een project van n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Een project van PowerPoint Presentation
Download Presentation
Een project van

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 26
ena

Een project van - PowerPoint PPT Presentation

0 Views
Download Presentation
Een project van
An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author. While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. Een project van ‘s Heerenbosch In samenwerking met

 2. In de nazomer van 2009 Zien enkele natuurpunters tot hun grote vreugde een ietwat zeldzame vogel in onze streek

 3. Bij nader onderzoek en veel over en weer gepraat Blijkt het een slechtvalk te zijn

 4. Zou het niet mooi zijn mochten we voor deze prachtige roofvogel een nestplaats creëren

 5. Waar vinden we een toren Die hoog genoeg is ?

 6. De firma Lambers-Seghers heeft een toren om u tegen te zeggen

 7. Maar mag dat wel ? Ja dat mag:

 8. Maar kan dat wel ? ja dat kan:Dit jaar, 2009, is in ons land een recordaantal van 87jonge slechtvalken geboren. De wederopstanding van de slechtvalk is in ons land tien jaar geleden begonnen. In de nestkast die aan de kernreactor van Doel hangt, bracht een koppel slechtvalken toen één jong groot. Daarmee begon het succesverhaal van een roofvogel. Na een gestage stijging hebben in 2006, tien jaar later, in ons land 45 koppels een nest gemaakt. Dat zijn er drie meer dan vorig jaar. De nieuwkomers zijn de Gentse Sint-Baafskathedraal, het Limburgse Genk en de Antwerpse haven. Dat leverde 87 jongen op, dat zijn er vijftien meer dan vorig jaar. Dat maakt Guy Robbrecht, de voorzitter van het Fonds voor Instandhouding van Roofvogels (FIR) bekend. In Gent heeft het koppel zijn jongen in een nestkast grootgebracht. Op de twee andere plaatsen hebben de slechtvalken spontaan een stek gevonden. De nestkasten zijn de belangrijkste motor voor de stijging van het aantal slechtvalken. Het FIR hangt en onderhoudt die kasten. Met de nestkastjes waarin mezen zich door een klein gaatje wringen, hebben ze weinig gemeen. Het zijn bakken in inox en hout, die zo'n vijftig kilogram wegen. Van de 45 broedende koppels van dit jaar hebben er 35 voor een nestkast gekozen. De kunstmatige nestplaatsen hangen vooral aan koeltorens en kerktorens. Onder meer in de Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal in Brussel heeft een koppel zijn intrek in een nestkast genomen.

 9. En waarom hier niet bij ons ? Ook aan de Mechelse Sint-Romboutstoren hangt een bak, maar een koppel slechtvalken heeft zijn nest in een nis aan de andere kant van de toren gemaakt. Torens zijn populair bij slechtvalken omdat ze lijken op hun natuurlijke nestplaatsen: hoge rotswanden. De slechtvalk is niet te verwarren met zijn kleinere en meer voorkomende soortgenoot, de torenvalk. Die is slanker en jaagt klapwiekend boven de velden. Met zijn snelheden van 200 tot 300 km/uur is de slechtvalk de snelste roofvogel ter wereld. Die topsnelheid haalt hij tijdens zijn duikvluchten naar een prooi. Meestal is dat een duif, die vanop grote hoogte wordt aangevallen. Dat de slechtvalk vooral op duiven jaagt, maakt hem voor stadsbesturen een populaire gast. Want de verwilderde stadsduiven in de centra wekken vaak ergernis op. Volgens FIR-voorzitter Guy Robbrecht is een koppel slechtvalken met drie jongen in een jaar tijd goed voor zo'n tweeduizend duiven. De wederopstanding van de slechtvalk is spectaculair omdat de roofvogel in de jaren zestig in ons land uitgestorven was. Het gebruik van pesticiden. Midden de jaren tachtig dook hij hier en daar weer op, maar alleen 's winters, bij zijn doortocht naar noordelijkere landen. Om de slechtvalken hier te doen blijven, was het wachten op de nestkasten. Die kwamen er, naar het Duitse voorbeeld, op plaatsen met een goed overzicht over de regio. Met de 45 broedende koppels van dit jaar is de opkomst van de slechtvalk nog niet ten einde. Op de toren van de Brugse Onze-Lieve-Vrouwekerk bijvoorbeeld heeft dit jaar een koppeltje de nestkast ontdekt. ,,Net zoals in Gent, betekent dat waarschijnlijk dat ze er volgend jaar ook terugkeren om een nest te maken'', aldus FIR-voorzitter Robbrecht.

 10. 23 januari 2010 De nestkast is klaar en wordt geplaatst

 11. Zonderling gezelschap aan de Segherstoren

 12. Verdachte kast ?

 13. Een nestkast voor een slechtvalk

 14. Eerst obstakels verwijderen

 15. Vele handen.. maken licht werk

 16. Netjes op zijn plaats

 17. De finishing touch

 18. Het deurtje kan open

 19. Klaar is kees

 20. Mooi zicht op de Briel en de Schelde

 21. Wie zou hier niet willen wonen ?

 22. Nog even overleggen

 23. Bedankt voor het knappe werk !

 24. En nu maar wachten op…..

 25. Bijzondere dank aan • De voorzitter van het Fonds voor Instandhouding van Roofvogels (FIR). • De Buggenhoutse milieuraad. • De firma Lambers-Seghers. • De ploeg “ een nestkast voor de slecht-valk” van Natuurpunt ‘s Heerenbosch. • De fotograaf van dienst ( ik stond er bij en ik keek er naar ).

 26. einde