülvizsgálná az Európai érdekeltségeit, ahogy Oroszország tette a KGST felbomlása után, hogyan alakulna Európa befolyása az energiaellátásában meghatározó szerepet játszó Afrikai, Közel – Keleti országokra. Meg tudná óvni az EU a piacot és a szállítási útvonalakat?

 • Urengoj – Pomari – Ungvár gázvezeték:
 • Üzembe helyezés 1983.09.11.
 • Hossza 4451 km
 • Kapacitás 32 milliárd m3/év Kompresszor állomások száma 9 db Csövek súlya 2,7 millió tonna Csőátmérő 1440 mm Megmozgatott talaj mennyisége 130 millió m3 Szudzsa – Ungvár 1160 km
slide17

Nagyerőművek teljesítőképessége

ÁH

ÁH

ÁH

atom szén gáz olaj

MW

slide18

Nukleáris: A Paksi blokkok üzemidejének meghosszabbítása szükséges, mert ismeretlenek a leszerelés gazdasági és műszaki következményei. Az új blokkok építése a villamos energiaigények alakulása és a műszaki - gazdasági kockázatok miatt halasztható.

Megújulók:Az EU tagállamok összes CO2 kibocsájtásának mintegy negyede az áramtermelésben képződik, az ágazatot aránytalanul sújtja a kibocsájtás büntetése, de a megújulókból termelés drága.

Földgáz: Johannes Teyssen, az E.On vezérigazgatója: "nem lehetséges üzemeltetni gázerőműveket … Nem vagyunk hajlandóak veszteséges erőműveket működtetni ott, ahol nem látjuk esélyét a (gazdasági) felépülésnek.”

Az atom, a szénhidrogén, a megújuló energetika soha nem érvényesült masszív állami támogatás nélkül. (Ez most a klímapolitika lényege). Csak a szénenergetika volt nyereséges.

A Mátrai Erőműben 70%-os tulajdont szerzett 1995-ben, 13 milliárd forintért két német cég. Évi 20 milliárd forint profitot produkál, mintegy ötezer ezer munkahelyet tart fenn. Tervbe vett egy 400 MW-os új erőműblokk építését Visontán, amire 57 milliárd forintnyi eredménytartalékot halmozott fel. Az elmúlt évben mintegy 100 milliárd Ft forgalma,18 milliárd Ft adózás utáni nyeresége volt és csökkentette az importtól való függésünket.

a vil gban most ellent tes tartalm geo kon miai koncepci k k zdelme folyik
A világban most ellentétes tartalmú geoökonómiai koncepciók küzdelme folyik
 • a létfontosságú természeti erőforrások, gazdasági tevékenységek és összjövedelmek újrafelosztásának rendszerét szervező új világrend és
 • a nem ellenőrzött fejlődés, „a piac láthatatlan keze” között, amely a neoliberális metafizikába hajlik a virtuális realitás világában hálóba szerveződő hitel- és pénzügyi tranzakciókkal, „forró pénzekkel”, magánérdekekkel.
 • Nem tudni, kinek a javára dől el a küzdelem. Az 1990-es évek változásai nem módosították a térségben az energetikai kulcsszereplők alapvető geoökonómiai célját, nevezetesen a befolyás maximális bővítését Eurázsiában. Tovább erősödik az energetikai erőforrásokkal kapcsolatos törekvés az egységes bányászati-, felhasználási- és szállítási rendszer létrehozására a lehető legtágabb térségben. Erre utal a tervezett Északi- és Déli Áramlat , a Nabucco útvonala, a keletre irányuló vezetékek, a cseppfolyós gázterminálok építése és az atomenergetika fejlesztése.
 • A nyersanyagimportra alapozott gazdaságfejlesztés nálunk csődöt mondott. Hirdetői bizonytalanok, nincsenek konkrét építő javaslataik. Nem elegendő már és nem derék dolog utólag elmondani, hogy többet fogyasztunk,mint amennyit termelünk. Értékképző munkát kell adni. A bizonytalanságban jó lenne, ha tudná mindenki, hogy a hazai természeti erőforrások kínálnak biztonságos, nemzetgazdasági jelentőségű, hozzáférhető, az importkiváltására és a kincstár gyarapítására alkalmas kiutat a gazdaság fejlesztéséhez. Hagyni kell az embereket a kitermelő ágazatokban dolgozni.