liceul teoretic petre pandrea n.
Download
Skip this Video
Download Presentation
Liceul Teoretic “ Petre Pandrea ’’

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 7

Liceul Teoretic “ Petre Pandrea ’’ - PowerPoint PPT Presentation


 • 99 Views
 • Uploaded on

Liceul Teoretic “ Petre Pandrea ’’ . Ludovic al XI-lea al Franței 1461 - 1483 . Profesor : Ele v ă: Adrian Adam Tudor Cristina clasa a VI-a C. Anii copilăriei și ai tinereții.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Liceul Teoretic “ Petre Pandrea ’’' - daw


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
liceul teoretic petre pandrea

LiceulTeoretic “PetrePandrea’’

Ludovic al XI-lea al Franței1461 - 1483

Profesor: Elevă:

Adrian Adam Tudor Cristina

clasa a VI-a C

slide2

Anii copilăriei și ai tinereții

 • Ludovic al XI-lea s-a născut la 3 iulie 1423 la arhiepiscopia Bourges ca fiu al lui Carol al VII-lea, regele Franței și al Mariei de Anjou.
 • Din cauza vremurilor tulburi, când tatăl său, Carol al VII-lea, cel poreclit "regele din Bourges",era in conflict cu Henric al V-lea al Angliei, micul Ludovic a fost încredințat spre creștere Caterinei de l'Isle Bouchard în castelul din Loches. Și-a însușit, între altele, arta scrisului și limba latină, și a beneficiat apoi de un excelent antrenament militar. După ce Carol al VII-lea a fost încoronat la Rheims datorită Ioanei d'Arc, micul prinț a putut fi transferat la mama sa în 1433 la castelul din Amboise.

Portret Ludovic al XI-lea

slide3

La 24 iunie1436 a luat de soție pe Margareta de Scoția (1424 - 1445), fiica lui James I,regele Scoției, el având vârsta de 13 ani, iar ea 11. Deîndată după căsătorie, Ludovic a început să se ocupe de politică, făcânduşi intrarea în Lyon și la Vienne, Isère.

 • La 30 august1456, datorită conflictului dintre prinţul Ludovic şi tatăl său, a fugitîn Franche Conté.
 • Devenit văduv după decesul Margaretei de Scoția în 1445, la 9 martie 1451 prințul se căsătorise, de această dată, cu Charlotte de Savoia , fetița lui Ludovic I de Savoia, în vârstă de numai 9 ani.

Margareta de Scoţia

slide4

PetronulFranței

 • La data de 22 iulie 1461 Carol al VII-lea a murit la Mehun-sur-Yèvre, după cum s-a spus, „de neliniște și necaz”, lăsându-i drept moştenire fiului său Ludovic, tronul Franţei .
 • La 10 septembrie 1468 s-a semnat un tratat la Ancenis între Ludovic și Francisc al II-lea, ducele Bretaniei, prin care acesta din urmă se obligase să se retragă din coaliția cu burgunzii.

Ludovic al XI-lea

slide5

În anul 1455 a avut loc războiul civil cunoscut sub numele de Războiul celor două roze, unde Ludovic a urmărit evenimentele de aproape.

 • În 1475 Eduard al IV-lea, a invadat Franța,unde Ludovic a știut să negocieze cu el Tratatul de la Picquigny în urma căruia armata engleză a părăsit solul Franței în schimbul unei sume mari de bani. Englezii au acceptat să renunțe la pământurile franceze ca de pildă Normandia și prin aceasta se poate spune că s-a pus capăt Războiului de o sută de ani.

Ludovic al XI-lea prezidând

adunarea ordinului Saint Michel

slide6

Lărgirea domeniilor regale

 • În 1474 Ludovic și-a propus să supună ducatul Anjou unde domnea René I de Anjou.
 • În 1476, cu ajutorul contribuției lui Ludovic, René de Anjou a reușit să adune 50,000 scuzi necesari pentru eliberarea fiicei sale, Margareta de Anjou, care se afla aflată încă în captivitate engleză, iar în schimb, aceasta i-a cedat lui Ludovic: Lorena, comitatul Bar și Provence.
 • În 1482 Ludovic a obţinut provinciile Picardia și Burgundia, prin Tratatul de la Arras, de la Imperiului Romano-German.

Ducatul Burgundiei

în vremea ducelui Filip cel Bun

slide7

Sfârșitulvieții

 • În cursul vieții sale, Ludovic al XI-lea a fost mereu bolnav.
 • Ludovic al XI-lea a murit la vârsta de 60 de ani, la 30 august 1483 la Plessis-les-Tour, în urma unui accident vascular cerebral petrecut cu cinci zile inainte și care s-a însoțit de afazie. A fost înmormântat la bazilica Notre-Dame de Cléry, pe care o ctitorise în 1467. Ceremonia așezării în sicriu și de închidere a sicriului ("mise en bière") a fost făcută la Lyon. [11] [12]. În locul său a urcat pe tronul Franței băiatul de 13 ani,al său și al Charlotei de Savoia, Carol, cunoscut drept regele Carol al VIII-lea.

Ludovic al XI-lea

ad