Download
programma n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Programma PowerPoint Presentation

Programma

132 Views Download Presentation
Download Presentation

Programma

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. Programma • Opening • Leidse dictees • Dictee: uitleg spelregels, dictee • Pauze: uitleg, correctie • Uitslag • Prijsuitreiking • Afsluiting

 2. Overzicht dictees in Leiden 1. Lucas (02/1993): “Een choquerend perspectief” 2. Lucas (03/1994): “Spelling, speling en verspilling” 3. Lucas (02/1995): “Spelkunst of quelkunst?” 4. Bonte Koe (11/2003): “Het drinkgelag” 5. Bonte Koe (11/2004): “Het 3 oktoberfeest” 6. De Kler (03/2005): (zonder titel) 7. Bonte Koe (11/2005): “Een vorstelijk dinertje” 8. Bonte Koe (11/2006): “Om dronken van te worden” 9. Kooyker (01/2007): “De ramp met het kruitschip” 10. Kooyker (02/2008): “De Rijn-Gouwelijn” 11. De Burcht (11/2008): “Het rookverbod” 12. Linkse Kerk (01/2009): “Bezoek van de wethouder” 13. Kooyker (02/2009): ?

 3. Regels 1: Norm: het Groene Boekje van 2005. Woorden die niet in het Groene Boekje staan: Van Dale, ook van 2005. Leidse woorden die niet in het Groene Boekje of Van Dale staan: het Leids Woordenboek van Hans Heestermans (behalve de dubbele r). 2: Fouten: - spelfouten; - het niet op de juiste wijze aan elkaar schrijven van samenstellingen; - het onjuiste gebruik van koppeltekens of het ontbreken daarvan; - het onjuiste gebruik van hoofdletters en kleine letters; - het onjuiste gebruik van diakritische tekens of het ontbreken daarvan; - het onjuiste gebruik van leestekens (deze worden genoemd). 3: Getallen in letters, tenzij anders aangegeven. Jaartallen in cijfers.

 4. Regels (vervolg) 4: Schrijf duidelijk! Bij twijfel beslist de jury in uw nadeel. Let er vooral op dat hoofdletters en kleine letters duidelijk als zodanig herkenbaar zijn. Laat ook duidelijk zien of iets aan elkaar bedoeld is of met een spatie. 5: Drie dingen die normaal wel mogen, zijn verboden bij dictees: - afbreken aan het eind van de regel; - facultatieve koppeltekens; - afkortingen (tenzij de voorlezer dat zo voorleest).

 5. Leids Dictee 2009 Lekker Leids

 6. 1 Leidens nieuws van 2008 was niet dat Icesave niet safe bleek. Niet het bankendomino-effect, niet de kredietcrisis, met Leidse r’en. Wat dan wel?

 7. Safe?

 8. 2 Eclatantolympisch succes van onze waterpolosters? Nee, weer die bekende tram, niet via de Breestraat, maar het Hooigracht-Langegrachttracé.

 9. 3 Ik heb voor u het Leids Dictee. Zonder gêne met ongegeneerd Leidse woorden en namen. Met een fiks Leids accent. Wel in het ABN natuurlijk.

 10. Leids Woordenboek

 11. 4 Dat fijtedalengekonfijte dadels zijn, wist u. Maar de Metuitekerk? Loop eens naar de Langebrug, tot vlak bij de brandweer. Daar stond die kerk.

 12. 5 Soms maak ik ook weleens een loopje. Is de stadhuiskoffie prut, dan loop ik voor een bakkie naar de Botermarkt, heel relaxed, niet haastje-repje.

 13. De Botermarkt

 14. 6 De Botermarkt wordt langzaamaan een heuse koffieboulevard.Café Macchiato, Vooraf en Toe, Snijers. En dan komt er ook nog een Coffeestar.

 15. 7 Intermezzo: wordt het te veel? Had u gerekend op “die bamboezeur hield zich sjakes met zijn blegeur over een bledder”? Verder met het verhaal.

 16. 8 Cappuccino, koffie verkeerd, espresso, al dan niet decafeïné,u vindt dit alles in chiquegrand cafés en in toko’s met pluchen kleedjes in oudroze.

 17. 9 Terug naar het stadhuis. Thorbecke was daar raadslid, maar nooit burgemeester. Waarom dan een Thorbeckestraat in de Burgemeesterswijk? Ai!

 18. Stadhuis

 19. 10 Even u aller klassieken testen: Was was burgemeester. En DeGijselaar. Maar hoe je dat spelt? Verdwaalde niet-Leidenaren hebbenpech gehad.

 20. De Gijselaarsbank

 21. 11 Een pièce de résistancetenslotte. Proef de Pieterswijk, met de laatmiddeleeuwse sfeer van pittoreske pandjes in een achenebbisj steegje. Succes!

 22. Achenebbisj of pittoresk?

 23. Acrostichon-telestichon Leidens nieuws van 2008 was (…) met Leidse r’en. Wat dan weL Eclatant olympisch succes van (…) Hooigracht-LangegrachttracE Ik heb voor u het Leids Dictee (…) Wel in het ABN natuurlijK Dat fijtedalen gekonfijte dadels (…) brandweer. Daar stond die kerK Soms maak ik ook weleens een (…) heel relaxed, niet haastje-repjE De Botermarkt wordt langzaam (…) er komt ook nog een CoffeestaR Intermezzo: wordt het te veel? (…) bledder? Verder met het verhaaL Cappuccino, koffie verkeerd, (…) met pluchen kleedjes in oudrozE Terug naar het stadhuis. (…) in de Burgemeesterswijk? AI Even u aller klassieken testen (…) Leidenaren hebben pech gehaD Een pièce de résistance ten (…) een achenebbisj steegje. SucceS

 24. Dank u wel! Voor straks: tot ziens en wel thuis!