Informa
Download
1 / 14

- PowerPoint PPT Presentation


 • 135 Views
 • Uploaded on

Informa ţii despre Târgu Lăpuş. Istoric: Târgu Lăpuş. Tradiţii: Târgu Lăpuş. Drumul către casa mea . Informa ţii despre Târgu L ăpuş. Târgu Lăpuş este situat în partea de nord-vest a Depresiunii Transilvaniei, în judeţul Maramureş, la 47 de km de Baia Mare (reşedinţa de judeţ ) .

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '' - dudley


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Istoric t rgu l pu

Informaţii despre Târgu Lăpuş

Istoric:Târgu Lăpuş

Tradiţii: Târgu Lăpuş

Drumul către casa mea


Informa ii despre t rgu l pu
Informaţii despre Târgu Lăpuş

 • Târgu Lăpuş este situat în partea de nord-vest a Depresiunii Transilvaniei, în judeţul Maramureş, la 47 de km de Baia Mare (reşedinţa de judeţ).

 • Târgu Lăpuş a evoluat înspre un centru administrativ, politic şi economic al zonei, participând la formarea zonei etnografice „Ţara Lăpuşului". Astăzi, orașul polarizează întreaga depresiune, fiind singurul centru urban al acesteia și făcând parte din categoria unităților administrativ teritoriale.

 • Târgu Lăpuș, împreună cu satele aparținătoare, are o suprafață teritorială totală de 24.735 ha (247,35 km²).

sursă


Istoric t rgu l pu

Sursă

Coordonate : 47°27′09″N 23°51′47″E


Istoric t rgu l pu
Istoric: Târgu Lăpuş

 • Localitatea Târgu Lapuş este atestată documentar din anul 1291. Fiind situată într-o zonă de interferenţă, la confluenţa unor căi de comunicaţie zonale, localitatea a devenit târg al zonei, motiv pentru care s-a dezvoltat progresiv, devenind un centru comercial, cultural, folcloric pentru zona bazinului superior al râului Lăpuş, denumită generic şi Ţara Lăpuşului. In anul 1968, Târgu Lăpus a fost declarat oraș.

 • In prezent orașul cunoaște o revenire pe plan urbanistic și economic dupăanii'90. Infrastructura localăa beneficiat de investiții considerabile (sala de sport noua, policlinica noua, blocuri ANL, spital nou in curs de finalizare, extindere front de captare a apeișia rețelei electrice etc.)

sursă


Istoric t rgu l pu

CASA DE CULTURA 1962

POLICLINICA TIRGU LAPUS

Centrul orasului Tg.Lăpuș

sursăIstoric t rgu l pu

Biserica romano-catolică

 • A fost construită între 1839 - 1856 după un plan realizat de Ungvari Gheorghe pe locul unei mai vechi parohii reformate din 1630

 •  Este construită în stil romanic.

CATEDRALA ORTODOXĂ DIN TÂRGU-LĂPUŞ

 • A fost construită între 1906 - 1911 de preotul greco-catolic Muşte loan, din donaţiile credincioşilor şi a statului român.

 • Biserica şi-a păstrat hramul iniţial Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril.

sursă


Istoric t rgu l pu

MONUMENTUL 5 DECEMBRIE 1918

Se înalţă în parcul din centrul oraşului, fiind închinat celor ucişi de soldaţii maghiari din Regimentul 39 Debreţin.

DEALULȘCOLII

sursă


Istoric t rgu l pu

Hotelul din Tg.Lăpuș

Inainte

Hotelul Tg. Lăpuș

După câțiva ani

sursăIstoric t rgu l pu

Biserica Reformată

Judecătoria din Tg. Lăpuș

sursă


Tradi ii t rgu l pu
Tradiţii: Târgu Lăpuş

 • Meşteşugul popular:  pe strada Pieţii din Tg.Lăpuş se găseşte colecţia etnografica Nicolae Man, care cuprinde obiecte de lemn specifice gospodariilor din Ţara Lăpuşului, mobilier ţărănesc, zadii, lepedee, costume populare, pături şi feţe de pernă tradiţionale. 

 • Festivalul de colinde si obiceiuri de iarna: În luna decembrie la casa se cultură din Târgu Lăpuş are loc festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă, manifestare ce reuneşte colindători din toată Ţara Lapusului.

 • Serbările Lăpuşului: Este unul din cele mai importante festivaluri folclorice din Ţara Lăpuşului: concursuri, artă populară, concerte. Festivalul se desfasoara in luna iunie.


Drumul c tre casa mea

Drumul către casa mea

Am să vă prezint un filmuțel cu imagini de pe google maps în care o să vă arăt drumul sper casa mea de la Liceul Teoretic Petru Rareș.


Istoric t rgu l pu

Mulțumesc pentru vizionare!

Acest proiesct a fost realizat pentru

ora de T.I.C de către Buda Mirela Adriana

Clasa a X-a B

Liceul Teoretic Petru Rares