Gimnazija svetozar markovi u ni u maturski rad iz informatike
Download
1 / 17

Gimnazija Svetozar Marković u Nišu MATURSKI RAD iz Informatike - PowerPoint PPT Presentation


  • 131 Views
  • Uploaded on

Gimnazija Svetozar Marković u Nišu MATURSKI RAD iz Informatike. Tema: Komponovanje i obrada muzike u programu FL Studio. mentor: učenik: Marko Petković Petar Milivojević. Sadržaj. Uvod

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' Gimnazija Svetozar Marković u Nišu MATURSKI RAD iz Informatike' - farhani


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Gimnazija svetozar markovi u ni u maturski rad iz informatike

GimnazijaSvetozar Marković u NišuMATURSKI RADiz Informatike

Tema: Komponovanje i obrada muzike u programu FL Studio

mentor: učenik:

Marko Petković Petar Milivojević


Sadr aj

Sadržaj

Uvod

FL Studio

User Interface

Moj projekat

Ostali Plugin-ovi

Zaključak


Uvod

- Komponovanje predstavlja stvaranje muzike (melodije). Melodija je ustvari niz tonova koja kada se sluša zvuči kao jedna celina.

- Produkcija bi bila završna obrada stvorene melodije, obrada snimljenog glasa i njegovo usklađivanje i miksovanje sa melodijom.


Fl studio

FL Studio

FL Studio prozvodi belgijska kompanija

Image-Line Sofware. Didier Dambrin je tvorac prvobitne ideje o ovom programu.

- Program pruža mnogobrojne mogućnosti za kreiranje, menjanje, miksovanje i snimanje audio fajlova. Oni, na kraju, mogu biti eksportovani kao: Microsoft WAV, MP3 ili OGG Vorbis format. Projekte čuva kao *.flp fajlove.


User interface

User Interface

- Radna površina u FL Studiu sastoji se od 5 prozora, koji se mogu slobodno pomerati, uključivati, ili isključivati, preko statičnog transport bara na gornjem delu ekrana.

Channel Window (Prozor sa kanalima) -služi za ubacivanje generator plugin-ova (VST instrumenti, audio trake, semplovi) i za povezivanje istih sa mixer-om (miksetom). Prozor sadrži i odeljak u kojem se može lako i

brzo napraviti neki prost ritam

bubnjevima, ili neka kratka

melodija.


User interface1

User Interface

- Piano Roll (Dirkeklavira) – dvodimenzionalna mreža za komponovanje. Vertikalna osa predstavlja visinu tona, a horizontalna vreme. Ispod je još jedna mreža, u kojoj se podešava jačina, i još neke osobine tona ili celog kanala.


User interface2

User Interface

- Playlist (Plejlista) – služizauklapanjekanalaidrugih audio fajlovakako bi se dobilakompletnapesma.


User interface3

User Interface

- Mixer (Mikseta) – koristi se za: balansiranjejačinezvukakanala, zaubacivanjeefekata u svakiodnjihizasnimanjezvukasa audio input-a (mikrofon).


User Interface

- Sample Browser (Odeljakzabiranjesemplova) – zabrzipristupsemplovima, plugin-ovima, podešavanjimaisvimostalim FL Studio fajlovima. Explorer unutarprograma.


Moj projekat

Moj Projekat

- Umom projektuiskorišćen je element izpoznatepesme “The world is mine”, poznatog DJ-a David Gueta-e. Zapravo, to je acapellakojaprati tempo melodijeikoja je maloizmenjena u odnosuna original. Mojapesma je zapravo Remix u aktuelnomtechnoritmu. Projekatsadrži dosta instrumenata u koje spadaju brojni kick-ovi i bubnjevi koji održavaju ritam pesme u skadu sa prethodno određenim BPM-om.Ostali plugin ovi

Ostali Plugin-ovi

- Albino 3 –naizgled, moždainajkomplikovaniji VST Plugin, saogoromnimmogućnostima. On je pravljenzaobraduglasa. Imavelikibrojopcija. Na slici se najboljemožeuočitikolikokomandi je u njemuzastupljeno:


Ostali plugin ovi1

Ostali Plugin-ovi

- SampleTank2 – multi-sapmleplugin. Ovajpluginmožekoristitivišesemplovaistovremeno. To značida je moguće, samopomoćunjega, stvoriticelukompoziciju. Postojiu 2 verzije, L iXL. Razlika je u brojusemplova, kojidolazesanjim. XL verzijaimavišeod 1800 zvukova, što je oko 6.5 GB semplova.


Ostali plugin ovi2

Ostali Plugin-ovi

- VocoviVokator– vokoderi. Veomazahvalniplugin-ovi, lakizakorišćenje. Vokator je malobolji, alinijedannidrugi ne moguda se poredesaAuto-Tune-om.


Ostali plugin ovi3

Ostali Plugin-ovi

- Auto-Tune– Antares-ovproizvod, kojidanaskoristemnogipopularniizvođači, poput Britney Spears, KanyeWest. Mislimda same tečinjenicedovoljnogovore o programu.


Zaklju ak

Zaključak

FL studio je kakomožetevidetiodličan program, kakozaprofesionalcetakoizalaikepoputmene. Na sajtuYou tubepostojiklipnakom, u ovomprogramu, poznati DJ Laidback Lukepraviobradunjegovedobropoznatepesme“Are you ready”, štodokazujeda je program vrloozbiljaniveomakoristan. Sa drugestranemojizborbašovetemezamaturskiradkaoimojelakosnalaženje u korišćenjuovogprograma, dokazuje to da ne morateimatimuzičkoobrazovanjedabistegakoristiliisnašli se u njemu.

http://www.youtube.com/watch?v=BQSER4QsrPgad